Zgjidhja perfekte për erën e keqe të gojës! Shpejtë dhe e lehtë!

Era e keqe e frymës? Si të veprojmë?

Që nga fëmijëria ne jemi mësuar të ruajmë higjenën e duhur orale, të mbajmë dhëmbët të shëndetshëm dhe të shmangim erën e keqe të gojës. Në fund të fundit, kjo nuk është diçka që njeriu mund ta fshehë lehtë. Era e keqe e gojës ose e njohur edhe si halitoza është mjaft e zakonshme. Nuk ka njeri që gjatë gjithë jetës së tij nuk e ka paraqitur erën e keqe të gojës si një proces natyral të trupit, sidomos në moshë madhore. Normalisht, ne kemi vënë re erën e frymëmarrjes sonë dhe e kuptojmë se kjo nuk është aq e këndshme sa mendojmë dhe se, pavarësisht nga mbajtja e higjienës së duhur, mund të kemi një frymëmarrje të fortë dhe të ndihemi në siklet.

Shfaqja e kësaj erë të keqe ndonjëherë mund të lidhet me disa lloje ushqimesh që konsumojmë, si kafeja, qepa ose hudhra, të cilat janë ushqime me aromë të fortë që në mënyrë të pashmangshme do të ndryshojnë aromën e frymëmarrjes. Në shumë raste kjo erë e keqe është e lidhur me problemet orale që duhet të diagnostikohen në duart e një profesionisti.

Me siguri na ka ndodhur që të kemi frikë të afrohemi për të biseduar me një person nga frika se mos ky person mund të vërejë se kemi erë të keqe të gojës, ose ndoshta ju nuk e keni vënë re por e keni parë atë shprehje të fytyrës të pakënaqësisë nga ana e personi tjetër. Këto janë situata që mund të na bëjnë të ndihemi shumë të pasigurt për veten tonë, ndaj duam që ju të dini shkaqet e erës së keqe të gojës dhe cilat janë zgjidhjet e mundshme.

Mos lejoni që kjo të shkatërrojë rutinën tuaj të përditshme dhe mundësinë për të jetuar me njerëz të tjerë. Mësoni sot për erën e keqe të gojës dhe si ta mbani atë larg.

zgj1 min

Shkaqet e aromës së keqe të gojës.

Mungesa e higjienës dentare.

Era e keqe e gojës do të jetë e pranishme në jetën tonë nëse nuk kemi shëndet të mirë oral. Kjo ndodh kur rreth dhëmbëve fillojnë të grumbullohen pllakëza, të cilat padyshim janë një nga shkaqet e erës së keqe të gojës. Ajo që ndodh brenda gojës tuaj është një proces në të cilin bakteret dekompozojnë ushqimin e mbetur në gojë për të gjeneruar një gaz me erë të pakëndshme që përkthehet si erë e keqe.

Zgjidhja për këtë situatë të pakëndshme është e thjeshtë. Duhet të lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë. Pasta e dhëmbëve duhet të përmbajë fluor dhe gjithashtu duhet të plotësoni larjen me fill dentar dhe shpëlarës goje. E gjithë kjo do t’ju lejojë të hiqni të gjitha ato mbetje të grumbulluara në gojën tuaj. Gjithmonë sigurohuni që të lani të gjitha ato zona që janë të vështira për t’u pastruar.

Sëmundjet periodontale.

Ndër sëmundjet periodontale përmendim dy që janë gjithashtu mjaft të zakonshme, periodontiti dhe gingiviti. Këto dy sëmundje padyshim mund të kenë një ndikim shumë agresiv në gjendjen e frymëmarrjes tuaj, duke shkaktuar probleme serioze si dhe lloje të tjera komplikimesh. 

Absceset dentare.

Absceset dentare formohen nga një grumbullim qelbi, i cili është rezultat i një infeksioni. Në përgjithësi, ato krijohen nga kavitetet. Kavitetet janë lezione që dobësojnë dhe shkatërrojnë në mënyrë progresive dhëmbët. Kjo prodhohet nga veprimi i pllakës bakteriale, një lloj traume, ose e shkaktuar nga një goditje ose një aksident, apo sëmundje periodontale.

Xerostomia.

zgj2 min

Kur kserostomia është e pranishme, nivelet e pështymës bëhen të pakta duke prodhuar thatësi në gojë. Kjo patologji rezulton në një rritje të baktereve në gojë.

Zakonet e këqija dhe zakonet e këqija të të ngrënit.

Siç e kemi përmendur tashmë në raste të mëparshme, lloji i ushqimit që hamë mund të bëhet një faktor themelor në shfaqjen e erës së keqe. Nëse jeni adhurues i të ngrënit të ushqimeve me shije dhe aroma të forta, si erëza, hudhra, qepë, disa lloje vere, kafe, çokollatë, borzilok, birrë etj., këto ushqime dhe produkte rrisin mundësinë e vuajtjes nga halitoza, veçanërisht kur konsumohen sasi të mëdha kafeje ose alkooli. Këta janë gjeneratorë të frymëmarrjes së pakëndshme.

