Pse kujdesi oral është i rëndësishëm?

Mbani sic duhet kujdesin oral me këto metoda nga Clity Dental Clinic

Buzëqeshja jonë, së bashku me shikimin tonë, janë mënyra jonë e prezantimit të botës dhe reagimi i njerëzve kur shoqërohen me ne mund të varet prej tyre, meqenëse këto pika mund të jenë shumë ekspresive dhe përmes tyre ne mund t’i bëjmë të tjerët të shohin qëllimet tona, ndjenjat tona, si ndihemi dhe gjëra të tjera. Ata janë vendimtarë për komunikimin jo verbal, pasi kur flasim me dikë ose prezantohemi është gjëja e parë që shikojmë dhe prej aty mund të përcaktojmë shumë gjëra. Prandaj, rëndësia e kujdesit për to në mënyrë që ata të duken të paraqitshëm është jashtëzakonisht e rëndësishme.

Është thelbësore që të konsiderojmë shëndetin oral si diçka të përditshme dhe që duhet ta kemi parasysh vazhdimisht. Dhe kjo nuk kufizohet vetëm në mbajtjen e dhëmbëve të bukur për një gjendje estetike, por edhe përmes gojës ne kryejmë funksione jetësore.
Nëse shikojmë vetëm funksionin estetik të zgavrës së gojës, do të kuptojmë se gjendja e dhëmbëve tanë mund të ndikojë shumë në vetëvlerësimin tonë, edhe në atë se si të tjerët do të na shohin, dhe për këtë arsye luajnë një rol të rëndësishëm.

Dhe nëse shikojmë këndvështrimin e vetëm funksional që ka zgavra e gojës, do të vërejmë se na lejon të zhvillojmë saktë një gjuhë (disa fjalë nuk janë të mundshme të shqiptohen pa përdorimin e dhëmbëve tanë, të cilat japin një kuptim më të mirë të fonetikë), dhe që janë thelbësore për të plotësuar nevojat ushqyese, pasi ne nuk jetojmë vetëm me një dietë të lëngshme dhe përdorim dhëmbët për të përtypur e gjuhën tonë për të gëlltitur.

Nëse mendoni se ne e teprojmë me funksionin e gojës sonë, imagjinoni ata gjyshër që nuk kanë më dhëmbë dhe nuk kanë pasur kohë të marrin trajtim mjekësor për krijimin e një proteze. A e keni vënë re se ata kanë vështirësi në të ngrënë dhe se ata gjithashtu vuajnë kur vjen puna te shoqërimi, duke e bërë atë që ata thonë pothuajse të pakuptueshme? Tani mund ta shihni në një mënyrë më personale dhe ta kuptoni.

Duke shtuar se, nëse zgavra e gojës sonë nuk është e shëndetshme, ne mund të zhvillojmë probleme që pengojnë jetën tonë të përditshme, madje edhe shoqërizimin, siç është halitoza/era e keqe e gojës. Meqenëse ne e dimë se askush nuk dëshiron të jetë pranë dikujt me një erë të keqe që del nga goja e tij, kjo gjithashtu do të ndikojë në vetëvlerësimin tonë.

Së fundi, ne tashmë e dimë se është shumë e rëndësishme të ruhet një shëndet i mirë oral. Nëse kujdesemi për pjesët e tjera të trupit tonë, siç është lëkura jonë, duhet të dimë gjithashtu se është e rëndësishme ta mbajmë këtë pjesë të trupit në gjendje perfekte, pasi ajo ka për aleat një organ që nuk duhet të sëmuremi: stomaku. Prandaj, shqetësohuni pak më shumë për shëndetin tuaj dhe shkoni vazhdimisht te dentisti. Mbani gjithmonë një furçë dhe masa të tjera higjienike!

Cila është rëndësia e dentistit?

