Rreziku i zgjedhjes se nje klinike dentare jo-profesionale

Shmangni klinikat jo-profesionale me keshilla teper te vlefshme nga CDC

Shëndeti oral është një çështje e rëndësishme, në të njëjtin nivel me një ekzaminim kardiak apo një kontroll neurologjik. Ruajtja e higjienës orale sa më e mirë të jetë e mundur është thelbësore për dhëmbë të shëndetshëm, të fortë dhe me shkëlqim.

Po kështu, dhëmbët e rregullt përmirësojnë bukurinë tuaj dhe i japin një shkëlqim fytyrës tuaj. Kur takoni dikë, përshtypja e parë është shumë e rëndësishme, dhe cila është gjëja më e mirë se një buzëqeshje perfekte që do t’i mbetet në kujtesë.

Nuk ka të bëjë vetëm me shëndetin, por edhe me estetikën. Që një gjë të shkojë krah për krah me tjetrën, është e nevojshme të ecni paralelisht me një specialist. Një specialist është një person i certifikuar për të bërë diagnoza dhe kryerjen e procedurave dentare që sigurojnë një rezultat optimal.

Nuk është sekret që trajtimet dentare janë paksa të shtrenjta. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz vendosin të shkojnë në klinika dentare të fshehta, ose të vënë gojën në duart e një individi jo ekspert.

Sidoqoftë, kostoja e lirë ka pasoja e saj. Kur ia besoni shëndetin tuaj oral njerëzve pa ndonjë trajnim akademik, ju e ekspozoni veten ndaj një sërë komplikimesh që do të ndikojnë në shëndetin e dhëmbëve dhe zgavrës së gojës.

1

Pse Njerëzit Shkojnë Në Klinika Jo-Profesionale?

Gjithnjë e më shumë, në shumë qytete të botës, gjenden klinika dentare jo të kualifikuara. Ata që paraqiten si mjekë profesionistë kërkojnë të marrin më shumë para për zgjidhjen e problemeve që kanë shkaktuar.
Trajtimet dentare zakonisht janë të shtrenjta. Në varësi të procedurës që do të kryhet, çmimet ndryshojnë, megjithatë, lidhen drejtpërdrejt me cilësinë e materialeve të përdorura dhe profesionalizmin e mjekut.

· Çmime të ulta: Zakonisht, këto klinika të pacertifikuara ofrojnë shërbimet e tyre me një kosto të ulët, duke tërhequr vëmendjen e shumë pacientëve që duan të kursejnë para. Por, realiteti është ndryshe. Pasojat që duhet të paguani janë të tepruara në krahasim me çmimin kryesor.

· Keqinformim: Ndoshta, një nga arsyet më të zakonshme është mungesa e njohurive të pacientit. Domethënë, keqinformimi që ekziston në lidhje me klinikat e fshehta, e bën të duket si një mundësi e mirë për të shkuar tek ato për të zgjidhur një problem oral.
Këta individë bëjnë një punë të mirë për t’i bërë njerëzit të besojnë se janë të kualifikuar për të kryer procedura dentare. Megjithatë, pandershmëria e tyre reflektohet në infeksionet e gjetura tek pacientët për shkak të përdorimit jo të duhur të instrumenteve mjekësore.

· Krenaria: Nga ana tjetër, ka njerëz që shkojnë në këto klinika për lehtësira. Ndonjëherë, duke injoruar rekomandimet e një profesionisti, ata përpiqen t’i nënshtrohen një procedure pa marrë parasysh paralajmërimet ose këshillat e një dentisti të certifikuar.

· Koha: Në një botë ku të gjithë jetojnë me nxitim, disa njerëzve u mungon koha për t’u shqetësuar për shëndetin e tyre oral. Kjo është arsyeja pse ata vendosin të shkojnë në një klinikë klandestine ku teknikisht nuk është e nevojshme një sasi e madhe kohe për të kryer një trajtim dentar.

