Një buzëqeshje e bukur - Çfarë duhet të dini?

Informacion i vlefshëm nga CDC se si të veproni për të pasur një buzëqeshje të bukur

Çdo vit, gjithnjë e më shumë pacientë vijnë në ambientet tona në CDC Dental Clinic për të patur dhëmbë sa më estetikë.

Atëherë, pse njerëzit po i japin përparësi gjithnjë e më shumë estetikës dentare? Epo, studime të shumta kanë treguar se ka një lidhje midis buzëqeshjes së njerëzve dhe një pamjeje të shëndetshme. Përveç që i jep një estetikë më të këndshme të fytyrës personit, kjo mund të arrijë një përfshirje sociale.

Përshtypja e parë është mjaft e rëndësishme tek njerëzit dhe ndër atributet që 55% e njerëzve marrin parasysh kur takohen me një tjetër janë dhëmbët apo buzëqeshja. Prandaj, përmes këtyre statistikave konfirmojmë se ana tërheqëse e fytyrës mund të dëmtohet shumë nga gjendja e dhëmbëve tanë.

1 2

Studimi është një bazë solide për të shqyrtuar atë që njerëzit e shohin si tërheqje fizike sot. Në ditët tona të sotme, ne zbulojmë se buzëqeshja është një nga bazat kryesore të marrëdhënieve sociale dhe të punës.

Ka shumë trajtime që klientët kanë prioritet kur vendosin të ndryshojnë buzëqeshjen e tyre, dhe siç duam të informojmë, ne do të rendisim më të zakonshmet në mënyrë që ju t’i konsideroni ato, dhe ndoshta, t’ju inkurajojmë t’i praktikoni ato me ne.

Trajtimet E Zakonshme Kozmetike

Fasetat dentare (Veneers)

Përpara se të thellohemi në procedurat dhe të flasim për karakteristikat dhe materialet që përdoren zakonisht, duam të shpjegojmë pak se çfarë janë fasetat dentare. Janë faseta të holla që ngjiten në pjesën e përparme të dhëmbëve për të siguruar një pamje më të mirë. Këto faseta ndryshojnë për sa i përket materialeve. Mund të gjeni lloje të tilla si:

2 2

Porcelani ose qeramike

Ky lloj fasetash janë më të përdorurat nga pacientët, qofshin prej qeramike apo porcelani. Kostoja e tyre është pak më e lartë se llojet e tjera të materialeve, por qëndrueshmëria dhe cilësia e tyre janë shumë më të larta. Ky lloj fasetash rekomandohet në situata shumë komplekse ose serioze, si në rastet e prerjes së dhëmbëve, ndarjeve të tepërta në dhëmbët e përparmë, çngjyrosjes etj.

Kompozitë

Ndër llojet e ndryshme të materialeve, ky ka një rezistencë të shkëlqyer. Cilësia dhe rezistenca e tij janë aq të larta sa që përbërja e tij përdoret në aeronautikën hapësinore. Ato përbëhen nga fibra karboni, bor dhe qelqi. Madje ka raste kur ka edhe qeramikë. Një ndër avantazhet është se nevojitet vetëm një seancë për të përfunduar të gjithë procedurën. Megjithatë, ka tendencë të jetë më pak e qëndrueshme se fasetat e porcelanit.

Zbardhja e dhëmbëve

Zbardhja e dhëmbëve është një procedurë që kryhet për të çelur ngjyrën e dhëmbëve, për të hequr njollat dhe për të parandaluar zbardhjen e tyre. Konsiderohet si një nga trajtimet dentare kozmetike më të njohura.

Trajtimi është më efektiv kur njollat në dhëmbë janë zakonisht sipërfaqësore ose të jashtme. Është një procedurë që duhet kryer periodikisht për të ruajtur një shkëlqim dhe ngjyrë më të mirë të dhëmbëve.

