Procesi i Rikuperimit nga Implantet Dentare: Koha, Faktet dhe Informacion i Vlefshëm

Rikuperimi nga implantet dentare:

Në ditët e sotme, implantet dentare janë zgjidhja më efektive për rikthimin e dhëmbëve që ju mungojnë, pasi ato funksionojnë dhe veprojnë njësoj si një dhëmb natyral. Baza e titanit është në formën e një vidhe dhe vendoset në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës.

Pasi implanti është integruar plotësisht në nofullën e pacientit, atëherë ai është në gjendje të mbështesë dhëmbët artificialë të cilët duken krejtësisht normalë dhe përshtaten çdo herë me pamjen e pacientit. Sot, ekziston mundësia e implantimit të menjëhershëm, të cilën e kemi përmendur edhe në arikujt tanë të mëparshëm. 

1212

Çfarë është Një Implant Dentar?

Implantet dentare janë zëvendesues të dhembit që përbëhen nga titani dhe vendosen në nofulla ku mungojnë dhëmbët me një proces të vogël kirurgjikal. Në momentin që implanti dentar integrohet plotësisht në kockën e nofullës, në të vendoset një rrënjë e personalizuar, duke qenë kështu baza për restaurimin protetik të dhëmbëve të vetëm, ose të punimeve të gjera protetike të palëvizshme – ura dentare, apo proteza të plota.

Forma e implantit dentar është konike ose cilindrike me një fije, gjë që do të thotë se, ato duken të ngjashme me një vidë. Ato janë krijuar nga titani i pastër me cilësi të lartë ose aliazh titani me metale të tjera që rrisin forcën e tyre. Ato janë tërësisht biokompatibile me indet e trupit të njeriut.

Implantet dentare janë aktualisht mënyra më moderne dhe më e sigurt për restaurimin protetik të defekteve dentare në zgavrën e gojës pa pasur nevojë për asnjë trajtim në dhëmbët tuaj që ndodhen ngjitur.

template

Në Cilat Raste Vendosen Implantet Dentare?

Implantet dentare mund të përdoren për të mbështetur proteza fikse ose dhëmbë të vetëm, ose proteza fikse me më shumë dhëmbë që mungojnë, ose proteza të plota të lëvizshme.

Në rastin e protezave të plota të lëvizshme, megjithëse proteza mund të hiqet nga goja e pacientit, implantet dentare ofrojnë një përmirësim të jashtëzakonshëm në mbajtjen si dhe një reduktim të konsiderueshëm në madhësinë e protezës, veçanërisht në nofullën e sipërme (protezat e implantit) .

Pse është i Preferueshëm një Implant Dentar?

Shkalla e suksesit të përdorimit të gjerë të implanteve dentare është për faktin se ato imitojnë plotësisht strukturën dhe funksionin e një dhëmbi natyral. Ato sigurojnë përmirësim të ndjeshëm të cilësisë së jetës si:

 • Ato ju japin mundësinë të shijoni përsëri një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh.
 • Ata ruajnë të paprekur dhëmbët ngjitur dhe konturin e tyre natyral.
 • Kujdesi i tyre është i ngjashëm me atë që kërkohet për dhëmbët tuaj natyralë.
 • Janë një trajtim dentar me efekt afatgjatë.
 • Ata imitojnë natyrën për aq sa vendosen në pozicionin e rrënjës së dhëmbit të humbur.

Fazat e Restaurimit të Implanteve Dentare

 1. Vendosja e një implanti dentar në kockë nga kirurgu dentar.
 2. Vendosja e punës protetike fikse të përkohshme (kalimtare) (ngarkesë e menjëhershme), nëse është e nevojshme.
 3. Qëndrimi nga dy deri në gjashtë muaj, në varësi të rastit, për kockëzimin e implantit dentar në kockën e nofullës së pacientit.
 4. Vendosja e punës përfundimtare protetike.

sonrisa bonita

Koha e Rikuperimit të Implanteve Dentare

Koha e rikuperimit është zakonisht më e shkurtër nga sa mund të mendojë kushdo. Në përgjithësi, simptomat më të zakonshme të këtij operacioni dentar zhduken në më pak se një javë. Edhe pse, në raste të tjera, koha e rikuperimit mund të zgjasë më gjatë. Kjo varet nga numri i dhëmbëve që keni implantuar.

Megjithatë, mund të përjetoni gjakderdhje të lehtë në pozicionin përreth implantit dentar. Kjo është një gjë absolutisht e zakonshme dhe zakonisht kalon vetëm disa orë pas përfundimit të operacionit tuaj. Për më tepër, mund të përjetoni edhe një dhimbje të tilla si ënjtje ose tharje, që normalisht qetësohen pas 2-3 ditësh. Në kohën që arrini ditën e tretë, pothuajse të gjitha mavijosjet duhet të jenë shpërndarë dhe dhimbja duhet të zvogëlohet ndjeshëm.