· Internet: Në ditët e sotme, në botën e globalizuar ku jetojmë, interneti dhe rrjetet sociale i kanë hapur një derë klandestinëve dhe ilegaleve. Lehtësia me të cilën një reklamë e bërë mirë në internet mund të bindë një person të punësojë shërbimet dentare të këtyre klinikave.

Po kështu, pronarët e këtyre klinikave kanë qasje në materiale dhe instrumente të qendrave dentare në mënyrë të paligjshme. Ato zakonisht vidhen ose kontrabandohen, duke bërë që një treg klinikash klandestine dhe jo-higjienike të lulëzojë.

Për Çfarë Shkaktohen Këto Rreziqe?

Në stomatologji, si në çdo degë të shëndetësisë, është e rëndësishme që të ketë ndërhyrjen dhe mbikëqyrjen e një profesionisti të zonës. Në këtë mënyrë, rezultatet e secilës procedurë janë optimale.

Edhe pse disa kompani rekomandojnë kryerjen e procedurave të caktuara vetë, ato nuk mbajnë përgjegjësi për pasojat që mund të ndodhin. Me fjalë të tjera, pacienti nuk ka asnjë garanci që klinika do të kujdeset për ndonjë efekt anësor që mund të ndodhë pas trajtimit.

Rreziqet e mundshme pas një procedure dentare joprofesioniste varen nga lloji i trajtimit që kryhet. Kjo është për shkak të përdorimit të instrumenteve të ndryshme të pranishme në një proces të tillë. Nga piskatore te garza e ripërdorur apo anestezi me origjinë të dyshimtë.

Për shembull, nëse bëhet fjalë për një trajtim ortodontik, dhëmbët mund të shfaqin shenja gërvishtjesh në smalt, fraktura në copat e dhëmbëve, inflamacion të mishrave të dhëmbëve dhe probabilitet shumë të lartë për t’u prekur nga lloje të ndryshme infeksionesh.

Këto janë vetëm disa nga pasojat e vizitës në klinikat dentare joprofesioniste. Dhe ato janë rezultat i një procedure të vetme dentare.

Rreziqet E Vizitës Në Një Klinikë Dentare Jo-Profesionale

Rreziqet e vizites ne nje klinike dentare jo-profesionale

Më poshtë janë pasoja të tjera që mund të pësoni për shkak të praktikave të paligjshme në klinikat dentare në rrugë ose njerëzve të pa trajnuar për të kryer një procedurë të përmasave të tilla:

-Infeksionet: Këta janë një nga rreziqet më të zakonshme, pasi në këto vende zakonisht u mungon pastrimi dhe dezinfektimi i duhur duke filluar nga sediljet tek instrumentet me të cilat kryhen operacionet dentare.

Mungesa e sterilizimit të veshjeve transmeton një sasi të paimagjinueshme mikrobesh dhe virusesh midis personit që pretendon të jetë dentist dhe çdo pacienti që i bie në duart e tij.
Përdorimi pa kriter i instrumenteve tek të gjithë pacientët rrit shanset për t’u prekur nga një infeksion serioz. Disa nga më të zakonshmet janë gripi, hepatiti, tuberkulozi dhe herpesi.
Ka raste kur njerëzit infektohen me Hiv AIDS, për shkak të kontaktit të lëngjeve ndërmjet pacientëve përmes veglave dhe plagëve të zgavrës së gojës.

-Dëmtimi i smaltit: Smalti dentar është shtresa sipërfaqësore e dhëmbëve që mbron kurorën. Është krijuar për të siguruar rezistencë ndaj përtypjes. Ata që e quajnë veten stomatologë rrugësh zakonisht nuk kanë materialet dhe mjetet e duhura për të kryer një procedurë dentare.

Disa prej tyre, në varësi të trajtimit që kryejnë, mund të përdorin ngjitës. Sidomos në rastin e ortodoncisë, ku aparatet e përdorura ngjiten në dhëmbë, duke shkaktuar humbjen e smaltit dhe më pas, humbjen e pjesshme ose të plotë të dhëmbit.

-Thyerja e dhëmbit: Njerëzit që e quajnë veten dentistë rruge nuk kanë trajnim akademik për të mbështetur shërbimet që ofrojnë në mënyrë të paligjshme.