As nuk mund të vazhdojmë me zakone të këqija si pirja e duhanit. Kjo jo vetëm që prodhon aroma të pakëndshme në gojë, por krijon edhe njolla në dhëmbë. Këto janë problemet më të vogla që mund të shfaqen në shëndetin e pacientit.

Reduktimi i konsumit të të gjitha këtyre ushqimeve dhe eliminimi i këtyre zakoneve të këqija, së bashku me higjienën e mirë orale do të jetë zgjidhja për të shmangur erën e keqe të gojës dhe jo vetëm kaq, por do të shmangni edhe komplikimet në dhëmbë.

Shijoni gjërat që ju pëlqejnë në mënyrë të kontrolluar. Mbani mend se teprimet janë të këqija dhe nuk është e nevojshme të arrini deri tek një problem oral për të ndërmarrë veprime pozitive në shëndetin tuaj.

Sheqeri, diçka që të gjithëve na pëlqen të konsumojmë, është i pranishëm pothuajse në çdo gjë që hamë, që nga karamele, ëmbëlsirat, pjatat, lëngjet e të tjera. Ajo që shpesh harrojmë janë pasojat e kësaj. Si fillim, sheqeri ruan një marrëdhënie me bakteret që gjenden në gojën tonë dhe kjo përfundon duke u bërë një frymëmarrje e pakëndshme, me një erë të keqe.

Nga ana tjetër, ka dieta me një konsum të ulët të karbohidrateve. Shumë njerëz frikësohen kur dëgjojnë fjalën karbohidrate sepse lidhet me shtimin në peshë. E vërteta është se konsumimi i karbohidrateve në sasi të moderuar përmbush funksionet jetësore në trupin tonë. Ulja drastike e numrit të karbohidrateve që konsumojmë mund të shkaktojë një çekuilibër në funksionimin e metabolizmit dhe kjo mund të jetë një nga arsyet pse shfaqet era e keqe.

Për të shmangur halitozën ose ndonjë problem tjetër shëndetësor, mund të kontaktoni një nutricionist, i cili do t’ju drejtojë për të ngrënë mirë, në mënyrë që të keni një ushqyerje dhe ekuilibër më të mirë në jetën tuaj.

Shkaqe të tjera krijojnë erën e keqe të gojës janë konsumimi i disa grupeve të ilaçeve, problemet gastrointestinale apo goja e thatë. Kështu, theksojmë se  janë shumë arsye që e shtojnë këtë situatë të pakëndshme.

Kur doni të bëni një jetë të rehatshme dhe të jeni në paqe me veten, kujdesi për veten është gjëja më e rëndësishme dhe me këtë nuk i referohemi vetëm shëndetit tonë të përgjithshëm, por edhe gojës. Në fund të fundit, nuk është vetëm diçka estetike, kjo ndikon edhe në shëndetin tonë. Këtë e kemi bërë të qartë në të gjitha informacionet që po ju ofrojmë.

zgj3 min

Shkaqet ekstraorale të erës së keqe të gojës.

Nuk mund të lëmë që i gjithë faji të bjerë vetëm mbi gojën tonë. Ka disa arsye të tjera pse na preket fryma.

Probleme me traktin tretës.

Problemet e zorrëve ose infeksionet e stomakut gjithashtu mund të ndikojnë në gjendjen e frymëmarrjes sonë dhe të prodhojnë halitozë.

Sëmundjet sistemike.

Ka sëmundje të tilla si diabeti i tipit të I, që si pasojë prodhojnë halitozë, disa sëmundje pulmonare, hepatike ose renale.

Infeksionet në zonën e hundës.

Riniti dhe sinusiti janë grupe të tjera sëmundjesh që përfundojnë duke gjeneruar këtë problem.

Diagnoza mjekësore.  

Nëse jeni një person që nuk keni zakone të këqija dhe keni zakone të mira dhe nuk e dini pse kjo erë e pakëndshme prodhohet ende në frymën tuaj, duhet të vini në klinikën tonë që të mund të vlerësojmë se çfarë e prodhon halitozën.

Si te largojme eren e keqe nga goja?

Nëse arsyeja pse po kërkoni përgjigje për gjithë këtë situatë është se tashmë keni filluar të shfaqni ndonjë nga këto simptoma, në City Dental Clinic ne kemi profesionistë shëndetësorë të cilët do të vlerësojnë rastin tuaj dhe do të merrni gjithashtu këshilla se si të kujdeseni dhe të mbani higjienën e duhur të dhëmbëve tuaj. Keni ende kohë për të kthyer atë që shkakton pasiguritë tuaja dhe ndikon në jetën tuaj të përditshme.

zgj4 min

Nëse problemi shkaktohet nga një tepricë e pllakës në dhëmbë, mund të rekomandojmë gargarë ose pastë dhëmbësh me agjentë antibiotikë. Kjo do t’ju lejojë të eliminoni tepricën e baktereve të grumbulluara që po shkaktojnë shfaqjen e pllakës.

