Vizita e parë për fëmijën tim tek dentisti. Kur, pse, çfarë duhet të dini?

Kur duhet ta dërgoj fëmijën tek dentisti? Mosha e duhur për dentist.

Kontrollet e para dentare të një foshnjeje përfishijnë një proces shumë  delikat dhe e rëndësishme që prindërit duhet ta kenë parasysh në planet e tyre gjatë rritjes së fëmijës, sepse megjithëse janë të vegjël, higjiena e tyre dentare është thelbësore gjatë viteve të para të jetës. Kjo, për të shmangur zhvillimin e sëmundjet që mund të dëmtojnë dhëmbët e tyre për një kohë të gjatë. Para se foshnjat të zhvillojnë dhëmbin e tyre të parë, kujdesi duhet të jetë i gjerë.

A i dinit të gjitha këto? Jeni prind i ri dhe ende nuk dini si ta çoni fëmijën tuaj te dentisti për herë të parë? Mos u shqetësoni! Ne do t’ju japim të gjithë udhëzimet e nevojshme për të ditur se çfarë të bëni në këtë proces dhe si ta trajtoni atë pozitivisht për ta bërë atë një përvojë të këndshme për ju dhe vogëlushin tuaj.

vi2 min 1

Pse është e rëndësishme që fëmijët të shkojnë te dentisti?

Para së gjithash do të donim të trajtonim këtë temë, sepse edhe në moshën madhore nuk e ndjejmë nevojën të shkojmë te dentisti apo të kemi një kontroll të mirë të higjienës së dhëmbëve, kështu që mund të nënvlerësojmë përfitimet e vizitës tek dentisti.

Ndër përfitimet e vizitës tek dentisti pediatrik, mund të gjejmë:

Prioriteti i të paturit një shëndet të mirë dentar:

Një pjesë e madhe e popullsisë foshnjore nuk ka higjienën e duhur dentare falë mësimit të dobët nga prindërit e tyre, duke krijuar probleme të shumta, duke filluar nga kavitetet deri te infeksionet.

Prioriteti i vizitave te dentisti do t’i japë fëmijës një nxitje për të ruajtur higjienën e duhur dentare dhe gjithashtu që një profesionist të jetë përgjegjës për zhvillimin e duhur të dhëmbëve të tyre, duke i mësuar ata pedagogjikisht se si mund t’i ndihmojnë dhëmbët e tyre të jenë në një gjendje më të mirë.

Edhe nëse është një fëmijë, kontakti i drejtpërdrejtë me një specialist i cili njeh mënyrat për t’i shpjeguar në mënyrë efektive fëmijës informacionin dentar, mund të ulë aftësinë e fëmijës për të zhvilluar probleme dentare, pasi ai/ajo do të ndihet i përkushtuar dhe i inkurajuar për të ndjekur një higjienë të mirë dentare.

vi4 min

Një pjesë tjetër shumë e rëndësishme për ta mësuar fëmijën të shkojë te dentisti është se ju do të jeni në gjendje të rrisni besimin jo vetëm me dentistët, por me çdo specialist që i viziton ata. Sepse ne e dimë se ndonjëherë është shumë problematike t’i lini të shkojnë te mjeku për shkak të të gjitha gjërave që përfshin një konsultë e përgjithshme mjekësore.

Zbulimi i hershëm i problemeve:

Fakti që ata janë fëmijë nuk e zvogëlon aftësinë e tyre për të zhvilluar lloje të ndryshme infeksionesh, duke filluar nga kariesi deri te gingiviti, kështu që një kontroll i vazhdueshëm do të jetë në gjendje të zbulojë saktë çdo lloj problemi dentar që një fëmijë mund të zhvillojë.

Parandalimi do të jetë gjithmonë i rëndësishëm për të trajtuar çdo lloj sëmundjeje pasi shmangim arritjen e fazave serioze dhe trajtimi është më i gjerë.