Thyerja ose humbja e dhëmbëve është një pasojë shumë e zakonshme pas ekspozimit në një klinikë dentare klandestine. Kjo është për shkak të përdorimit të gabuar të instrumenteve.

Dhëmbët, pavarësisht se janë të fortë, janë ende një pjesë shumë e pambrojtur e trupit tonë. Vrazhdësia me të cilën trajtojnë dhëmbët sjell me vete rrezikun e thyerjes së tyre në një mënyrë që e bën të pamundur shpëtimin e tyre.

Ortodontia, implantet dentare dhe trajtimet e tjera dentare kërkojnë një specialist me njohuri specifike për secilën procedurë. Një menaxhim i keq, një lëvizje e gabuar, një mjet i pamjaftueshëm mund të jetë fatale për buzëqeshjen tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm të gojës tuaj.

-Humbja e indit kockor: Përdorimi i instrumenteve të pakualifikuar për të kryer një procedurë dentare rrit shanset për humbjen e dhëmbëve.

Gjithashtu, aplikimi i aparateve ortodontike të cilësisë së dobët ose jo të rekomanduara nga një profesionist, lejon një lëvizje jo të shëndetshme të dhëmbëve, duke shkaktuar konsumimin e tyre ose shtypjen e tyre me njëri-tjetrin, duke çuar në shkëputjen e dhëmbëve.

-Asimetria e fytyrës: Kur ka ndryshime në pjesët dentare, nofulla humbet karakterin, forcën dhe qëndrueshmërinë. Kjo rezulton në dobësimin e lëkurës së jashtme dhe prishjen e saj për shkak të efekteve të gravitetit dhe mungesës së mbështetjes së brendshme.

Padyshim që një keqpërdorim në një klinikë dentare joprofesioniste, çon në pasoja të rënda për shëndetin oral dhe vetëvlerësimin. Kur buzëqeshja jonë preket, ne humbasim vetëbesimin.
Në këtë pikë mund të shtojmë çrregullime TMJ (Temporomuscular Joint), domethënë probleme që prekin drejtpërdrejt nyjet e nofullës, të cilat shkaktojnë dhimbje dhe vështirësi në procesin e përtypjes.

Pasoja Të Tjera

Megjithëse ka shumë komplikime që mund të lindin nga një operacion i keq, më poshtë janë disa nga pasojat më të zakonshme dhe më serioze të vizite në një klinikë dentare jo të kualifikuar.

-Ndjeshmëria dentare: Kjo është një pasojë shumë e zakonshme, edhe pa shkuar në një klinikë klandestine. Megjithatë, kur trajtimi dentar kryhet pa mbikëqyrjen e një profesionisti, është e mundur të preken përgjithmonë nervat e dhëmbit.

Kjo çon në ndjeshmëri kronike. Ndodh kur smalti i dhëmbit preket nga instrumente të pakualifikuar ose nga aplikimi i substancave shumë gërryese.

Mund të shkaktohet edhe nga infeksionet në mishrat e dhëmbëve, gjë që bën që rrënja e dhëmbit të ekspozohet dhe poret dhe kanalet e dentinës mund të ndikohen nga temperatura ose ushqimet acidike.

-Rritja e gjasave të prishjes së dhëmbëve që janë prekur gjatë procedurës: Zakonisht është për shkak të thyerjes së një dhëmbi pa trajtimin e duhur.

– Gingiviti: Kjo është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve (periodontale), e cila reflektohet në inflamacion dhe skuqje të mishrave të dhëmbëve, duke çuar në humbjen e dhëmbëve nëse nuk trajtohet në kohë. Ajo gjithashtu çon në sëmundje të tjera orale si periodontiti.

-Resorbimi i rrënjës së dhëmbit: Nëse nuk trajtohet në kohë, është e mundur të dëshmojmë humbjen e dentinës ose kockave.

-Djegiet dhe dehjet: Kjo është një pasojë shumë e zakonshme, pasi klinikat klandestine ose njerëzit që e quajnë veten dentistë, duke mos pasur materiale cilësore, zgjedhin të përdorin ngjitës joefikas.