Është e rëndësishme të kihet parasysh se disa zakone mund të bëjnë që zbardhja e kryer më parë të fillojë të zhduket. Ushqimet me nivele të larta të ngjyrave, pijet apo pirja e duhanit janë faktorë që përshpejtojnë procesin.

3 2

Nëse respektoni udhëzimet e specialistit dhe shmangni këto zakone, ka një probabilitet të lartë për të mos kërkuar një procedurë tjetër zbardhimi në një periudhë prej 6 muajsh deri në një vit.

Zbardhja e dhëmbëve të shëndetshëm

Njihet si procedura më e zakonshme në zbardhjen e dhëmbëve. Procedura konsiston në aplikimin e një xheli direkt në sipërfaqen e dhëmbit. Përveç kësaj, ky xhel mund të aplikohet direkt në shtëpi, megjithëse këshillohet të merrni pjesë në një konsultë të mëparshme. 

Si përbërës ky xhel përbëhet nga peroksid hidrogjeni ose karbamidi. Kështu që, për një aplikim më efektiv rekomandohet frekuentimi i një klinike dentare, ku do të aplikojnë një sasi më të madhe produkti dhe do të maksimizojnë rezultatin falë dritave të specializuara, të cilat mund të normalizojnë zbardhjen në një kohë më të shkurtër.

Trajtimi për zbardhjen e dhëmbëve të shëndetshëm tenton të zgjasë rreth 30 minuta, por në varësi të rastit mund të zgjatet deri në një orë dhe duhet të bëhet në disa seanca. Numri i herëve që do t’ju duhet të vizitoni dentistin do të varet nga sa të thella janë njollat dhe sa të bardhë dëshironi që dhëmbët tuaj të jenë.

Kur bëni një zbardhje të tillë, ju keni mundësinë të zgjidhni midis dy nënndarjeve të tjera të ndryshme, megjithëse të dyja bazohen në përdorimin e dritës. Drita është përgjegjëse për aktivizimin e molekulave të xhelit zbardhues. Midis dy alternativave, ne mund të gjejmë:

Zbardhuesi LED

Kërkohet vazhdimisht në praktikën tonë. Zbardhja me drita LED aktivizon molekulat e zbardhuesit nëpërmjet blicit të dritës blu që del përmes makinerive speciale.

Procedura konsiston në tre ose katër seanca në varësi të rastit. Në rast se po kërkoni diçka më të shpejtë (por duhet të keni parasysh, agresive), mund të bëhet e gjitha në një seancë.

Zbardhja me laser

Është ajo që ofron më shumë zgjidhje ndër trajtimet zbardhuese, pasi është e shpejtë dhe efektive. Drita e lazerit bën të njëjtën gjë si drita LED, aktivizon zbardhuesin brenda dhëmbit dhe e bën atë të depërtojë në dhëmb, duke zbardhur në mënyrë më efektive. Por ka një veçanti, dhe ajo është se nëse neglizhohet mjaftueshëm, mund të mos zgjasë shumë.

Për shkak të rezultateve të shpejta, teknika lazer ka qenë protagonistja kryesore. Megjithëse të dyja janë efektive, drita LED parandalon zhvillimin e problemeve dentare si ndjeshmëria, pasi nuk lëshon nxehtësi dhe madje mund të jetë më e qëndrueshme.

Zbardhja e dhëmbëve jo vitalë

Zbardhja e dhëmbëve jo vitalë kryhet në dhëmbët e brendshëm. Përdoret më shpesh kur zbardhja vitale nuk funksionon sepse njollat vijnë nga pjesa e brendshme e dhëmbit.

Zbardhuesi këtu do të përdoret në pjesën e brendshme të dhëmbit dhe do të bëhet një mbushje e përkohshme. Ideja është që zbardhuesi do të depërtojë brenda dhëmbit gjatë ditëve që mbushja është brenda dhe mund të ndryshohet herë pas here derisa të arrihet objektivi.

