Ortodoncia në Shqipëri

Ortodoncia në Shqipëri, Stomatologë në Shqipëri

Nëse jeni duke kërkuar ortodonci me cilësi të lartë në Shqipëri, City Dental Clinic ofron trajtimin më të mirë dentar për këtë procedurë. Kur flasim për ortodoncinë, nuk i referohemi vetëm riparimit të një palë dhëmbësh të shtrembër ose përmirësimit të estetikës së tyre, sepse nuk janë të këndshme nga ana vizuale. Ky specialitet shkon shumë më tej dhe qëllimi i tij është të korrigjojë problemet që mund të ndikojnë në nofull, pickim dhe madje edhe në fytyrë.

Në vitet e fundit ka pasur një rritje të trajtimeve ortodontike për shkak të nevojës që shumë njerëz të arrijnë një buzëqeshje perfekte. Kjo e ka zhvendosur vijën nga trajtimi nga nevoja në një trend të thjeshtë. Kjo rritje shkon gjithashtu paralelisht me përparimet në teknikat e aplikuara dhe diagnostikimin.

Përveç zgjidhjes së një problemi estetik, ortodoncia merret me korrigjimin dhe parandalimin e atyre ndryshimeve të shkaktuara nga zhvillimi, pavarësisht nëse bëhet fjalë për formën e harqeve dentare ose pozicionin e nofullave. Qëllimi është arritja e funksionimit korrekt të gojës duke krijuar një ekuilibër morfologjik, dhe natyrisht, duke përmirësuar estetikën e fytyrës.

Ortodoncia

A kam nevojë për ortodonci?

Në përgjithësi, ortodoncia kërkohet nga të gjithë ata njerëz që kanë okluzion të keq të dhëmbëve, pasi kjo anomali shpesh pengon përtypjen e saktë, dhe gjithashtu mund të paraqesë një problem për pastrimin e dhëmbëve që përfundon duke shkaktuar probleme të tjera që mund të ndikojnë në shëndetin e dhëmbëve, të tilla si kavitetet, humbja e dhëmbëve ose mund të kemi edhe probleme me konsumimin e mishrave të dhëmbëve ose smaltit. Kjo në fund të fundit përfundon të jetë një faktor kryesor në rritjen e vetëbesimit dhe vetëvlerësimit të çdo individi.

Këto probleme të keqlokimit ose kafshimit mund të shkaktohen nga gjenetika ose si rezultat i zakoneve të këqija ose sëmundjeve të dhëmbëve, si dhe keqformimit në humbjen e dhëmbëve të qumështit, aksidenteve ose sëmundjeve mjekësore. Shkaqet janë shumë të ndryshme, kështu që mund të ndodhë si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Në shumë raste, zhvillohet në moshën e fëmijëve, kur prindërit nuk i kushtojnë vëmendje rritjes së dhëmbëve, dhe në rastin e të rriturve, mund të zhvillohet për shkak të sëmundjeve mjekësore të tilla si një aksident automobilistik.

Problemet mbylljen e nofullës klasifikohen në:

qq

❖     Tipi I:

 Në këtë rast, nofullat janë të lidhura në mënyrë korrekte, por dhëmbët janë shumë më të përparuar sesa kocka nga e cila lindin. Kjo mund të çojë në grumbullimin e dhëmbëve.

❖     Tipi II:

Në këtë rast, nofulla e sipërme ka tendencë të jetë shumë e ekspozuar përpara, kjo do të thotë që dhëmbët do të jenë më larg bazës së tyre të kockave..

❖     Tipo III:

Për këtë lloj vjen në një pikë kur mandibula ka tejkaluar padyshim nofullën e sipërme për sa i përket rritjes, duke shkaktuar një kafshim të kryqëzuar.

Kur vendoset një diagnozë për të ditur nëse pacienti ka nevojë për trajtim ortodontik dhe nëse kjo duhet të shoqërohet me nxjerrjen e një pjese të operacionit, së pari duhet të përcaktohet modeli morfogjenetik i pacientit. Kjo konsiston në vlerësimin nëse pacienti ka probleme me angazhimin e dhëmbëve dhe shikimin se cila është origjina e deformimit.

Ndër ndryshimet që kërkojnë ortodonci, vlen të përmendet:

 • Keqpërdorimi i dhëmbëve: Ortodoncia duhet të zbatohet kur kurora e një dhëmbi zhvendoset nga pozicioni i tij i saktë.
 
 • Prerësit me kënd të keq: Mbërtheqet përdoren për të korrigjuar këndin e prerësve të sipërm dhe të poshtëm.
 
 • Humbja e parakohshme e dhëmbëve të qumështit: Siç thamë, kur një molar humbet, ka të ngjarë të jetë i nevojshëm një mirëmbajtës hapësinor, në mënyrë që dhëmbi i ri të ketë vendin e tij të rezervuar kur shpërthen.
 
