Prishja e Dhëmbëve të Bebeve nga Biberonat e Fëmijëve: Shkaqet, Simptomat dhe Parandalimi

Edhe pse dhëmbët e parë të fëmijës janë të përkohshëm, ata janë ende thelbësorë dhe të ndjeshëm ndaj kariesit. Në fakt, prishja e dhëmbëve është sëmundja kronike infektive më e zakonshme e dhëmbëve në fëmijërinë e hershme. Kjo është arsyeja pse ju duhet të ndiqni zakonet e mira të higjienës së dhëmbëve në një fazë të hershme, në mënyrë që të ndihmoni në parandalimin e prishjes së dhëmbëve si dhe infeksioneve të tjera.

How to correctly hold your baby during a formula feeding

Kur lëngjet e ëmbla si qumështi gjejnë vend shpesh në gojën e foshnjës suaj, sheqernat bllokohen në pllakën bakteriale (një kombinim ngjitës i pështymës dhe baktereve që ngjitet në dhëmbë). Bakteret shpërbëjnë sheqernat natyrale dhe fillojnë të prodhojnë një nënprodukt aciditik i cili sulmon smaltin e dhëmbit. Sa herë që fëmija juaj konsumon lëngje, formulë së bashku me ëmbëlsirat e tjera, procesi përsëritet dhe shkakton kavitete, infeksione dhe një numër të madh çështjesh të tjera dentare. Dëmtimi i shisheve shpesh shfaqet kur fëmijët vihen në shtrat ose flenë me shishe qumështi ose lëngu. Rrjedha e pështymës zvogëlohet dhe rezervuarët e lëngut të ëmbël në gojë si dhe acidet sulmojnë dhëmbët për një periudhë të gjatë kohore. Kariesi i hershëm i fëmijërisë është gjithashtu një gjendje e zakonshme tek foshnjat që ushqehen me gji për një kohë të gjatë pa i larë dhëmbët dhe gjithashtu për foshnjat që i kanë biberonët shpesh të zhytur në sheqer, shurup dhe mjaltë (një taktikë që për fat të mirë tenton të eliminohet).

Çfarë është Prishja e Dhëmbëve të Foshnjeve e Shkaktuar nga Shishet e Fëmijëve?

Prishja e dhëmbëve e shkaktuar nga shishet e foshnjës ndodh kur lëngjet e ëmbla ose lëngjet që përmbajnë sheqerna natyrale ngjiten në dhëmbët e foshnjave për një kohë të gjatë. Prandaj, bakteret përparojnë në mbetjet me sheqer dhe fillojnë krijimin e acideve të cilat fillojnë të sulmojnë dhëmbët.

What is baby bottle tooth decay? | News | Dentagama

Dhëmbët e përparmë janë ato që preken më shpesh, megjithatë çdo dhëmb i fëmijës suaj mund të ndikohet nga prishja e dhëmbëve e krijuar nga biberonat.

Dhëmbët e qumështit janë thelbësorë për rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve dhe shërbejnë si mbajtës për dhëmbët e ardhshëm të të rriturve. Kështu, dhëmbët e qumështit jo të shëndetshëm mund të çojnë në probleme, të tilla si:

 • Zakonet e këqija të të ngrënit
 • Probleme të të folurit
 • Dhëmbët e shtrembër
 • Dhëmbët e të rriturve të dëmtuar

Përse Duhet të Shqetësoheni për Prishjen e Dhëmbëve të Foshnjës Tuaj?

Njerëzit që mendojnë se nuk duhet të shqetësoheni për kavitetet që shfaqen në dhëmbët e qumështit pasi ato gjithsesi bien, e kanë gabim.

Prishja e hershme e dhëmbëve të fëmijërisë mund të ndikojë në shëndetin oral të foshnjës tuaj për pjesën tjetër të jetës së tyre. Një kavitet në dhëmbin tuaj nuk mund të shkaktojë vetëm ndjeshmëri, dhimbje ose parehati, por mund të kërkojë gjithashtu heqjen e hershme të dhëmbit. Për të dhënë një shembull, nëse dhëmbët e parë dalin shumë herët për shkak të kariesit, dhëmbët e mbetur mund të largohen nga hapësira dhe të mos lënë hapësirë për dhëmbët e përhershëm.