Koha e Shërimit e Implanteve Dentare

Koha e rikuperimit pas vendosjes së një implanti dentar, varet nga lloji i operacionit dentar që kërkohet për të përfunduar (shartimin, heqje e dhëmbëve, etj.). Një komponent tjetër në të cilin mbështetet koha e shërimit të implanteve dentare është shëndeti juaj i përgjithshëm oral, si për shembull: numri i dhëmbëve që duhet të hiqni si dhe dhëmbët e implantuar (të çarë, të shumëfishtë ose të plotë). Duke numëruar cilësinë e kockës suaj së bashku me madhësinë e implantit / ve, shërimi primar mund të zgjasë 7 – 10 ditë. Megjithatë, implanti juaj dentar do të integrohet plotësisht në kockë dhe do të përgatitet për fazën restauruese të trajtimit tuaj, në 3 – 6 muaj.

Indikacionet Themelore për një Rehabilitim të Implantit Dentar

 • Zëvendësimi i një ose më shumë dhëmbëve që mungojnë pa pasur nevojë të dëmtoni ndonjë dhëmb të shëndetshëm.
 • Restaurimi i hapësirave të mëdha pa dhëmbë, shpesh herë restaurimi i plotë i gojës.
 • Kompensimi i protezave me qëndrueshmëri të ulët.
 • Ushtrimi i forcave ortodontike që ndihmojnë në një lëvizje të ngadaltë të dhëmbëve tuaj (mini-implantet).

ushqimet me te mira per bebe (foshnja)

Një Dietë Rikuperimi Pas Vendosjes së Implanteve Dentare

Është thelbësore që ju të qëndroni larg kontaktit të drejtpërdrejtë me implantin tuaj dentar, sa më shumë që të jetë e mundur. Kjo do të thotë që ju duhet të shmangni ushqimet e forta deri në kohën kur zona të jetë shëruar plotësisht. Ju duhet të përqendroheni në ngrënien e ushqimeve të buta dhe të përpiqeni të përtypni nga ana e shëndetshme e gojës.

Ushqimet e duhura që mund të konsumoni pas operacionit dentar përfshijnë:

 • Fasule të pjekura
 • Avokado
 • Bananet
 • Vezët
 • Bollgur
 • Peshku
 • Lëngje të shëndetshme

Duhet të shmangni ushqimet e forta, si: arrat, mollët dhe patatinat. Për më tepër, ushqimet që përmbajnë acid si domatet, limonët dhe lime, nuk janë të përshtatshme për ju.

Rreziqet që Përfshihen Gjatë Procedurës dhe Rikuperimit të Vendosjes së Implanteve tuaja Dentare

Ekzistojnë disa rreziqe që përfshihen në procedurën e një operacioni të implantit dentar. Sidoqoftë, ndërlikimet janë të rralla. Disa rreziqe që përfshihen gjatë procedurës dhe rikuperimit të vendosjes së implantit dentar, përfshijnë dëmtimin e nervit në vendndodhjen rreth vendit ku janë instaluar implantet dentare, infeksionet në vendin e implantit, problemet e sinusit, refuzimi i implantit si dhe reagimi ndaj anestezisë.

Sa do të Zgjasë Dhimbja Pas Një  Implanti Dentar?

Për shkak të anestezisë, operacioni i implantit dentar është një procedurë pa dhimbje. Për më tepër, ne do të diskutojmë një strategji që do t’ju ndihmojë të menaxhoni dhimbjen tuaj dhe që përshtatet edhe pas instalimit të implantit tuaj dentar.

Për rikuperimin e dhimbjes pas operacionit të implantit dentar nevojiten 2 – 4 ditë. Përveç kësaj, dhimbja juaj do të vazhdojë të zvogëlohet me kalimin e kohës. Në mënyrë të dukshme, do të vini re një përmirësim pas 7 ditësh. Pavarësisht kësaj, periudha e rikuperimit ndryshon në varësi të secilit pacient veçanërisht si dhe nga puna dentare që kërkohet gjatë operacionit tuaj.

aaaa

Konkluzioni

Në varësi të rastit të pacientit, si dhe në rrethana të ndryshme, procesi i rikuperimit të instalimit të implantit dentar do të marrë pak kohë. Megjithatë, çdo pacient duhet të bëjë një hulumtim të detajuar me specialistët tanë për procedurën, përpara se ta kryejë atë. Gjithashtu, çdo pacient duhet të ndjekë të gjitha udhëzimet e dentistit në mënyrë që të përshpejtojë rikuperimin si dhe të lehtësojë procesin e rikuperimit.

Për pacientët që kanë një ose disa dhëmbë të humbur, ne ofrojmë shërbime cilësore të instalimit të implanteve dentare. Ne përdorim pajisje, metoda dhe mjete moderne, të cilat ju ofrojnë rezultate të jashtëzakonshme kur bëhet fjalë për restaurimin e gojës. Na kontaktoni tani dhe caktoni një konsultë me stafin tonë profesional për të mësuar më shumë rreth implanteve dentare.

Tabela Përmbledhëse