Si të shpëtojmë nga pllakat bakteriale

Zhdukeni Përgjithmonë Kariesin Dentar nga Goja Juaj me Metodat Tona Efikase

Tartari i dhëmbëve, i cili gjithashtu mund të quhet gur ose dhëmb i dhëmbëve, zhvillohet përmes kalcifikimit të pllakave bakteriale në dhëmbë dhe indet tona të gojës. Çfarë lidhje ka kjo me shëndetin tonë, dhe si zhvillohen dhëmbët? Do ta zbulojmë menjëherë.

foto1 1

Si krijohet tartari/guri i dhëmbëve?

Masën bakteriale, të cilën mund ta quajmë edhe biofilm oral, është një lloj veshje që ka një pamje transparente dhe ruhet për të formuar një shtresë shumë të hollë në veshjen e dhëmbit. Te kjo e fundit, ruhen bakteret.
Gjendet në gojën tonë që në moshë shumë të hershme, dhe në fakt nuk mund ta parandalojmë atë të zhvillohet pasi zhvillohet sa herë që konsumojmë ndonjë ushqim apo lëng të ngurtë.

 Për të zvogëluar sasinë e tij, dentistët theksojnë pastrimin e dhëmbëve, dhe rëndësinë e tij për të mbajtur dhëmbët tanë të shëndetshëm.Nëse nuk mbajmë higjenën e duhur të dhëmbëve, këta të fundit do të grumbullojnë pllaka dhe me kalimin e kohës do të krijohet një shtresë gurësh të pakëndshëm që mund të ndikojë në pamjen tonë estetike, madje edhe të dobësojë dhëmbët. 

Kini parasysh, kur gjendet në dhëmbë është mjaft e vështirë për tu hequr dhe ngjyra e saj e verdhë, ndonjëherë kafe në raste më ekstreme, është plotësisht e dukshme për njerëzit në çastin e komunikimit. Ndryshon strukturën fizike, pasi dhëmbët tanë bëhen më të brishtë.

foto2 1

Guri dentar mbi mishrat e dhëmbëve

Ne flasim për këtë lloj tartari kur i referohemi asaj shtrese të vogël të verdhë që mbulon cepat e dhëmbëve.

Guri dentar nën mishrat e dhëmbëve

Përkundër të parit, ky lloj tartari shfaqet në fillim të mishrave të dhëmbëve i cili, mund të çojë në zhvillimin e xhepave paradontalë.

Edhe pse nuk është i dukshëm me sy, ky lloj tartari mbart rrezikun e dëmtimit serioz të dhëmbëve. Prandaj, duhet të trajtohet sa më parë nga një specialist.

Si ndikon tartari në dhëmbët tanë?

Nëse mund të theksojmë diçka, është se gurët e dhëmbëve kanë një pikë kryesore të dëmshme për estetikën tonë të përgjithshme, meqenëse dhëmbët tanë do të pushojnë së qeni të bardhë dhe do t’i lënë vendin një toni të verdhë ose kafe. Ne e përmendim këtë shqetësim vetëm sipërfaqësisht, pasi në të vërtetë sjell shumë më tepër probleme. Midis tyre mund të vëzhgojmë:

Sëmundjet periodontale:

Këto lloj sëmundjesh janë produkt i lëngjeve bakteriale të depozituara në gojën tonë, kryesisht në cepat e mishit të dhëmbëve, gjë që do t’i japin mundësi baktereve të zhvillojnë sëmundje periodontale. Ky lloj i baktereve dhe produkti i tij mund të ndahen në sëmundjet “Gingiviti” dhe “Periodontiti”.

Gingiviti do të thotë faza e parë e kësaj sëmundjeje, e cila prek drejtpërdrejtë indet e buta të mishit të dhëmbëve. Në këtë mënyrë, ajo shkakton dhimbje të pakontrolluar. Duhet konsideruar fakti se, kjo fazë e sëmundjes mund të parandalohet përmes diagnozës së hershme dhe higjienës së vazhdueshme.