3 Surprising Ways That Breast Milk Affects Your Childs Teeth

Përkundrazi, dhëmbët e përhershëm nuk vendosen drejtë dhe shkaktojnë probleme shtesë. Kavitetet e rënda shoqërohen gjithashtu me një numër të madh sëmundjesh sistematike – të tilla si: sëmundjet e zemrës dhe gjithashtu mund të çojnë në infeksione dentare kërcënuese për jetën.

Shenjat e Prishjes së Dhëmbëve ose Infeksionit

Ndryshe nga kavitetet që mund të gjenden në dhëmbët e përhershëm që janë të fshehur në hapësira ose midis tyre, prishja e dhëmbëve zakonisht shfaqet në pjesën më të dukshme të dhëmbëve të përparmë. Gjendja më pas zhvendoset në dhëmbët e poshtëm dhe në fund sulmon dhëmballët.

Në fazat fillestare, dentisti mund të zbulojë dhe më pas ta trajtojë konsumimin me procedura të thjeshta restauruese. Megjithatë, nëse kushtet përparojnë deri në pikën ku degradimi prek smaltin e dhëmbit, procesi i dekompozimit përshpejtohet dhe kërkon trajtime të mëtejshme. Prandaj, rekomandohet që ta çoni fëmijën tuaj te një dentist profesionist sa më shpejt që të jetë e mundur, nëse ai përjeton ndonjë nga gjendjet e mëposhtmet:

 • Njolla të bardha në smaltin e dhëmbëve, veçanërisht përgjatë vijës së mishrave të dhëmbëve të dalë
 • Njolla të errëta ose të zeza në dhëmbë
 • Mishrat e dhëmbëve të fryra ose të gjakosura
 • Temperatura, edema dhe nervozizmi shpesh tregojnë infeksion
 • Fryma e keqe

Trajtimi për Prishjen e Dhëmbëve të Shfaqur në Fëmijërinë e Hershme

Alternativat e trajtimit varen nga mosha e fëmijës suaj dhe nga ashpërsia e gjendjes së tij. Shenjat fillestare të prishjes së dhëmbëve shpesh përfshijnë njolla të bardha në sipërfaqen orale të smaltit në dhëmbët e sipërm të përparmë. Në këtë fazë, dentisti mund të rekomandojë një trajtim me fluor për të ndihmuar në reduktimin dhe forcimin e smaltit.

Tooth decay: babies, children & teenagers | Raising Children Network

Ky proces zvogëlon efektet e prishjes së dhëmbëve dhe natyrisht ndihmon në mbrojtjen e dhëmbëve. Për më tepër, mund të ndiqni disa ndryshime dietike të cilat mund të ndihmojnë, ndryshime të tilla si: reduktimi i ushqimeve me sheqer dhe acid. Nëse një kavitet fillon të formohet, fëmija juaj mund të duhet të përjetojë disa restaurime dhe trajtime të gjera dentare. Megjithatë, heqja e dhëmbëve të parë përdoret nga dentisti juaj si zgjidhje e fundit.

Këshilla për Parandalimin e Prishjes së Dhëmbëve të Foshnjave nga Biberonat e Fëmijëve

Qasja më e madhe ndaj prishjes së dhëmbëve nga biberonat e fëmijëve është parandalimi. Nëse vërtet dëshironi të ndihmoni në kujdesin për dhëmbët e fëmijës suaj, mund të merrni parasysh hapat e mëposhtëm:

 • Ndihmoni fëmijën tuaj që të ndjek një kujdes standard dentar. Nga lindja deri në moshën 12 muajshe duhet të lani mishrat e dhëmbëve dhe dhëmbët e fëmijës tuaj pas çdo ushqyerjeje. Kryeni këtë procedurë duke e fshirë butësisht me një leckë të ngrohtë ose garzë. Nga 12 deri në 36 muaj, kur dalin më shumë dhëmbë, duhet të kaloni në një furçë dhëmbësh të sigurt dhe një pastë dhëmbësh pa fluor, si dhe t’i ndihmoni ata të lajnë dhëmbët dy herë në ditë.
 • Shërbejeni qumështin vetëm gjatë konsumimit të vakteve. Lëngjet së bashku me pijet e tjera me sheqer duhet të jenë një alternativë vetëm në raste të veçanta. Për më tepër, ju duhet të holloni çdo pije me përmbajtje sheqeri me ujë – gjysma për secilën. Mos harroni: kavitetet nga sasia dhe shpeshtësia e konsumimit të sheqerit, si dhe për sa kohë mbetet substanca në gojë.
 • Jepini fëmijës tuaj ujë në shishe ose filxhan, gjatë ditës. Kjo jo vetëm që ndihmon në zhvlerësimin e etjes, por gjithashtu rrit rrjedhjen e pështymës dhe ndihmon në nxjerrjen më shpesh të baktereve të dëmshme dhe sheqerit nga goja.
 • Vendosni një kufi për konsumimin e ëmbëlsirave, niseshtenë dhe ushqimet ngjitëse. Ushqime të tilla si karamele, biskota, patatina dhe drithëra ngjiten në dhëmbë dhe rrisin rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Në vend të kësaj, ofroni ushqime të tilla si djathë, vezë, perime dhe fruta.
 • Programoni një takim për fëmijën tuaj përpara ditëlindjes së tij ose saj të parë. Shumë prindër e konsiderojnë këtë moshë shumë të herët për vizitën fillestare dentare të fëmijës së tyre. E vërteta është se dhëmbët e fëmijës suaj janë në rrezik sapo të kalojnë vijën e mishrave të dhëmbëve. Vizita tek dentisti në një fazë të hershme mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të njihet me klinikën dentare së bashku me procedurat dentare dhe të mësojë se si t’i mbajë dhëmbët e tij ose saj të shëndetshëm. Dentisti mund të ofrojë gjithashtu trajtime parandaluese të cilat mund të jenë izoluese dhe medikamente me përmbajtje fluori. Këto përpjekje fillestare do t’i bëjnë të gjitha procedurat dhe vizitat e ardhshme më të këndshme.
 • Baby Bottle Tooth Decay - Consumer Health News | HealthDay

Si të Dini se Kur Duhet ta Çoni Fëmijën Tuaj tek Dentisti?

Nëse dhëmbët e foshnjës tuaj fillojnë të shfaqen në mënyrë jo karakteristike të bardhë, të verdhë ose kafe ose edhe nëse fëmija juaj fillon të përjetojë ndonjë dhimbje ose shqetësim, atëherë ai mund të përballet me simptoma të prishjes së dhëmbëve të shkaktuara nga biberoni. Trajtimet dentare që ofrohen nga dentisti juaj, ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së prishjes së dhëmbëve.

Njollat e bardha mund të bëhen të përhapura në smaltin e dhëmbëve, në të cilën pikë fluori mund të shërbejë si zgjidhje për këtë çështje, së bashku me reduktimin e konsumit të sheqerit dhe praktikimin e zakoneve të mira të higjienës orale.

Causes of Brown Spots on My Child's Teeth

Nëse prishja e dhëmbëve kalon pa u trajtuar, mund të dallohet në fazat e mëvonshme. Gjatë këtyre fazave, trajtimet dentare me fluor nuk do të jenë të mjaftueshme për të rikthyer prishjen e dhëmbëve.

Simptomat e prishjes më të rëndë të dhëmbëve përfshijnë:

 • Njolla kafe ose të zeza në dhëmbë
 • Gjakderdhje ose mishra dhëmbësh të fryra ose të enjtura
 • Ethe, ënjtje ose nervozizëm, të cilat mund të jenë një tregues i infeksionit
 • Fryma e keqe

Nëse foshnja juaj po përjeton simptoma më të rënda të prishjes së dhëmbëve të shkaktuara nga biberoni i foshnjeve, duhet të vizitoni një dentist sa më shpejt të jetë e mundur. Lënia e dhëmbëve të patrajtuar mund të çojë në probleme ekstreme dentare ose humbje të dhëmbëve.

Nëse jeni të shqetësuar për higjienën orale të fëmijës suaj, mund të caktoni një takim me dentistët profesionistë dhe të mirëtrajnuar të City Dental Clinic. Ne ju sigurojmë trajtimet dentare më efektive dhe të shpejta për ju dhe fëmijën tuaj. Kontaktoni ekipin tonë të specializuar tani.

Tabela Përmbledhëse