Stomatologjia është dega e mjekësisë që merret me studimin dhe trajtimin e pjesëve të dhëmbëve, si dhe trajtimin e problemeve të kockave të nofullës, që është mbështetja e dhëmbëve. Nëse e themi në një mënyrë më teknike, do të thoshim që dentisti kujdeset për të gjitha organet stomatognatike, të cilat janë ato që përbëjnë zgavrën tuaj të gojës, dhe gjithashtu mund të mbulojnë zona të tjera siç është qafa. Ato nuk kufizohen vetëm në ortodontikë!

Me fjalë të tjera, një dentist është përgjegjës për shëndetin e dhëmbëve të çdo pacienti që hyn në zyrën e tij, duke kërkuar të korrigjojë çdo problem oral ose të sigurojë kujdes parandalues ​​për të shmangur sëmundjet. Gjërat më të thjeshta që ndodhin çdo ditë janë: kariesi, gingiviti, periodontiti, humbja e dhëmbëve dhe malokluzionet. Disa nga këto mund të shmangen me shëndet të mirë të dhëmbëve, por zhvillimi i këtyre sëmundjeve varet edhe nga gjenetika e personit ose arsye të tjera. Edhe nëse është për çfarëdo arsye, duhet të shkoni te një dentist për ta rregulluar nëse shihni simptoma ose probleme të çdo lloji në zgavrën e gojës tuaj. Parandalimi është arma më e mirë, mos prisni që të përkeqësohet për të marrë pjesë në konsultim.

Synimi ynë është të pohojmë se stomatologjia është thelbësore për të pasur shëndet të mirë të dhëmbëve dhe të gojës, sepse pa të nuk mund t’i zgjidhim problemet aq lehtë sa të mësojmë të lajmë dhëmbët siç duhet ose si të dimë nëse kemi mbindjeshmëri apo jo. Gjithashtu ndihmon për të shmangur sëmundjet shumë më të mëdha, siç është kanceri oral.

Cilat sëmundje trajton stomatologjia?

Ne nuk mund të bëjmë një listë të tërë të numrit të sëmundjeve që stomatologjia trajton, por mund të përqendrohemi në ato që hasen më shumë në përditshmëri në klinikën tonë, të shpjegojmë se si ato zhvillohen. Kështu që kini kujdes këtu!

dentist with smile

Kanceri oral.

Kjo është një nga më të zakonshmet edhe pse nuk shfaqet aq sa kanceret e tjera. Njerëzit më të prirur për të zhvilluar këtë sëmundje janë burrat dhe njerëzit që kanë një varësi të tillë si alkooli ose duhani, edhe nëse fakti i thjeshtë i pirjes së duhanit çdo substancë ndikon drejtpërdrejt në gojë dhe e ekspozon atë ndaj infeksioneve të vazhdueshme. Prandaj, askush nuk përjashtohet nga kjo sëmundje e cila shkatërron çdo kavitet.

Kariesi dentar.

Pothuajse çdo ditë ka një rast të ri të prishjes së dhëmbëve. Aji përkufizohet si një vrimë në çdo zonë të dhëmbëve tanë që godet smaltin e dhëmbit dhe ha gradualisht pjesën tjetër të dhëmbit. Shoqërohet me siklet dentar dhe shumë dhimbje kur prekni zonën, veçanërisht kur hani. Dhe nëse nuk trajtohet me kohë, mund të zhvillohet deri në prekjen e pulpës së dhëmbëve, gjë që do të çojë në heqjen e dhëmbit.

Për të trajtuar kariesin e dhëmbëve është thelbësore që ta diagnostikoni atë herët, pasi sa më pak dhëmbi të jetë prekur, aq më të mëdha janë shanset për ta rimarrë atë dhe për të shmangur kështu heqjen e dhëmbit.

Gingiviti dhe parodontiti.