Gingivektomia

Gingivektomia është një nga trajtimet e shumta dentare që ndihmon në përmirësimin e estetikës. Në veçanti, kjo është përgjegjëse për reduktimin e sasisë së lëkurës që shihet në mishrat e dhëmbëve, përmes dhëmbit.

Rezultati i ndërhyrjes synon të zbulojë dhëmbët dhe të përmirësojë buzëqeshjen, duke arritur një buzëqeshje më të bukur dhe estetike.

Nëpërmjet gingivektomisë, ju do të jeni në gjendje t’u jepni më shumë përmasa dhëmbëve, t’i parandaloni ata të duken katrorë dhe t’u jepni atyre më shumë gjatësi.

Aktualisht është shumë i kërkuar nga klientët tanë në CDC Dental Clinic. Ka qenë vërtet i suksesshëm dhe vazhdimisht po shohim më shumë njerëz që inkurajohen ta bëjnë këtë.

4 2

Diçka për të sqaruar është se gingivektomia nuk është e njëjtë me gingivoplastikën. Janë dy trajtime të ngjashme por nuk kanë të njëjtin funksion. Në fakt, është normale që të dyja procedurat të kryhen në të njëjtën kohë për shkak të rezultateve të kombinuara estetike.

Gingivektomia është përgjegjëse për heqjen e lëkurës që rrethon dhëmbin ose mishrat e tepërt, ndërsa gingivoplastika bazohet në skicimin dhe formësimin e mukozës që rrethon dhëmbin.

Në këtë mënyrë përmirësojmë dy herë më shumë estetikën e tij, pasi i japim më shumë formë konturit të dhëmbit. Dhe gjëja më e mirë është se këto procedura nuk janë të dhimbshme. Ato janë mjaft të thjeshta për t’u kryer dhe bëhen nën anestezi.

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve është një problem që zhvillohet përmes rritjes së dhëmbëve në adoleshencë. Zakonisht përfundon pas moshës 17 vjeçare.

Ky çrregullim shkakton një zhvillim të komplikuar gjatë shpërthimit të mishrave të dhëmbëve, duke bërë që të rritet më shumë përqindje e lëkurës.

Rritja e tepërt e nofullës së sipërme

Një nga arsyet më të zakonshme për të pasur lëkurë të tepërt rreth mishrave të dhëmbëve është rritja e tepërt e nofullës së sipërme. Ky është një çrregullim në zhvillimin e duhur të kockave të nofullës, i cili gjithashtu kombinohet vazhdimisht me gjakderdhje.

Megjithëse nuk mund të shmanget, gingivektomia do ta ndihmonte personin të kapërcejë problemet estetike. Por në rast se nevojitet një ndërhyrje për të rivendosur funksionalitetin e dhëmbëve, do të na duhej kirurgji ortognatike.

Në rast se ka një ndryshim të pakontrolluar, është më mirë të zgjidhni një operacion më të plotë dhe të zvogëloni sasinë e kockave brenda zgavrës së gojës me ndihmën e një kirurgu maksilofacial.

Gjithashtu duhet theksuar se ky operacion në të shumtën e rasteve kërkon edhe një ndërhyrje ortodontike, pasi është e nevojshme edhe vendosja e saktë e dhëmbëve në mishrat e dhëmbëve.

Bruksizmi

Personat që vuajnë nga bruksizmi zhvillojnë zakonin e presionit mbi dhëmbët, gjë që shkakton konsumimin e smaltit dhe strukturës me kalimin e kohës.

Dhe ky konsumim nuk ndalet. Në fakt është mjaft konstant dhe shkakton gërryerjen e dhëmbëve dhe zvogëlimin e strukturës së tyre, gjë që do të krijojë përshtypjen se kemi një sasi më të madhe të mishrave të dhëmbëve.

