Pse Papritmas Ndjej Dhimbje tek Dhëmbët

Shmangni me lehtësi dhimbjen e rastësishme të dhëmbëve!

Nëse dhëmbët tanë fillojnë të na dhembin, ne mund ta marrim atë si një shenjë të madhe se diçka e keqe po ndodh me shëndetin tonë oral dhe se duhet ta kontrollojmë.

Në përgjithësi, këto lloje dhimbjesh priren të mendohen si kavitete që dalin nga brenda dhëmbit. Por kjo nuk është arsyeja e vetme, në fakt ka shumë e shumë arsye pse dhëmbët tuaj mund të dhembin, nga më të vegjlit deri tek më shqetësuesit.

Cila është arsyeja e dhimbjes së mishrave të dhëmbëve?

Kjo dhimbje mund të jetë për shkak të rrallimit të smaltit të dhëmbit ose recesionit të indeve të buta të mishit të dhëmbëve, gjë që është shumë e zakonshme tek të rriturit e moshuar. Kjo zhvillohet përmes stimujve të vazhdueshëm në pjesën e ekspozuar të indit të butë, ku ndodhen mbaresat nervore të gojës dhe enëve të gjakut.

Duhet të theksohet se kjo është për shkak të faktit se ka vërtet dhimbje të vazhdueshme në dhëmbë, meqenëse ndjenja e shqetësimit të lehtë mund të jetë për shkak të një diagnoze tjetër.

Zhvillimi i kariesit dhe ndikimi i tij në dhimbjet e dhëmbëve.

Siç thamë në fillim, çrregullimet dentare kryesisht i atribuohen kariesit sipas ligjit të përgjithshëm, pasi ato janë më të zakonshme dhe mund të zhvillohen në çdo moshë edhe si rezultat i masave të higjienës.

Kariesi është për shkak të përkeqësimit të vazhdueshëm të smaltit të dhëmbëve për shkak të higjienës së dobët, i cili krijohet përmes masave bakteriale që hanë smaltin e dhëmbëve të lartpërmendur. Kur kariesi identifikohet, duhet të shkoni menjëherë tek dentisti ose mund të jetë fat i keq të prishni smaltin aq shumë sa të arrijë në brendësi të dhëmbit dhe të prekë indet e buta.

Tashmë në këtë moment fillon të zhvillohet dhimbje shumë më e fortë, dhe kjo është arsyeja pse është e nevojshme ta identifikoni atë para se të arrini në këtë fazë, sepse në rast se është tepër vonë për të ndaluar infeksionin, do të keni nevojë për një kanal rrënjë për të rimarrë indet e dëmtuara dhe ndoshta nuk e do e humbni dhëmbin.

engin akyurt NKTJCOHzrUM unsplash

Ndjeshmëria dentare dhe ndikimi i saj në dhimbjen e dhëmbëve.

Edhe pse shumë dentistë pohojnë se dhëmbët nuk mund të zhvillojnë ndjeshmëri, ndonjëherë stimujt e jashtëm mund të shkaktojnë siklet të vazhdueshëm brenda nervave tanë dentarë, veçanërisht kur ato janë të ekspozuara ndaj kufijve të temperaturës. Kjo mund të burojë nga një dhimbje shumë e mprehtë që mund të shtrihet në disa dhëmbë ose të minimizohet për të prekur vetëm një pjesë të dhëmbit; dhe quhet hiperestezia dentare.

Kur vuani nga kjo, është normale të ndjeni një lloj ftohjeje tek mishrat e dhëmbëve sa herë që hamë diçka, sepse poret e kësaj janë ende shumë të zgjeruara për të qenë në gjendje të marrin stimuj të jashtëm pa u lënduar. Është një gjendje që nuk mund të eliminohet, mundet vetëm të trajtohet, dhe përmes kësaj do të duhet t’i kushtohet vëmendje ndryshimeve të papritura të temperaturës së gjërave që hyjnë në gojë, sepse rrënja nervore e dhëmbit do të jetë vazhdimisht e ndjeshme.