Të dyja janë sëmundje parodontale të njohura që shfaqen në faza. Me këtë nënkuptojmë se ato shkojnë nga më keq në më keq: gingiviti është faza e parë, ku mishrat e dhëmbëve inflamohen dhe fillojnë të gjakosen pak. Nëse nuk trajtohet me kohë mund të kthehet në periodontit, i cili mund të infektojë totalisht gojën duke e çuar atë në një gjendje nekrotike ku dhëmbët do të fillojnë të bien dhe dhimbja do të jetë e pamundur të durohet. Prandaj, është e rëndësishme të shkoni tek dentisti në fazën e parë për të qenë në gjendje të merrni një trajtim dhe të shmangni më të keqen.

caucasian male dentist examining young woman patient s teeth dental clinic

Buzë e ndarë.

Ndërsa nuk është shumë e zakonshme, pasi ndodh vetëm një herë në çdo 700 foshnje, është diçka që ende nuk dihet të trajtohet nga një dentist. Kjo gjendje bazohet kur qiellza ose njëra nga buzët nuk është zhvilluar plotësisht para lindjes, gjë që krijon vështirësi për foshnjën.

Rëniet e dhëmbëve.

Kjo është gjithashtu mjaft e zakonshme dhe ne e shohim atë veçanërisht tek të moshuarit mbi 65 vjeç të cilët kanë filluar të shohin ndryshime në dhëmbët e tyre. Ne gjithashtu mund të konsiderojmë se në këtë moshë sëmundjet e gojës janë më të shpeshta për shkak të uljes së sistemit imunitar.

Goditjet dhe traumat.

Kjo është shumë e zakonshme tek fëmijët midis 5 dhe 8 vjeç pasi, kjo është faza ku ata eksplorojnë dhe ata janë më të prirur të vuajnë nga traumat sepse kockat e tyre janë ende të ndjeshme dhe të brishta.

portrait young smiling girl cleaning her teeth

Pse sëmundjet e dhëmbëve janë kaq të zakonshme?

Bazat e shëndetit të dhëmbëve janë aq të mahnitshme, saqë duke neglizhuar kujdesin e nevojshëm për to, ne thjesht jemi të ekspozuar ndaj mijëra llojeve të sëmundjeve të dhëmbëve që lehtë mund të dëmtojnë jetën tonë të përditshme. Përveç kësaj, ne shtojmë një dietë të varfër dhe vese të vazhdueshme si pirja e duhanit ose pirja e pijeve alkoolike.

Siç mund ta keni vënë re tashmë, ne jemi përpjekur të shpjegojmë se sëmundjet nuk janë shaka, sepse ato mund të çojnë në kancer, dhe gjithashtu në organe të tjera, pasi i gjithë trupi ynë është i lidhur.
Shumica e këtyre sëmundjeve mund të shmangen ose të trajtohen me një dentist. Gjëja e rëndësishme është gjetja e një cilësie që do të sigurojë cilësi dhe efektivitet në trajtimet e tyre. Detyra jonë e vetme është të mbajmë dhëmbët tanë të shëndetshëm dhe të shkojmë tek dentisti për trajtime parandaluese.

Cilat janë trajtimet që mund të bëjë një dentist?

Ne nuk mund t’i rendisim të gjitha, por mund t’ju japim një ide për disa nga trajtimet që bëhen në klinikë çdo ditë:

Pastrimet e dhëmbëve:

Meqenëse do të na ndihmojë të heqim gurët në mënyrë më efektive dhe të plotësojmë shëndetin tonë të dhëmbëve, është e nevojshme ta bëjmë këtë të paktën një ose dy herë në vit.

Heqja e prishjes së dhëmbëve:

Për këtë, indet që janë prekur nga infeksioni i kaviteteve hiqen dhe pastaj vulosen me një mbushje, në mënyrë që të mos mbetet ushqim në vrimën e mbetur dhe kaviteti të mund të zhvillohet përsëri.