Në rastin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, siç është periodontiti, do të aplikohet një trajtim për të ndihmuar në reduktimin e akumulimit të baktereve në mishrat e përflakur.

Pastrimi i dhëmbëve është një tjetër ndihmë e madhe për të hequr të gjitha mbetjet e ushqimit që grumbullohen gradualisht dhe gjenerojnë baktere. Kur larja e përditshme nuk është e mjaftueshme, rekomandohet të ndiqni një ose dy herë një pastrim të plotë dentar. Këtu në City Dental Clinic ne do t’ju ndihmojmë me kënaqësi me profesionistë të shkëlqyer mjekësorë që punojnë çdo ditë për të përmirësuar cilësinë e jetës tuaj.

Këshilla për erën e keqe të gojës.

Ne duam t’ju lëmë me një sërë këshillash në mënyrë që të mbani një kontroll më të mirë mbi frymëmarrjen tuaj dhe që të mos keni nevojë të kaloni situata të sikletshme që vënë në rrezik integritetin dhe mbi të gjitha shëndetin tuaj.

Mbani rutinën tuaj të përditshme të kujdesit dentar.

zgj5 min

Ne e kemi përsëritur këtë këshillë në momente të ndryshme dhe duam të shpjegojmë rëndësinë e saj. Siç e kemi përmendur tashmë një nga faktorët më serioz që gjeneron halitozë është teprica e baktereve që krijohen në gojën tonë. Këto baktere grumbullohen në gjuhën tonë, në mishrat e dhëmbëve, faqet e brendshme, tek qiellza, tek dhëmbët dhe të gjitha ato vende ku shumë herë nuk mund të depërtojmë me furçën e dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë për dy minuta dhe të aplikoni fill dentar për të arritur ato zona të vështira, përveç shpëlarjes së gojës. Këta tre elementë do t’ju lejojnë të keni kontroll më të mirë mbi gjendjen e gojës tuaj dhe të shmangni aromat e këqija, pa përjashtuar kujdesin për shëndetin tuaj.

Larësi i gojës luan disa role, përveçse ofron një erë të këndshme për frymëmarrjen tonë, ai mbron gojën tuaj duke hequr qafe bakteret. Ka shumë lloje gargarësh dhe secila përmbush një qëllim. Në rastin tuaj përdorni ato që ndihmojnë në eliminimin e mikrobeve që gjenerojnë erën e keqe të gojës.

Dhëmbët nuk janë të vetmit që duhen larë, gjuha jonë gjithashtu grumbullon baktere dhe dhëmbët janë vetëm një përqindje e vogël e higjienës orale. Duhet të lani gjuhën butësisht me furçën tuaj të dhëmbëve. Në tregun modern, furça të ndryshme dhëmbësh mund t’ju ndihmojnë ta kryeni këtë detyrë në mënyrë më efikase dhe pa shkaktuar dëme. Me këto, ju do të jeni në gjendje t’i eliminoni ato baktere, të hiqni mbeturinat dhe të hiqni qelizat e vdekura.

zgj6 min

Provoni kura natyrale.

Mund ta ndihmoni veten gjatë ditës me disa mente ose shpëlarje për t’ju ndihmuar të mbani frymën nën kontroll. Ne e dimë se nuk do të jeni gjithmonë në shtëpi ose nuk do të keni në dorë një furçë dhëmbësh, kështu që këto mund t’ju ndihmojnë pak.

Po kështu, ka metoda më natyrale për të ndihmuar në luftimin e erës së keqe të gojës. Mund të gjeni barëra si karafili, menexhiku, koper, çaj, sherebela që janë efektive në këto raste. Këto infuzione mund të ndihmojnë në luftimin e tepricës së baktereve që krijohen në gojën tonë.

Shumë herë mungesa e sinkronizimit mund të jetë një nga arsyet pse krijohet era e keqe e gojës. Për këtë, ju mund të merrni disa vitamina ose prebiotikë që gjithashtu mund të ndihmojnë nga brenda për të eliminuar shkakun e erës së keqe, veçanërisht nëse vuani nga disa mangësi.

Qendroni të hidratuar.

Nuk mund të harrojmë të qëndrojmë të hidratuar, veçanërisht sepse kjo është një nga arsyet pse shfaqet halitoza. Mbajtja e gojës së thatë në mënyrë kronike rrit rrezikun. Pirja e ujit na ndihmon të rrisim prodhimin e pështymës, e cila në mënyrë natyrale pastron gojën tonë gjatë ditës dhe kur shkojmë për të pushuar.

Me gjithë këtë informacion, shpresojmë që të kuptoni më mirë disa nga arsyet pse mund të vuani nga era e keqe e gojës. Nëse keni provuar gjithçka dhe ende nuk mund të gjeni një zgjidhje, ne do të punojmë me kënaqësi për rastin tuaj në mënyrë që të vazhdoni të bëni një jetë të plotë dhe pa shqetësime.

Tabela Përmbledhëse