Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët?

Këto janë efektet anësore nëse nuk lani dhëmbët!

Larja e dhëmbëve është një zakon i zakonshëm që nuk mund të përjashtohet nga rutina jonë e përditshme për shkak të nevojës që zgavra e gojës të mbetet e shëndetshme dhe e pastër.
Shumica e stomatologëve kanë bërë përpjekje për t’i ndërgjegjësuar njerëzit për këtë fushë të nevojshme të higjienës sonë duke promovuar këshilla të tilla si pastrimi i dhëmbëve tre herë në ditë ose të paktën një shpëlarje goje. Janë sugjerime që përgjithësisht neglizhohen duke çuar në zhvillimin e sëmundjeve periodontale.

Larja e dhëmbëve është absolutisht e nevojshme, jo vetëm për të hequr mbetjet e ushqimit midis dhëmbëve, por edhe për të na mbajtur të shëndetshëm. Në fakt, ka hulumtime të shumta që thonë se nëse lajmë dhëmbët të paktën dy herë në ditë, dhe mbajmë vizita të vazhdueshme te dentisti mund të shmangim sëmundjet orale si gingiviti ose prishja e dhëmbëve deri në 40%, në krahasim me shifrat aktuale, sa i përket larjes së dhëmbëve efektivitetit në botë.

b

Mbi të gjitha, është e rëndësishme të inkurajohet pastrimi i dhëmbëve në fazat e hershme të zhvillimit të fëmijëve, në mënyrë që ata të kenë zakonin e larjes vetë të tyre, dhe të shmangin ndërlikimet e mëdha që shohim në këtë pjesë të popullatës, veçanërisht përsa i përket prishjes së dhëmbëve dhe dhimbjeve spontane të dhëmbëve. Kjo, për shkak të konsumimit të vazhdueshëm të sheqerit dhe higjienës së dobët të gojës.

Për arsye të panjohura, ka ende shumë njerëz që e marrin pastrimin e dhëmbëve lehtë dhe as nuk shqetësohen të lajnë dhëmbët një herë në ditë. Në fakt, deri më sot ka shifra që 50% e të rriturve nuk kanë vizituar kurrë një qendër dentare nëse nuk kanë ndonjë problem dentar, siç është kaviteti.

Dentistët e anketuar dhe të dhënat zbuluan se deri në 30% të popullsisë harrojnë të përdorin një furçë dhëmbësh dhe lajnë gojën vetëm një herë në ditë, dhe as nuk përdorin pajisje të tilla si fije ose shpëlarës goje. 10% e popullsisë së botës nuk i dhëmbët, dhe prandaj vuan pasoja të mëdha të cilat mund të vihen re duke vizituar një dentist të certifikuar.

Këta specialistë të njëjtë e kuptojnë se ndonjëherë është e vështirë të mbani mend të lani dhëmbët të paktën dy herë në javë, për shkak të nxitimit ose ndonjë lloj shqetësimi tjetër. Ajo që nuk kuptohet plotësisht është se si ka njerëz që mund të kalojnë më shumë se 72 orë pa larë dhëmbët, dhe se kjo nuk është kritike ose thjesht, nuk ndikon në zhvillimin e tyre gjatë ditës.

Dhe fakti është se, shëndeti i dhëmbëve është diçka aq qendrore për përparësitë tona shëndetësore sa pjesët e tjera të trupit. Në fakt, ne mund ta njohim gjendjen tonë aktuale të shëndetit përmes një ekzaminimi oral, pasi mishrat e dhëmbëve mund të eksternalizojnë problemet e brendshme në organet e tjera të trupit tonë.

Pra, nga kjo ne do të shpjegojmë se çfarë ndodh me trupin tuaj nëse nuk i lani dhëmbët në faza të ndryshme të kohës, kështu që do të kuptoni pak më shumë për rëndësinë e shëndetit të dhëmbëve dhe pse duhet të mirëmbahet me çdo kusht.

Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët? Dite pas dite.

Ne mund të ndalojmë larjen e dhëmbëve për një ditë të tërë pa dëmtime të tepruara në florën tonë dentare, por çfarë ndodh nëse shkojmë me kalimin e kohës dhe e çojmë këtë praktikë në një nivel tjetër?

Dita e parë pa larë dhëmbët.

Pasi të keni kaluar orët e para të ditës pa larë dhëmbët, do të vini re nëse prekni dhëmbët tuaj se do të ketë një shtresë të vogël që mbulon smaltin e secilit prej dhëmbëve tuaj, veçanërisht ato të përparme. Kjo njihet si pllakë dhe është një rezervuar i vogël i baktereve që është grumbulluar atje, veçanërisht në fillim të dhëmbit ku është pjesë e mishit të dhëmbëve.
Përveç kësaj, mund të mos ketë një ndryshim shumë domethënës, por nëse nuk veproni në kohë pas dy ditësh pa larë dhëmbët, kjo shtresë do të bëhet shumë më e trashë dhe fryma e keqe e keqe do të fillojë, kjo falë ushqimit të prishur dita e mëparshme që ende nuk është larguar nga dhëmbët tuaj.

marek studzinski 8zNDmxBWZdU unsplash

Java e parë pa larë dhëmbët.