Ortodonci e padukshme

Ortodoncia e padukshme është një nga shumë procedurat e reja që po ndryshojnë botën falë teknologjive të saj të reja. Për momentin, ai vepron si një ortodont dhe është përgjegjës për të ndihmuar në korrigjimin e defekteve të një proteze pa pasur nevojë për mbajtëse në dhëmbë.

Invisalign bazohet në një teknikë që nuk është e dukshme për njerëzit, pasi rreshtuesit ose splintat janë plotësisht transparente dhe përshtaten në mënyrë perfekte me dhëmbët, për të shmangur shqetësimet kur flisni, dhe ndër aktivitetet e tjera, kur ushqeheni.

Aktualisht është një nga trajtimet më të përdorura në pacientët ortodontikë në klinikën tonë dentare, pasi është ideal për personat që nuk duan pengesën estetike të përdorimit të mbajtëseve për katër ose pesë vjet. Por në të njëjtën kohë ata duan të luftojnë problemet e devijimit që kanë në dhëmbët e tyre dhe të përmirësojnë pamjen e tyre.

5 2

Një nga gjërat më të mira të kësaj procedure të re është se ajo është shume ndryshme nga mbajtëset tradicionale, pasi këta rreshtues nuk qëndrojnë statikë në dhëmbë dhe nuk ngjiten. Ato mund të hiqen lehtësisht gjatë ngrënies dhe për larjen e dhëmbëve. Dhe gjëja më e mirë është materiali, pasi është i vështirë për t’u ngjyrosur dhe mbetet i padukshëm gjatë gjithë qëndrimit të tyre në jetën tuaj.

Ky lloj i ortodoncisë ka avantazhe që e bëjnë atë një nga zgjidhjet më të mira dhe më të dëshiruara ortodontike.

Estetikë më e mirë dhe diskrecion më i madh

Është një nga përfitimet më të mëdha në këtë teknikë, shumë i jashtëzakonshëm për pacientët që nuk duan që mbajtëset e tyre të vihen re. Këto lloj drejtuesish janë plotësisht transparentë dhe për t’i vënë re ato duhet të jeni shumë afër personit. Prandaj, është më estetik dhe natyral pasi nuk ndryshon pamjen e dhëmbëve tuaj, duke riparuar në të njëjtën kohë dhëmbët tuaj që në vendosjen e parë.

6 2

Higjienë më e mirë orale

Për të reduktuar mundësinë e përkeqësimit dhe humbjes së funksionit të saj transparent, mbështetësi duhet të hiqet në kohën e ngrënies ose kur është koha për të kryer larjen e dhëmbëve. Dhe kjo është mjaft e dobishme pasi zvogëlon mundësinë e ruajtjes së mbeturinave ushqimore që mund të mbeten aty dhe të infektojnë dhëmbin. Prandaj higjiena do të jetë optimale, shumë më e mirë se kur përdorni mbajtëse.

Rehati gjatë trajtimit

Një përfitim tjetër i këtij lloji të ortodoncisë është se, siç e kemi përmendur tashmë, është i lëvizshëm. Prandaj, pacienti do të vendosë se sa herë në ditë do ta vendosë atë, për sa kohë dhe nëse i duhet një pushim i veçantë për të kryer ndonjë aktivitet, është vetëm çështje heqja e tij. Edhe pse, duhet të përqendrohemi në faktin se sa më gjatë ta mbani atë çdo ditë, aq më shumë efekt do të ketë në misionin e tij për të drejtuar dhëmbët.

Më pak siklet gjatë trajtimit

Aparatet e padukshme kanë një sistem operativ të avancuar që kujdeset për korrigjimin e qëndrimit të dhëmbëve në mënyrë të butë, por efektive dhe të shpejtë. Prandaj, nuk do të ketë dhimbje ose probleme të ekzagjeruara gjatë ngrënies, siç mund të ndodhë me ortodoncinë tradicionale.

Tabela Përmbledhëse