Heqja e dhëmbëve:

Kjo mund të jetë për arsye të shumta, ndër të cilat mund të ketë probleme për shkak të periodontitit ose ndoshta kariesit në një fazë shumë të avancuar, madje edhe dhëmbëve me keqformime.

Ortodonti dentare:

Këto janë të nevojshme në rast malokluzioni ose kur dhëmbët lindin mbi të tjerët, kështu që ka probleme kafshimi si dhe probleme estetike.

Aktualisht, kjo degë e mjekësisë ka pësuar një evolucion të madh vitet e fundit, aq sa ka qenë e mundur të krijohen teknika të reja si estetike ashtu edhe parandaluese.
Për shembull në ortodontikë ekziston Invisalign, i cili është krejtësisht i padukshëm në dhëmbë.

Si të ruani një shëndet të mirë oral?

Siç e keni parë tashmë në paragrafët e mëparshëm të artikullit tonë, shëndeti oral është diçka që duhet ta mbani në çdo kohë, por ndonjëherë mund të mos e dini ose të kuptoni se si funksionon plotësisht, dhe çfarë mund të bëhet për të mos e lënë pas dore atë. Ne do t’ju japim 10 këshilla: E para, është që të shkoni tek dentisti për t’ju udhëzuar sipas nevojave tuaja, dhe të tjerat do t’ju japim në një listë të detajuar në mënyrë që të mos humbisni asgjë:

Mbani një larje të vazhdueshme.

Është e rëndësishme të lani dhëmbët rregullisht në mënyrë që bakteret të mos ruhen në zgavrën e gojës për një kohë të gjatë, në mënyrë ideale tre herë në ditë duke përdorur fije dhëmbësh.

Provoni vazhdimisht një furçë tjetër dhëmbësh.

Furça jonë e dhëmbëve ka një jetëgjatësi unike prej pesë muajsh, nuk duhet ta tejkalojë atë ose do të dëmtojmë dhëmbët tanë.

Lani mirë dhëmbët.

Nuk ka të bëjë vetëm me larjen e vazhdueshme të dhëmbëve, por edhe me bërjen e duhur. Mbani lëvizjet të shkurtra dhe të qëndrueshme në mënyrë që të hiqni në mënyrë efektive mbeturinat e ushqimit.

Ruani përdorimin e vazhdueshëm të fillit dentar.

Për të përdorur këtë pajisje do t’ju duhet të merrni një copë të vogël nga kutia e saj dhe ta kaloni atë saktësisht përgjatë vijave dentare duke bërë lëvizje lart e poshtë për të hequr ushqimin e mbetur. Ju mund ta bëni këtë një herë në ditë dhe gjithmonë para se të shkoni në shtrat.

Konsideroni përdorimin e shpëlarësit të gojës.

Ky është një mjet tjetër shumë i dobishëm për ta mbajtur gojën pa erë dhe të freskët! Thjesht kaloni pak në gojën tuaj, shpëlajeni dhe pështyjeni në lavaman, nuk është shumë e komplikuar.

Mos hani shumë ushqime me sheqer.

Ky është miku besnik i kaviteteve, kështu që nëse doni t’i shmangni ato është mirë që ta mbani të ulët konsumin e pijeve me sheqer dhe ushqimeve të tjera që përbëhen nga këto përbërës.

Nuk keni nevojë për aq shumë trajtime për zbardhjen e dhëmbëve.

Ndërsa të gjithë do të donim të kishim një buzëqeshje krejtësisht të bardhë, kjo nuk është e shëndetshme për dhëmbët tanë. Dhe nëse e bëjmë këtë vazhdimisht, mund të dëmtojmë smaltin tonë të dhëmbëve përgjithmonë.

Vizitoni dentistin tuaj.

Jo vetëm që duhet të shkoni kur keni një problem dentar, por është thelbësore që të shkoni për një kontroll dentar çdo katër muaj për t’u siguruar që gjithçka është në rregull.

Si të ruani një shëndet të mirë oral?

Tabela Përmbledhëse