Gëlltitja e produkteve toksike krijon një reaksion alergjik në trupin e pacientit. Në disa raste nuk është serioze, megjithatë, është e rëndësishme të shkoni te mjeku dhe të merrni trajtimin e duhur për dehjet.

-Neuralgia: Ky rrezik shkon paralelisht me ndjeshmërinë e dhëmbëve. Në disa procedura, është e mundur të preken nervat dentarë në mënyrë të tillë që të krijohet ndjeshmëri kronike, duke prekur pjesën neuronale të pacientit.

Është një dhimbje që prek dukshëm nervat e fytyrës, kafkës dhe qafës, për shkak të nervave të dëmtuar në procedurën dentare.

Pasoja te ndryshme nga klinikat jo-profesionale

Pasojat Ekonomike

Ashtu siç ka pasoja për shëndetin e pacientit, pasoja kryesore e shkuarjes në një klinikë dentare jo profesioniste është humbja e parave. Meqenëse trajtimet dentare nuk janë ato të një klinike të certifikuar me profesionistë të trajnuar, pacienti do të jetë i detyruar të kthehet përsëri.
Edhe nëse trajtimi kryesor nuk është i kushtueshëm, dëmtimi kolateral për shkak të përdorimit të gabuar të materialeve dentare, apo abuzimit me materialet tregtare, sjell pasoja të rënda për shëndetin oral të pacientit.

Është e pashmangshme të bëhen shpenzime të mëdha në rikuperimin e dëmeve të shkaktuara nga një person jo profesionist. Megjithatë, e gjitha është për një arsye të mirë. Të kesh një gojë të shëndetshme nuk është shpenzim, është investim.
Një investim në veten tuaj, në shëndetin dhe estetikën tuaj. Nuk ka asgjë më të mirë se sa të ndiheni të qetë për të qenë të shëndetshëm dhe të keni besimin se do t’i mahnitni të gjithë me një buzëqeshje të ndritshme dhe spektakolare.

Pasojat ekonomike

Çfarë Duhet Bërë Më Pas?

Në këto raste është e paimagjinueshme të shkosh sërish në të tilla klinika dentare, sepse kjo kërkon shpenzime të panevojshme në kohë dhe para. Ka vetëm dy alternativa, në mënyrë që të mos e kaloni më kurrë atë dhe të pengoni dikë tjetër të bëjë të njëjtën gjë. Është e nevojshme të raportoni vendin tek autoritetet përkatëse.

Më pas, për të korrigjuar pasojat e një keqpërdorimi, në mënyrë efektive, duhet të shkoni në një klinikë dentare të certifikuar me paqen e mendjes se ata do të bëjnë një punë të mirë dhe do të keni një shëndet oral perfekt.

Çfarë duhet bërë më pas?

Rekomandimet Përfundimtare

Shëndeti oral është diçka që nuk mund të kalojë pa u vënë re. Kujdesi për nevojat e dhëmbëve tuaj është po aq i rëndësishëm sa pjesët e tjera të trupit tuaj. Mos harroni se, padyshim, është më mirë të vendosni gojën në duart e një eksperti. Në këtë mënyrë do të shmangni rrezikun e shëndetit tuaj.

Konsultohuni dhe verifikoni që dentistët janë të certifikuar dhe të kualifikuar për të kryer trajtimin dentar. Kontrolloni me të tjerët për cilësinë dhe reputacionin e një klinike për të siguruar një punë të kryer mirë.

Nëse jeni viktimë e një klinike dentare jo profesioniste, shkoni te autoritetet më të afërta dhe raportoni këto akte. Më pas, shkoni në një klinikë të kualifikuar për të parandaluar që pasojat të bëhen më të komplikuara dhe të humbni kohën, paratë dhe dhëmbët tuaj.
Shkoni në klinika të besueshme dentare, me një besueshmëri të njohur. Mos u tërhiqni nga vendet që ju premtojnë parajsë, në të cilën do të gjeni vetëm një infeksion oral.

Tabela Përmbledhëse