Çfarë është All on Four?

Çfarë është All on Four?

Ky term i referohet një trajtimi që u siguron pacientëve një protezë fikse për të zëvendësuar menjëherë një dhëmb të humbur, si në harkun e sipërm ashtu edhe në atë të poshtëm. Duhet të theksohet se, përveç funksionalitetit të tij të menjëhershëm, ai ka një çmim mjaft të ulët krahasuar me llojet e tjera të implanteve dentare. E gjithë kjo, nga metoda e aplikimit që nuk kërkon shumë përpjekje. Për të vazhduar me teknikën, kërkohen katër implante dentare, të cilat do të futen në kockë, në pjesën e përparme dhe të pasme.

Si kryhet procedura All on Four?

Për të kryer ndërhyrjen e implantit dentar, do të na nevojitet prania e një dentisti, një higjenisti dentar, si dhe një implantologu. Ky proces, kërkon anestezi lokale. Në rast se, pacienti do të ketë nevojë për një ndërhyrje më të thellë, do të përdoret anestezia e përgjithshme. Në këtë mënyrë, pacienti do të jetë plotësisht në gjumë, ndërsa operacioni vazhdon.

Nevojiten studime të mëparshme, duke përfshirë: rrezet x dhe vizitat dentare, për të konfirmuar se, dhëmbët janë në gjendje të mirë para se të vazhdoni, si dhe të merret një trajtim i caktuar nëse është i nevojshëm, për të shëruar një infeksion të vogël. Në rast se është e nevojshme heqja një dhëmbi, kjo procedurë, do të kryhet para se të procedohet me implantin dentar. 

Pas operacionit, do të duhet të vendosim një protezë të lëvizshme, në mënyrë që proteza e brendshme e fiksuar të ketë kohë të pozicionohet brenda dhëmbit. Ndjesia e të paturit një dhëmb të shëndetshëm, dhe të fortë, qëndron te pacienti që nga dita e parë e operacionit. Duhet të theksohet se, do të na duhet gjithashtu një periudhë pushimi dhe shërimi, pasi qepjet të shërohen dhe proteza pozicionohet plotësisht në dhëmb. Ky, është çasti kur mund të ndalojmë përdorimin e protezës së përkohshme.

all on Four

Çfarë të bëni pas operacionit dentar.

Menjëherë pas ndërhyrjes së operacionit, do të fillojnë të shfaqen efektet anësore të kryerjes së operacionit, duke përfshirë: ënjtjen e ekzagjeruar të zonës orale, si në zonën ku është vendosur proteza, ashtu edhe në urën dentare. 

Është e rëndësishme të kërkoni disa ditë pushimi nga puna për të zvogëluar ngarkesën e stresit, ose lëvizjet e papritura që mund të nxisin gjakderdhje nga plaga. Përveçse mund të jeni në gjendje të eksperimentoni me dhëmbët tuaj të rinj, edhe nëse i përdorni vazhdimisht, ndoshta do ta keni të vështirë të mësoni se si t’i përdorni ata në ditët e para.

Është e nevojshme të ndiqni një dietë specifike për javët e para pas operacionit. Kjo, ndoshta, do t’ju jepet nga dentisti juaj. Gjëja kryesore, do të jetë mbajtja e një diete të bazuar në ushqime të buta dhe me temperatura të qëndrueshme, duke shmangur veçanërisht ushqimet e nxehta dhe duke rritur konsumin e ushqimeve të ftohta, për të lehtësuar dhimbjen dhe ënjtjen orale.

2

Ata gjithashtu do të ndalojnë kryerjen e ushtrimeve shumë të forta fizike që mund të ndikojnë në shërimin e duhur të dhëmbit. Sa i përket higjienës orale, duhet të pastroni rrënjët artificiale siç bëni me dhëmbët natyralë, nga molarët në të gjithë harkun. Kjo, pa dyshim duhet të bëhet të paktën një herë në ditë, meqë një infeksion do të ishte mjaft i komplikuar për tu zgjidhur, pasi keni bërë një operacion.

Me kalimin e kohës, veçanërisht rreth 7-8 muaj pas operacionit, implantet dentare do të jenë si dhëmbët natyralë. Ata do të kenë të gjitha tiparet e tyre të gatshëm për t’u përdorur, dhe ju do të jeni në gjendje t’i përdorni ato pa ndonjë ndërlikim të dukshëm. 