Ndjekja e dhëmbëve të qumështit:

Një tjetër gjë shumë e zakonshme është që njerëzit nuk i kushtojnë rëndësi rritjes së dhëmbëve të fëmijëve, sepse janë dhëmbë qumështi dhe në fund të ditës “do të bien”. Ky është një gabim i rëndë.

Çdo rritje dentare është thelbësore për zhvillimin korrekt të fëmijës, veçanërisht në një fazë kaq kritike ku ai do të mësojë të lidhet me të gjithë trupin e tij dhe funksionet e tij. Fëmija do të ketë nevojë për dhëmbë të shëndetshëm për të përtypur, të mësojë të flasë dhe të ketë fonetikë të saktë gjatë komunikimit.

Përveç kësaj, dhëmbët e qumështit janë të rëndësishëm sepse janë të parët dhe për shkak se janë të parët, janë ata që ruajnë hapësirën për dhëmbët e përhershëm. Pra, nëse një dhëmb qumështi preket nga prishja e dhëmbëve, ky problem mund të ndikojë në dhëmbi tjetër që do të dalë.

Gjithashtu duam t’ju kujtojmë se edhe pse ju mbani takimet dentare të fëmijëve tuaj, është thelbësore që t’u mësoni atyre higjenën e duhur dentare në shtëpi, për të shmangur situatat e pakëndshme në të ardhmen. Fëmijët harrojnë shumë dhe janë në fazën e të mësuarit të zakoneve që do të mbajnë në jetën e tyre si të rritur.

Siç e kemi përfunduar tashmë me rëndësinë e dërgimit të fëmijëve tuaj te dentisti, do të flasim pak më shumë për takimin e parë dhe rëndësinë e realizimit të tij sa më cilësor. Vazhdoni të lexoni, ne do të vazhdojmë me temën kryesore!

vi5 min

Vizita e parë, kur dhe si?

Në City Dental Clinic ju rekomandojmë që ta sillni fëmijën tuaj në qendrën tonë stomatologjike pediatrike pas ditëlindjes së tij të parë. Në të kaluarën në mbarë botën konsiderohej se mosha ideale ishte dy vjeç, por duhet të kemi parasysh se higjiena dentare e foshnjave fillon shumë përpara dhëmbit të tyre të parë, sepse mishrat mund të zhvillojnë sëmundje nëse nuk i pastrojmë siç duhet.

Idealja është t’i çoni fëmijët në vizitën e tyre të parë dentare kur dhëmbët e tyre të parë tashmë kanë filluar të dalin ose kur fëmija po shfaq simptoma se dhëmbi i tyre i parë do të dalë.

Një problem i zakonshëm janë prindërit që sjellin për vizitë fëmijën e tyre pasi të kenë dalë dhëmbët e parë, zakonisht pas moshës tre vjeçare. Megjithatë, është shumë e zakonshme të shihet se fëmijët nën katër vjeç tashmë kanë kavitete, sepse ato nuk janë trajtuar në kohë dhe si duhet. Pra, duhet të jemi të ndërgjegjshëm dhe të respektojmë masat standarde të rekomanduara nga profesionistët e shëndetësisë.

Një arsye tjetër për t’i vizituar fëmijët tanë në moshë të hershme është se ekziston një lidhje e ngushtë midis zhvillimit të fytyrës dhe shfaqjes së dhëmbëve tek foshnjat, kështu që nevojitet një kontroll profesional për të përcaktuar nëse ka ndonjë lloj parregullsie që mund të trajtohet përpara shfaqjes të dhëmbëve.

vi8 min

Çfarë do të bëhet në takimin e parë me dentistin pediatër?

Stomatologjia pediatrike është përgjegjëse për plotësimin e nevojave dentare të fëmijëve në vitet e para të zhvillimit. Kur të mbërrini te dentisti, fillimisht do të bëni një kontroll të përgjithshëm të dhëmbëve dhe mishrave të qumështit. Ekzaminimet fizike janë të nevojshme për të përcaktuar nëse ka një problem të dukshëm ose të zbulueshëm si me dhëmbin ashtu edhe me kockat e nofullës.