Ju gjithashtu mund të përcaktoni nëse keni mbindjeshmëri nëse prekni dhëmbin pas marrjes së diçkaje ju lëndon. Edhe pse nëse doni të jeni më të sigurt, gjëja më e mirë që mund të bëni është të shihni një dentist për t’ju shpjeguar saktësisht se çfarë nuk shkon me ju dhe si mund ta shmangni atë.

Siç u përmend, ka shumë mënyra për të zhvilluar mbindjeshmërinë, por është e mundur ta menaxhoni atë në baza ditore me higjienë të mirë të dhëmbëve (në këtë rast, pa e çuar në ekstrem) dhe duke mbajtur një dietë të përshtatshme ushqimi në temperaturën e dhomës.

Dentisti juaj është përgjegjës për t’ju udhëzuar se si duhet të lani në varësi të rastit tuaj, për të shmangur hollimin e mëtejshëm të smaltit, dhe është përgjegjës për t’ju mësuar se cilat produkte janë më pak të dëmshme për dhëmbët tuaj, që mund t’ju ndihmojnë të zvogëloni dhimbjen.

Disa trajtime dhe ndikimi i tyre në dhimbjet e dhëmbëve.

Mund të ndodhë që nëse jeni duke marrë një lloj tjetër trajtimi ose një lloj tjetër kirurgjie, dhëmbët tuaj do të vuajnë shumë. Ndër këto trajtime mund të gjejmë:

Zbardhja e dhëmbëve.

Ky trajtim i veçantë në shumicën e rasteve do t’i bëjë dhëmbët tuaj të ndihen pak të ndjeshëm në ditët e para pas seancës së parë. Sidoqoftë, kjo ndjenjë nuk është e përhershme dhe duhet të largohet pa përdorimin e antibiotikëve ose ndonjë ilaçi tjetër.

Nëse ky shqetësim nuk largohet pas 3 ditësh, duhet të ktheheni te dentisti për të pyetur se çfarë nuk shkon dhe të kërkoni një ekzaminim rutinë për t’u siguruar që dhëmbët tuaj janë mirë.

adrian swancar roCfgvkBLVY unsplash

Pozicionimi i ortodontikës.

Kjo procedurë përfshin implantimin e aparateve që nuk do të hiqen për një kohë mjaft të gjatë, kështu që është normale që në fillim të ndiejmë disa shqetësime ndërsa mësohemi t’i vendosim ata.

Duhet të theksohet se ortodontika është absolutisht e nevojshme nëse keni ndonjë lloj devijimi në dhëmbët tuaj ose nëse keni nevojë të korrigjoni një problem me nofullën tuaj.

Ka shumë lloje të ortodontikës, më të njohurit janë aparatet ose disa më të përpunuar si Invisalign, gjë që ju bën të mos kuptoheni se keni vendosur aparat.

Bruksizmi dhe ndikimi i tij në dhimbjen e dhëmbëve.

Kjo gjendje është shumë e zakonshme, por pak e përfolur dhe mund të prekë deri në 35% të popullsisë botërore. Ka një ndikim të madh psikologjik, pasi mund të rrisë veprimin e tij nëse jemi të shqetësuar ose të stresuar.

Bruksizmi na bën të lëvizim në mënyrë të pavullnetshme nofullat tona të sipërme dhe të poshtme gjatë orëve të gjumit, duke i bërë ata të përplasen së bashku sikur të ishin dy pllaka tektonike në një tërmet. Dhe jo pa probleme, në fakt ne e bëjmë atë me aq shumë forcë saqë mund edhe të bluajmë.

Nëse dhëmbët ju dhembin, veçanërisht kur zgjoheni, ka shumë të ngjarë që të keni një problem me bruksizmin dhe duhet të shkoni te dentisti juaj i besuar për të marrë një recetë për mbrojtjen dhe ruajtjes e madhësisë së dhëmbëve tuaj. Gjithashtu, mund të lehtësoni dhimbjen me një lloj analgjezik ose të prisni që ajo të kalojë vetë, në varësi të nivelit.