Duhet të theksohet se, këto lloje protezash, zakonisht, përbëhen nga materiale shumë të forta, kështu që me kujdesin e duhur ato mund të zgjasin deri në 15 vjet, pa qenë e nevojshme të ndryshohen. Megjithëse, duhet të ndjekim vizitat e rregullta te dentisti, për t’u siguruar që gjithçka është në rregull, si dhe të mbajmë një rutinë mirëmbajtjeje, për të rritur jetëgjatësinë e tyre.

All on Four vs. protezat artificiale

Mënyra e zakonshme për të zëvendësuar funksionalitetin e dhëmbëve që mungojnë është një vendosja e një protezë. Siç keni lexuar deri më tani artikullin, ju e keni kuptuar mendimin tonë për to. Këto, do të ndihmojnë për të pasur një përfundim të dhëmbit gjysmë natyral, për shkak të bazave të tyre akrilike ose materialeve të tjerë. 

Pjesa më e madhe e këtyre aparateve kanë nevojë për një mbështetje shtesë për t’i mbajtur ato në vend. Ato mund të jenë rripa elastikë ose ngjitës. Por, ekziston një disavantazh, dhe ky është që, me kalimin e kohës, kocka e nofullës zvogëlohet në madhësi, kështu që, mbështetja e protezës zvogëlohet dhe fillon të lëkundet gjithnjë e më shumë, duke shkaktuar probleme të tilla: si plagë, gërvishtje të brendshme, probleme të folurit ose të ngrënit.

Prandaj, funksioni i tij kryesor i pranimit dhe mbajtjes së protezës në pozicionin e vet, konsumohet me kalimin e viteve. Për më tepër, ngjyra e saj mund të përkeqësohet, dhe të ndryshojë, duke na dhënë një pamje më të vjetër dhe të ndyrë, e cila do të ndikojë në estetikën tonë vizuale. Gjithashtu, ndonjëherë ideja për të pastruar, hequr dhe zëvendësuar protezat për të mbajtur higjenën e duhur të dhëmbëve është mjaft e mërzitshme.

3

Por kur i referohemi implanteve All on Four, ne mund t’i shohim ato si një hap përpara në krahasim me protezat e zakonshme të lëvizshme. Meqenëse përveç ruajtjes së ngjyrës së tij, me kalimin e viteve, simulimi i një dhëmbi natyral, mund të kënaqë funksionalitetin e dhëmbëve të tillë, pa ndonjë përpjekje. 

E gjithë kjo, përmes sistemit të rregullimit të tij përmes një operacioni të vogël. Ne nuk duhet të shqetësohemi për sportet e kalibrit të lartë, ose nëse duhet t’i heqim gjatë natës për të fjetur më mirë, do të duket sikur nuk kemi asgjë brenda gojës, që vazhdimisht na lëviz dhe na shqetëson.

Ne e dimë që ju shqetësoheni se dhëmbët tuaj do të duken artificialë, por ne mund t’ju sigurojmë se ato shkrihen plotësisht me dhëmbët tuaj të tjerë, edhe kur qeshni mishi i dhëmbëve është rozë dhe fshihet në gojë aq sa të mbetet pa u vërejtur. Është ideale!

Por, para se të pranoni ndonjë trajtim, duhet të flisni me një specialist të fushës, për të përshtatur trajtimin e treguar me nevojat fizike të pacientit. Është mirë të mendoni për estetikën, por gjithmonë duhet t’i kushtoni më shumë rëndësi të paturit një funksionalitet afatgjatë. Dhe ju sigurojmë që ky trajtim do t’ia vlejë.

Tabela Përmbledhëse

Pyetje te shpeshta

All on Four është një procedurë shumë e shtrenjtë në vendet evropiane, veçanërisht në Itali. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve zgjedhin klinikat dentare në Shqipëri për teknikën All on Four. Një nga klinikat më të mira në Shqipëri për realizimin e teknikës All on Four është CDC City Dental Clinic. Çmimet, cilësia dhe procedurat e përdorura nga CDC janë shumë profesionale dhe plotësisht të çertifikuara me standardet evropiane.

Klinika më e mirë dentare në Shqipëri për All on Four është CDC City Dental Clinic. E vendosur në qendër të Tiranës, Shqipëri, në këtë klinikë mund të gjeni staf profesional, produkte me cilësi të lartë, staf miqësor dhe me përvojë, shërbime Premium dhe kosto shumë të volitshme.

Profesionistët tanë do t’ju tregojnë një dietë të mahnitshme për të ndjekur pasi të keni instaluar All on Four në Tiranë, Shqipëri. Ushqimet do të jenë kryesisht të buta dhe të lëngshme, të cilat jo vetëm që do të mbajnë implantin të paprekur në fillim, por do të jenë gjithashtu të shëndetshëm për shëndetin tuaj oral dhe të përgjithshëm.