Në vizitën e parë, dentisti do të hapë një kartelë mjekësore që do të ketë historinë mjekësore të personit, e cila duhet të përfshijë disa informacione prindërore si grupi i gjakut ose probleme të mëparshme gjenetike.

Ky takim mjekësor është gjithashtu i rëndësishëm për të qenë në gjendje të përmirësojë higjienën dentare që prindërit inkurajojnë tek fëmija duke  inkurajuar shëndetin individual të dhëmbëve të tyre. Stimujt nuk dëmtojnë kurrë, dhe nëse fëmija është i përkushtuar për të përmirësuar shëndetin e tyre dentar, është më e lehtë për prindërit që të përdorin taktikat e nevojshme të pastrimit.

Prindërit duhet të jenë të informuar mirë për dhëmbët e fëmijëve të tyre për të rritur higjenën e tyre. Në vitin e parë të jetës, dhëmbët e parë  tashmë janë shfaqur, gjithashtu dhe disa molarë.

Një veçori që shumë prindër nuk e presin nga vizita e parë te pediatri është se ata do të këshillohen për zakonet e të ngrënit të fëmijës. Specialisti me siguri do të flasë me ta se si të ulet konsumimi i sheqerit, si duhet përdorur shishja dhe kur të reduktohet përdorimi i biberonëve për të shmangur deformimet dentare.

Në City Dental Clinic ne gjithashtu fokusohemi shumë në mundësinë që fëmija mund të zhvillojë trauma dentare, kështu që ne përpiqemi t’u mësojmë prindërve se si t’i parandalojnë këto aksidente gjatë fazës së eksplorimit dhe nxënies.

Në kontrollin dentar do të shohim edhe mundësinë nëse fëmija ka zhvilluar kavitete, pasi është shumë e zakonshme që prindërit t’i transmetojnë fëmijëve të tyre baktere që mund të zhvillojnë këtë gjendje. Si bëhet? E lehtë, zakoni më i shpeshtë si testimi i temperaturës së shishes me lugën e foshnjës mund të shkaktojë lehtësisht transmetimin e baktereve të vogla në qumësht dhe të shkaktojë prishjen e dhëmbëve. Pra, mund të themi se shëndeti juaj dentar ndikon edhe në shëndetin e dhëmbëve të fëmijës suaj.

vi7 min

Këshilla për një vizitë dentare të suksesshme.

Normalisht, vizita e parë te dentisti është gjithmonë një eksperiencë disi e sikletshme, si për fëmijën ashtu edhe për prindërit.

Kështu që ne të City Dental Clinic, jemi këtu për t’ju dhënë disa këshilla në mënyrë që të kontrolloni këtë ditë si një kampion dhe t’i jepni një përvojë të këndshme vogëlushit tuaj:

Zgjidhni një dentist pediatrik të specializuar:

Fëmija duhet të vizitohet nga një dentist i cili ka trajtuar tashmë fëmijë më parë dhe që nuk do të ketë problemet klasike të një personi të papërvojë. Njerëzit që kanë trajtuar tashmë fëmijë kanë më shumë durim, disa madje kanë teknika ose dhurata për fëmijën që do ta bëjnë procesin më të lehtë dhe do ta pengojnë fëmijën të lidhë përvojën me diçka negative.

Jini të qartë me fëmijën tuaj:

Nëse fëmija juaj është mjaft i madh për t’ju kuptuar, shpjegoni hap pas hapi se çfarë do të ndodhë në klinikë dhe sigurojini se nuk do t’i bëhet asgjë e keqe. Ju mund të zbatoni lojëra didaktike ku ju jeni në një klasë dentisti dhe ai është pacienti me karies. Madje mund të zgjidhni edhe përmbajtje didaktike nga interneti për ta ndihmuar, si p.sh. episodet e serialit të tij të preferuar ku personazhi kryesor shkon te dentisti.