Dhëmbët e pjekurisë dhe ndikimi i tyre në dhimbjen e dhëmbëve.

Në përgjithësi, kjo është shumë e zakonshme tek të rriturit dhe njerëzit mbi 17 vjeç. Është shpërthimi i dhëmbëve të pjekurisë, prej të cilëve kemi katër në gojën tonë dhe në varësi të mënyrës se si dalin mund të bëhet shumë e dhimbshme, falë acarimit të vazhdueshëm të mishit të dhëmbëve.

Në fakt, nëse këta molarë dalin në rrugën e gabuar dhe goja jonë nuk është në gjendje t’i mbështesë ata, ata mund të devijojnë ose të cenojnë qëndrueshmërinë e dhëmbëve të tjerë.
Prandaj, nëse keni ndjerë rregullisht dhimbje në pjesën e pasme të dhëmbëve, dhëmbët tuaj të pjekurisë mund të fillojnë të dalin dhe ju nuk e keni vënë re akoma! Është e nevojshme të konsultoheni me një dentist për të vendosur nëse do të hiqni apo jo numrin e dhëmbëve të pjekurisë që po dalin. Duhet të theksohet se së bashku me dhimbjen që shkaktojnë, ato mund të shkaktojnë ënjtje dhe simptoma të tjera si ethe.

anh nguyen v NBXj3Yv5o unsplash

Fëmijët mund të vuajnë nga dhimbjet e dhëmbëve?

Dentistët rekomandojnë që historia dentare e fëmijëve të fillojë rreth moshës 5 vjeç, që është kur ata mund të shkojnë te dentisti dhe të kontrollojnë dhëmbët. Dhe para kësaj, që kur kanë lindur dhe nuk kanë dhëmbë, të kujdesuni që t’i lajnë dhëmbët siç duhet.

Dhëmbët e foshnjës fillojnë të dalin ajo foshnja është shtatë muajshe, dhe zona e mishit të dhëmbëve duhet të mbahet e pastër me një copë të lagur pas çdo vakti para.

Në procesin e rritjes së dhëmbëve mund të ketë dhimbje dhe madje acarim të indeve të buta. Shtimi i një ethe të lehtë, edhe pse kjo simptomë nuk është kurrë plotësisht normale duhet të monitorohet nga një pediatër.

Ndërsa rritet, ai do të humbasë dhëmbët e qumështit dhe do të rrisë dhëmbët e dalë. Por ndërsa ky proces është duke u zhvilluar, është e rëndësishme që vazhdimisht të kontrolloni gjendjen e dhëmbëve të fëmijës, sepse është më e lehtë për të që të marrë një infeksion ose një lloj tjetër problemi dentar. Në fakt, në rast të keqformimeve të rritjes, ortodontika është më e lehtë për tu vënë në atë moshë dhe gjithashtu ka një punë shumë më të lehtë sepse kockat janë ende të ndryshueshme.
Ortodontika parandaluese ka për qëllim rritjen e fëmijëve për t’i parandaluar ata që të mos kenë probleme në të ardhmen, kështu që siç nënkupton edhe emri i saj, përpiquni të PARANDALONI ndryshimet ose keqformimet e eshtrave nofullës.

Nëse keni nevojë për një trajtim ose konsultë të specializuar, ne mund t’ju ndihmojmë! Në CDC në Tiranë, ne jemi ekspertë në ortodontikë dhe llojeve të tjera të operacioneve dentare që do t’ju ndihmojnë të keni buzëqeshjen për të cilën keni shpresuar gjithmonë. Mos kërkoni më pak, dhe shkoni te profesionistët më të mirë në këtë anë të vendit! Ju mund të siguroni një konsultim me mjetet e kontaktit që ne ju japim në faqen tonë të internetit. Ne jemi duke ju pritur!

Tabela Përmbledhëse