Por ndryshe nga gingiviti, periodontiti nuk mund të shërohet përmes higjienës së mirë. Kjo është faza e fundit e sëmundjes, e cila sjell probleme të mëdha për shëndetin tonë të përditshëm. Përveç inflamacionit dhe plagëve të dhimbshme, mund të shkaktojë që mishrat të humbasin forcën dhe dhëmbi të bjerë. Për këtë arsye duhet ndërhyrë menjëherë për të hequr indet e vdekura dhe kryerjen e një pastrimi të plotë.

Kariesi dentar

Një problem tjetër që mund të shihet me sy është kariesi i dhëmbëve. Ky është një infeksion që ha smaltin dentar të dhëmbëve tanë, dhe rrjedh nga një florë e tepruar bakteriale. Sigurisht, kjo ka lloje të ndryshme të zhvillimit dhe shkon niveli më i lehtë i përkeqësimit deri tek më i rëndi.

Fillimi i kariesit kalon vetëm përmes smaltit të dhëmbit, por nëse nuk mjekohet menjëherë mund të ndikojë edhe në indet e buta të mishit të dhëmbëve, duke shkaktuar humbjen e dhëmbit në tërësinë e tij.

Fryma e keqe

Është një nga simptomat më të zakonshme të gurit, dhe në fakt mund të zhvillohet përmes faktorëve të shumtë që jo vetëm kanë të bëjnë me të. Halitoza është një problem i zakonshëm, por shkakton lloje të tjera problemesh. Për shembull, mund të jetë një shenjë e qartë e parodontitit ose që nuk jeni duke ndjekur higjienën tuaj dentare.

Cilat janë trajtimet që përdoren për heqjen gurin e dhëmbëve?

Fatkeqësisht, e vetmja gjë që mund të eleminohet me pastrim të vazhdueshëm është pllaka bakteriale, por jo guri. Për ta hequr atë do të na duhen disa nga trajtimet e mëposhtme që do të diskutojmë më poshtë, të cilat nga rruga, janë të gjitha të disponueshme në klinikën tonë dentare:

foto3

Profilaksia e përparuar e dhëmbëve:

Siç kemi përmendur më parë, edhe nëse higjiena jonë e dhëmbëve është e shumë e mirë, përsëri mund të ketë mbeturina midis dhëmbëve që nuk mund t’i arrijmë me furçën tonë të dhëmbëve. Për këtë arsye, tartari gjithashtu mund të zhvillohet pak nga pak mbi dhëmbët tanë.
Ky trajtim është si një larje më e thellë e dhëmbëve tanë, i cili do të heqë çdo bakter që qëndron midis kaviteteve të vogla dentare.

Procedura e tij profesionale:

Kryesisht, ai përdor majën e ultrazërit në mënyrë që tartari të hiqet me lehtësi. Nga kjo, emetimi i dridhjeve dhe uji nën presion që ne do të aplikojmë do të bëjnë që guri i akumuluar të lëshojë vendin dhe ta heqë atë nga shtresa kryesore e smaltit dentar.

Pas mbarimit të këtij hapi të parë, dentisti do të përdorë një lloj filli profesional dentar që do të jetë përgjegjës për “mbushjen” e vrazhdësisë së dhëmbëve, për të siguruar që pastrimi është i plotë. Në fund, ne do të aplikojmë një pastë profilaksie që do të eleminojë çdo dëmtim të lënë në smalt. Kaq ishte!

Gjëja më e mirë për këtë trajtim është se nuk është e dhimbshme, edhe pse pas procedurës mund të vëreni një rritje të ndjeshmërisë së dhëmbëve. Por, kjo varet shumë nga personi dhe ashpërsia e pastrimit.
Në rast se ky trajtim nuk është i mjaftueshëm për t’i dhënë shëndet dhëmbëve tanë, qoftë nga një periodontit ose sëmundje tjetër, duhet të bëhet një shkallëzim ose planifikim i rrënjëve. 

