A ka ndonjë mënyrë për të mos ndjerë frikë apo dhimbje tek dentisti?

Vetëm ideja se duhet të rregulloni dhëmbët ju bën të dridheni nga frika? Më mirë do të duronit dhimbjen e një dhëmbi sesa të hyni në zyrën e dentistit? Epo nuk jeni vetëm. Shumë njerëz kanë frikë të shkojnë te dentisti dhe për rrjedhojë, ata nuk kërkojnë trajtimin që u nevojitet. Për njerëzit që i shmangin vizitat te dentisti sikur të ishin murtaja, anestezia qetësuese është zgjidhja e duhur për t’ju lehtësuar nga ankthi dhe frika.

Çfarë është anestezia qetësuese?

Në stomatologji, ilaçe të ndryshme përdoren për të ndihmuar pacientët të pushojnë gjatë procedurave dentare. Pacientët zakonisht janë zgjuar, me përjashtim të atyre që janë nën anestezi të përgjithshme. Qetësuesit mund të përdoren për çdo trajtim, nga procedurat invazive deri te pastrimet e thjeshta të dhëmbëve. Përdorimi i tyre varet nga niveli i frikës tek pacienti.

Nivelet e intesitetit të qetësuesve vijojnë si më poshtë:

 • Qetësues minimal – pacienti është i zgjuar por i qetë.
 • Anestezia koshiente – fjalët tuaja bëhen të paqarta dhe mund të mos mbani mend të gjitha procedurat e trajtimit.
 • Qetësues i thellë – nuk jeni të vetëdijshëm, por ende mund të zgjoheni.
 • Anestezia e përgjithshme – jeni plotësisht pa ndjenja.

 

Pi7 Image jhjhjjh

Çfarë është anestezia venoze koshiente?

Anestezia venoze koshiente është një procedurë gjatë së cilës pacientët marrin anksiolitikë intravenozë (për ankthin e tyre) dhe analgjezikë (për dhimbje, të vjella, antibiotikë, kortizon ose barna antialergjike sipas nevojës). Më pas, pacienti ndihet plotësisht i relaksuar, ankthi i tij zhduket, ideja se po i nënshtrohet trajtimit dentar zbehet dhe reflekset e të vjellave reduktohen ndjeshëm. Reflekset e frymëmarrjes dhe vetëdija nuk largohen, por pacienti do të jetë i përgjumur dhe do të kujtojë shumë pak momente nga seanca deri në fund të trajtimit. Funksionet vitale dhe reflekset ruhen gjatë kësaj procedure, por mjeku përdor një monitor për të kontrolluar të gjitha shenjat vitale për të garantuar siguri maksimale.

Kush mund të përdorë anestezi venoze koshiente te dentisti?

Anestezia venoze koshiente është një alternativë e shkëlqyeshme për njerëzit që kanë frikë ose ankth nga vizitat te dentisti. Anestezia venoze koshiente mund të jetë gjithashtu e përshtatshme për individët që kanë një tolerancë të ulët dhimbjeje, nuk mund të qëndrojnë të qetë në karrigen e dentistit, kanë dhëmbë shumë të ndjeshëm ose reflekse të forta të të vjellave. Po ashtu, anestezia vlen për njerëzit që duhet të kryejnë shumë trajtime dentare. Fëmijëve mund t’u jepet një qetësues nëse ata kanë frikë të shkojnë te dentisti ose refuzojnë të bashkëpunojnë gjatë vizitës.

Kini parasysh këshillat e mëposhtme përpara se të kërkoni anestezi venoze koshiente në takimin tuaj të ardhshëm me dentistin:

 • Nëse po kryeni një trajtim për sëmundje të tjera, merrni mjekimin si gjithmonë në të njëjtën kohë dhe sasi, përveç se në rastin kur anestezisti ju këshillon të veproni ndryshe.
 • Mos përdorni alkool ose drogë (kanabis, kokainë) deri në 48 orë para ndërhyrjes.
 • Mos konsumoni ushqim dhe ujë, përkatësisht 6 orë dhe 2 orë para ndërhyrjes.
 • Duhet të shoqëroheni nga një i rritur mbi 18 vjeç për t’ju ndihmuar të shkoni në shtëpi me makinë/taksi pas ndërhyrjes.
 • Informoni mjekun nëse jeni shtatzënë ose ushqeni foshnjen me gji.
 • Mos e ushqeni fëmijën me gji deri në 12 orë pas ndërhyrjes.

Pas përfundimit të trajtimit ndiqni këto hapa:

 • Qëndroni në klinikë për të paktën 1 orë pas përfundimit të ndërhyrjes. Anestezisti do të vlerësojë se kur mund të shkoni në shtëpi.
 • Shkoni në shtëpi i shoqëruar nga dikush.

Për 12 orët e ardhshme:

 • Mos drejtoni asnjë automjet, motoçikletë ose biçikletë.
 • Mos punoni me makineri të ndryshme.
 • Mos përdorni drogë apo alkool.
 • Mos nënshkruani dokumente të rëndësishme.
 • Pushoni derisa të zhduken të gjitha shenjat e anestezisë.

Nëse keni ndonjë problem mund të telefononi në çdo orë në numrin tonë të klinikës. Gjithmonë do të gjeni staf në dispozicion për t’ju ndihmuar dhe për t’iu përgjigjur çdo urgjence.

Pi7 Image lklklk

Sa e sigurt është anestezia venoze koshiente?

Anestezia venoze koshiente është plotësisht e sigurt kur administrohet nga një dentist me përvojë. Megjithatë, njerëzit që janë mbipeshë ose që kanë apnea të gjumit duhet të konsultohen me një mjek përpara se të marrin qetësues. Kjo për shkak se shanset për të zhvilluar komplikime nga anestezia janë më të larta për këta persona.

Është e rëndësishme të siguroheni që dentisti juaj të jetë i trajnuar dhe i kualifikuar për të administruar llojin e qetësuesit që do të merrni. Në City Dental Clinic, dentistët tanë të kualifikuar do të shqyrtojnë historinë tuaj mjekësore përpara se të vazhdojnë me anestezinë venoze koshiente. Ata do t’ju pyesin për çdo medikament që po merrni aktualisht për të përcaktuar nëse jeni i përshtatshëm për anestezinë venoze koshiente. Gjithçka do të bëhet në përputhje me dozat e rekomanduara nga FDA.

Kjo teknikë është jashtëzakonisht e sigurt në City Dental Clinic, pasi ne punojmë me një nga anesteziologët dhe reanimatorët më të mirë të Spitalin Universitar Nënë Tereza. Procedurat e anestezisë venoze koshiente trajtohen gjithmonë me kujdes ekstrem, duke ndjekur të gjitha masat dhe udhëzimet e nevojshme. Stafi ynë do të sigurohet që të kryejë të gjitha procedurat përgatitore në mënyrë që pacientëve tanë t’ju garantohet një trajtim i sigurt dhe pa dhimbje.

Tabela Përmbledhëse