Pas disa ditësh, do të krijohet një zakon për të mos i larë dhëmbët, kështu që ju nuk mund të vini re ndryshimet katastrofike që po sulmojnë dhëmbët tuaj. Për shembull, dekompozimi i vazhdueshëm i ushqimit ka bërë që një shtresë e thellë e gurit të krijohet në pjesën kryesore të dhëmbëve tuaj. Dhe kjo do të fillojë të lëshojë një erë shumë të neveritshme, pothuajse të padurueshme, e cila do të përkeqësohet duke pasur parasysh që ju do të duhet të mbani maska ​​çdo ditë.

Pa përfunduar shtatë ditët që përbëjnë javën, sëmundja e parë orale do të fillojë të zhvillohet nga masat bakteriale që gjenden në gojën tonë, në këtë rast gingiviti, të cilën, ne do të fillojmë ta vërejmë qartë pasi simptoma kryesore e tij është inflamacioni dhe dhimbja e pariparueshme në zonën e mishit të dhëmbëve dhe indeve të buta të gojës. Edhe nëse nuk i lani dhëmbët, mund të vini re një shije të lehtë metalike për shkak të sasive të vogla të gjakut që dalin nga fillimi i mishit të dhëmbëve.

Një muaj pa larë dhëmbët.

Tashmë këtu ka një nivel të lartë të prishjes së gojës përsa i përket mishrave të dhëmbëve dhe baktereve që e bëjnë të mundur këtë proces. Me këtë nënkuptojmë që sëmundjet kryesore si periodontiti fillojnë të bëhen të tyren dhe shkaktojnë inflamacion pothuajse të padurueshëm dhe madje mund t’ju ​​shkaktojnë humbni shumë lehtë një dhëmb.

Nëse nuk keni ende një kavitet, mund ta zhvilloni atë duke ngrënë ushqime me sheqer, të cilat nga rruga do të jenë krejtësisht të dhimbshme falë inflamacionit të mëparshëm në mishrat e dhëmbëve. Ne do të shohim se si smalti i dhëmbit fillon të shfaqë lloje të ndryshme njollash që do të tregojnë se ai është i dëmtuar dhe mund të shkaktojë thyerjen e menjëhershme të një dhëmbi.

diana polekhina iYQgnaWD8uw unsplash

Një vit pa larë dhëmbët.

Në këtë pikë tashmë është mjaft e vështirë për të ripasur disa nga dhëmbët, edhe pse kjo varet shumë nga lloji i personit dhe veçanërisht nga mosha e tyre, pasi në një person 60 vjeç dhëmbët mund të konsiderohen krejtësisht të humbur, ndërsa te një i ri ka mundësi për t’i shpëtuar.
Pështyma fillon të krijojë kavitetet e veta në secilin dhëmb falë infeksionit të krijuar nga masat bakteriale. Nuk duhet të shqetësohemi më për pllakën, pasi mishrat e dhëmbëve janë ndezur aq shumë sa kanë një ngjyrë shumë të errët që paralajmëron rënien e një dhëmbi.

Mund të kemi një lloj tjetër sëmundjeje që nuk ka të bëjë me gojën por me një organ të brendshëm, sepse gjithçka që kalon përmes gojës shkon në zorrë dhe prej andej shkon në pjesë të ndryshme të trupit. Vlen të përmendet se në realitet, deri në këtë pikë, ju mund të keni humbur tashmë disa dhëmbë dhe mund t’i hiqni me dorën tuaj sikur të jeni duke qëruar një kikirikë për të ngrënë.

Tani që e dini këtë informacion, shpresojmë se do t’ju shërbejë si konsideratë për herën tjetër që do ju duket e kotë të konsideroni shëndetin tuaj oral. Vlen të përmendet se nëse keni qenë pa larë dhëmbët për një kohë të gjatë dhe dëshironi të riktheni shëndetin tuaj, mund të bëni një pastrim të thellë me profesionistë të fushës për të rivendosur bardhësinë natyrale të dhëmbëve tuaj dhe për t’i bërë ato 100% përsëri funksionale, si dhe caktoni një vizitë rutinë çdo tre muaj për të kontrolluar që gjithçka është mirë.

Nëse keni nevojë për çdo lloj ndërhyrje ambulatore ose kirurgjikale të fokusuar në fushën e dhëmbëve, ju lutemi mos hezitoni të na kontaktoni! Ndodhemi në qytetin e Tiranës. Ne kemi një numër të madh specialistësh që trajtojnë si fëmijët ashtu edhe të rriturit sipas nevojave dhe buxhetit tuaj. Kryejmë operacione të tilla si pulpektomia, vendosja e pajisjeve ortodontike të lëvizshme dhe jo të lëvizshme, dhe një gamë të gjerë trajtimesh për ju dhe të gjithë familjen tuaj.

Ne ju përshtatemi në të gjitha aspektet! Mos prisni më dhe gjithmonë kërkoni opsionin më të mirë me ne, ne do të jemi të lumtur t’ju presim dhe t’ju japim besimin për të buzëqeshur përsëri.

Tabela Përmbledhëse