Profilaksia dentare nuk është vetëm për njerëzit e sëmurë. Në fakt, të gjithë duhet ta kenë këtë trajtim të paktën një herë në vit për të siguruar pastrimin total të dhëmbëve.

Shkallëzimi ose planifikimi i rrënjëve

Ne gjithashtu mund ta njohim atë me emrin e kuretazhit dentar, i cili zbatohet më së shumti për njerëzit që paraqesin paradontit të avancuar. Objektivi i këtij procesi është prishja e gjithçkaje që mund të ndikojë ose të krijojë periodontit, siç është akumulimi i baktereve që janë në vijën që bashkon gingivën me dhëmbin.

Ashtu si procesi i mëparshëm, do t’ju duhet të aplikoni një pastrim të plotë dhe të shtoni mjete manuale që quhen “Curette”. Këta do të jenë përgjegjës për pastrimin e indeve të buta nën mishrat e dhëmbëve. Është e nevojshme të aplikohet anestezi lokale tek pacienti pasi procesi mund të jetë pak i pakëndshëm për një person plotësisht të vetëdijshëm.

Si të shmangni zhvillimin e gurit në dhëmbë?

Siç e kemi përmendur tashmë shumë herë, baza për të shmangur çdo sëmundje orale është mbajtja e higjienës së duhur të dhëmbëve. Stomatologët tanë gjithmonë do të shpjegojnë të njëjtën gjë, por në rast se ju nevojitet edhe një herë, këtu ju sjellim një udhëzues të vogël:
Kur bëhet fjalë për larjen e dhëmbëve, do të duhet ta bëjmë për afërsisht dy minuta rresht. Kjo, pasi të keni marrë çdo ushqim, për tu siguruar që nuk prishet në gojën tuaj. Përdorni furça të buta për të mos dëmtuar mishrat e dhëmbëve.

foto4

Lani dhëmbët në mënyrën e duhur. Mund t’i lani të nga lart poshtë dhe anash për t’u siguruar që nuk ka mbetje të mbetura. Pasi të keni mbaruar, është e rëndësishme të përdorni fillin dentar për të plotësuar pastrimin. Mos harroni të pastroni gjithashtu plotësish gjuhën.


Mos harroni të merrni pjesë vazhdimisht në kontrollet tuaja të rregullta me dentistin tuaj të besuar për t’u siguruar që gjithçka është nën kontroll. Është më mirë të shkoni, dhe të mos keni sëmundje sesa të prisni deri në minutën e fundit dhe të duhet të shpenzoni një sasi të konsiderueshme të ardhurash në procedura të lodhshme që do të parandalojnë ju nga ngrënia e ushqimeve tuaja të preferuara ose buzëqeshja rrëzëllitëse. 

Mos harroni, halitoza, gjakderdhja e vazhdueshme dhe madje edhe një gingivë i thjeshtë i lënduar mund të jetë shkaku i një sëmundjeje të madhe. Nëse keni nevojë për të pastruar mendjen tuaj nga ndonjë dyshim ose ndoshta keni nevojë për një pastrim të thellë për të hequr gurin e dhëmbëve, mos harroni se dyert tona do të jenë gjithmonë të hapura për ju dhe familjen tuaj. 

Na vizitoni dhe merrni çmimet më të mira për pastrimin e dhëmbëve, kuretazhin dhe ortodoncinë. Ne jemi të vendosur në Tiranë, në Shqipëri dhe emri ynë është City Dental Clinic. Ju sigurojmë se nuk do të keni nevojë për më shumë se një vizitë për të marrë çmimet më të mira për pastrimet e dhëmbëve, shkallëzimin dhe ortodoncinë.

Tabela Përmbledhëse