Respektoni kufijtë e klinikës dentare dhe mos e mbroni fëmijën tuaj:

Mund të tingëllojë e pakëndshme, por shumë prindër këmbëngulin në nervozizmin e fëmijës kur ata që nuk mund t’i kontrollojnë nervat janë vetë ata. Në vizitën e parë vlen që prindi të kalojë në mënyrë që fëmija të mësohet dhe të ndjejë se nuk është një vend i rrezikshëm, që të dy të vërejnë se janë në një hapësirë besimi dhe të jenë të vetëdijshëm për gjithçka ndodh në klinikë.

Por është e rëndësishme të theksohet se prindërit nuk duhet të hyjnë në karrigen dentare, sepse dentisti duhet të krijojë një lidhje besimi me fëmijën, gjë që do të lehtësojë përgjigjen e fëmijës ndaj pyetjeve të zakonshme dentare.

Lini takimet tuaja në mëngjes:

Sa më aktiv dhe më i shplodhur të jetë fëmija, aq më mirë ai/ajo do të reagojë ndaj stimujve të ndryshëm të rinj që rrjedhin nga një përvojë dhe vend i ri.

Është normale që fëmija të ketë nervozizëm ose të qajë:

Është e kuptueshme, fëmija ndodhet në një vend të panjohur dhe do të ndihet vetëm. Por edhe kështu nuk duhet të dorëzoheni para asaj që kërkon fëmija sepse profesionisti do të jetë me përvojë për të përballuar situatën dhe do ta bëjë fëmijën të qetësohet pak nga pak.

vi6 min

Në rast se fëmija juaj është sjellë në mënyrë të shkëlqyer, është ideale ta shpërbleni në një farë mënyre për t’i treguar se nuk është edhe aq keq të frekuentoni takimet mjekësore dhe të krijoni një marrëdhënie të mirë midis specialistëve të shëndetit dhe fëmijës. Por nëse fëmija sillet keq, nuk keni nevojë ta qortoni apo ndëshkoni. Edukimi duhet të jetë gjithmonë pozitiv në mënyrë që fëmija ta marrë atë në mënyrën më të mirë.

Është e zakonshme që për të shmangur sjelljen e keqe mund ta kërcënoni fëmijën, por ky është një gabim i madh pasi fëmija do ta shoqërojë përvojën me diçka negative që do t’i ndodhë. Pra, mënyra më e mirë për të vepruar në këto raste është një qëndrim pozitiv.

Shpjegoni gjatë rrugës ose përpara se të shkoni, rëndësinë e higjienës së dhëmbëve:

Ka të ngjarë që fëmija tashmë njeh një rast afër tij që ka një lloj sëmundjeje si kavitet ose dhimbje dhëmbi. Kështu që ju mund të aludoni për atë person dhe t’i tregoni se për të pasur lehtësim dentar, ata duhet të mbajnë higjienë të mirë orale. Kjo do të thotë të shkoni herë pas here te dentisti për t’i kontrolluar nëse gjithçka është në rregull me gojën e tyre.

Lëreni të marrë me vete sendet e tij të preferuara:

Është normale që fëmijët të kenë sende të tilla si pellush ose lodra me të cilat ndihen të sigurt. Lërini t’i kenë pranë në procesin e konsultimit. Nuk do të kenë asnjë problem dhe do të qëndrojnë të sigurt kur të hyjnë në klinikë.

Dhe më e rëndësishmja: Jepni një shembull:

vi1 min

Ju jeni frymëzimi dhe baza e njohurive të tyre më të larta. Që fëmija të ndihet i sigurt duke shkuar te dentisti, duhet ta bëni edhe ju. Për këtë mund ta merrni kur të keni një konsultë dhe t’i tregoni se jeni larguar mirë dhe të lumtur.

Ashtu si me higjienën në shtëpi, ku duhet të jeni në përputhje me tuajën në mënyrë që fëmija të ndihet i mbështetur për të kryer rutinën e tij të larjes.

Ju dhe fëmijët tuaj mund të vini në City Dental Clinic, ku ne kemi specialistë me përvojë në trajtimin e fëmijëve, që do t’i bëjnë ata të ndihen si në shtëpinë tuaj.

Tabela Përmbledhëse