 • Mbingarkesa: Kjo ndodh kur dhëmbët e nofullës së sipërme janë më shumë se gjysma e lartësisë së dhëmbëve të poshtëm, ky problem është një malokluzion i tipit II. Ortodontët mund ta zgjidhin këtë problem, por vetëm deri në një pikë. Kur problemi lidhet me faktorin gjenetik, ideali është ta korrigjoni atë gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës, kjo pasi që kur të arrini moshën e rritur, kllapat do të ndihmojnë vetëm për të ndryshuar pjesërisht pozicionin e nofullës.

 

 • Nënshtrimi i mandibulës ose kafshimi i ndezjes së poshtme: Në këtë rast, dhëmbët e poshtëm kanë tendencë të lëvizin përpara ose dhëmbët e sipërm janë në një pozicion shumë mbrapa duke bërë që nofulla e ulët të lëvizë përpara. Për të korrigjuar këtë problem duhet të përdoret një zgjerues që rregullon nofullën e sipërme, kjo lejon që nofulla e sipërme të zgjerohet ndërsa nofulla e poshtme rritet. Në disa raste, një maskë fytyre anti-prognatizmi duhet të zbatohet rreth kokës për të ushtruar forcë në nofullën e poshtme për ta lejuar atë të kthehet në vendin e saj ose një pushim të mjekrës që lejon ushtrimin e forcës në nofull për ta kthyer atë në gjendjen e duhur. pozicioni.

 

 • Kryqëzimi: isshtë një ndryshim që ndodh kur një ose më shumë dhëmbë të harkut të sipërm ndodhen në pjesën e prapme të dhëmbëve të poshtëm kur kafshojnë – Ky problem është i lehtë për t’u korrigjuar tek fëmijët, një zgjerues i fiksuar në qiellz është i mjaftueshëm, kjo gradualisht do të zgjerohet ndërsa ditët kalojnë përmes një çelësi derisa kocka të rregullohet. Në rastin e të rriturve, mund të kërkohet kirurgji korrigjuese.

 

 • Open bite: Kjo ndodh kur dhëmbët e sipërm dhe të poshtëm nuk mbivendosen, gjë që prodhon një hendek midis tyre kur kafshon, për fëmijët duhet një zgjerues si një masë parandaluese, në rastin e adoleshentëve përdoren formatimin e teksteve dhe te të rriturit, është korrigjohet zakonisht me operacion.
 
 • Dhëmbët e rrotulluar: Në këtë procedurë, kryhet një rrotullim progresiv i dhëmbëve.
 
 • Linja e Mesme e Zhvendosur: Kllapat zakonisht shtohen për të arritur në vijën e mesit të dhëmbëve të poshtëm për të luajtur me dhëmbët e sipërm.
 
 • Hapësirë e tepërt midis dhëmbëve: Kjo arrihet duke sjellë dhëmbët së bashku duke mbyllur hapësirat midis tyre dhe duke lëvizur të gjithë dhëmbët si bllok.
 
 • Grumbullimi i dhëmbëve: Ky është më shumë një problem estetik, për të cilin aplikohet ortodoncia për të pozicionuar dhëmbët dhe për t’i dhënë fytyrës një pozicion më natyral.
 
 • Problemet e të folurit: Kjo arrihet duke përmirësuar problemet e të folurit përmes pajisjeve ortodontike. Kjo lejon shqiptimin e saktë të fenomeneve që zakonisht shkaktohen nga projeksioni i nofullës.
 
 • Frymëmarrja e gojës: Për këtë rast, një pllakë bukale është opsioni më i mirë, kjo parandalon që pacienti të marrë frymë përmes gojës. Duhet të theksohet se përveç trajtimit konvencional, do të na duhet edhe udhëzimi i një otolaringologu.
 
 • Apnea e gjumit: Në disa raste, apnea e gjumit shkaktohet nga malokluzion, me fjalë të tjera, kur kocka e nofullës nuk është zhvilluar siç duhet dhe është në një pozitë të keqe. Prandaj, ortodoncia mund të ndihmojë në përmirësimin e këtij problemi.
 
 • Problemet e nyjeve të nofullës: Ky mund të jetë një problem shumë i dhimbshëm dhe për ta rregulluar atë pacienti duhet të mbajë mbrojtës goje për mbajtëse.

Tabela Përmbledhëse

Pyetje të shpeshta:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Sigurisht! Ekziston ortodonci për të moshuarit, si dhe ortodonci për fëmijët, për sa kohë që një specialist tregon vendosjen. Këto procedura janë të këshillueshme për të gjithë ata njerëz që vuajnë nga probleme të dhëmbëve dhe malokluzion. Në ditët e sotme, njerëzit midis 20 dhe 70 vjeç kanë zgjedhur këtë lloj trajtimi ortodontik.

Kjo është për të përmirësuar edhe estetikën dhe, mbi të gjitha, funksionalitetin e gojës së tyre. Në shumë raste, këta janë pacientë të cilët nuk mund ta zgjidhnin gjendjen e tyre sepse nuk kishin burimet e nevojshme kur ishin më të vegjël, dhe gjithashtu ka pasur raste kur pacientët nuk respektojnë trajtimin e duhur, prandaj nevojitet një tërheqje tjetër.

Ëhtë shumë e zakonshme që pacientët të na pyesin nëse ortodoncia, në rastin e aparateve apo Invisalign, mund të aplikohet vetëm në një zonë të dhëmbëve, si të sipërm dhe të poshtëm, dhe madje të na pyesin për një lloj ortodoncie të përparuar lejoje kete. Ndonjëherë arsyeja është se ata kanë vetëm një dhëmb në një hark që është pozicionuar keq, ose njëri prej dhëmbëve të tyre është zhvendosur pak. Kjo i bën ata të mendojnë se nëse kemi vetëm një element të keq, nuk është e nevojshme të zbatojmë një procedurë të plotë ortodontike.

 

Ne nuk mund ta mohojmë që në situata shumë specifike, pas një kontrolli, mund të ndodhë që kllapat të aplikohen sipër ose poshtë. Por këto janë raste shumë specifike dhe është normale që të bëhet një trajtim i plotë ortodontik. Ne do të shpjegojmë pse:

Kur kryejmë një trajtim ortodontik, jo vetëm që kujdesemi që dhëmbët tuaj të jenë në pozicionin e duhur, por edhe se kafshimi juaj është perfekt. Kjo është që të gjithë nofullën të punojë së bashku si një ekip. Të jeni në gjendje të përshtatni dhëmbët e sipërm me ato të poshtëm dhe të jeni të qetë pa shkaktuar dhimbje dhe gjithashtu të ofroni një buzëqeshje perfekte. Kjo është arsyeja pse ju duhet të kaloni në të gjithë procedurën.

Importantshtë gjithashtu e rëndësishme të përmendet se ortodoncia, përveç korrigjimit të shtrirjes së gojës dhe kafshimit, shërben për të korrigjuar çdo problem të nofullës. Ndoshta pacienti nuk mendon se është e nevojshme sepse nuk e vëren atë, por gjatë ekzaminimit, mbase problemi është më i madh sesa thjesht lëvizja ose vendosja e një dhëmbi në vendin e tij. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i besoni rishikimeve dhe të mos bini në gabim të mendoni se vetëm për shkak se një dhëmb është pozicionuar keq, trajtimi do të kryhet vetëm në një rresht të kllapave.

Kjo pyetje bëhet shpesh, dhe përgjigjja është JO; kllapat nuk dëmtojnë smaltin e dhëmbëve. përdorimi i saktë i këtyre mjeteve me rekomandimet e duhura nuk duhet të shkaktojë ndonjë problem. Sapo terapia të ketë mbaruar, dhëmbët do të kthehen në formën e tyre natyrale dhe më pas mund të kryhen teknika të tjera si zbardhja.

Ky trajtim konsiston në aplikimin e një serie alignerësh transparentë, jo shumë të dukshëm dhe gjithashtu të lëvizshëm, të cilët duhet të zëvendësohen nga të rinj çdo dy javë. Ato janë bërë për t’u përshtatur dhëmbëve tuaj dhe ndërsa aligners janë zëvendësuar dhëmbët do të rrotullohen ose lëvizin në mënyrë progresive derisa të arrijnë pozicionin përfundimtar të treguar nga specialisti i ortodoncisë.

ortodonsia ne shqiperi

Kllapat që janë më estetike zakonisht nuk njollosen nga ushqimet e ndryshme të konsumuara. Kllapat e tjera mund të rrezikohen nga njollat. Nga ana tjetër, kur bëhet fjalë për dukshmëri, kllapat metalike, megjithëse përmasa dukshëm më të vogla, nuk janë estetikisht të favorshme.

Kur bëhet fjalë për qëndrueshmëri, në rastin e mbajtësave rrëshirë ose plastike, ato priren të prishen shumë më lehtë dhe duhet të zëvendësohen. Ndërsa në rastin e kllapave prej metali, porcelani ose qeramike, nuk ka shumë ndryshim, megjithëse duhet të theksohet se kllapat e çelikut ofrojnë qëndrueshmëri më të mirë.

Për sa i përket ngjitjes, llojet metalike konsiderohen të jenë më të mira se ato qeramike, kjo sepse ato i rezistojnë më mirë përtypjes. Ju gjithashtu mund të aplikoni një kombinim të disa prej këtyre llojeve, ose të aplikoni një lloj metali në zonën e poshtme në nivelin e premolarëve, kjo arrihet duke zvogëluar konsumimin e dhëmbëve dhe në zonën e sipërme vendosni kllapa pak më estetikisht.

Ajo që duhet të dini është se çdo lloj kllapa është efektive, qoftë metalike apo estetike. Përdorimi i pajisjes ortodontike do të varet nga mundësitë e pacientit sipas diagnozës dhe planit të tij të trajtimit, e gjithë kjo duhet të diskutohet me ekspertin ortodontik përpara se të vazhdoni me ndonjë trajtim.

Nëse keni nevojë për ortodonci në Tiranë me një çmim të mirë, mos harroni se në Klinikën Dentare të Qytetit (CDC) kemi lloje të shumta trajtimesh për ju; ne kryejmë nga procedura më e vogël te operacionet komplekse, e gjithë kjo me një marzh gabimi pothuajse zero dhe me një ndjekje të vazhdueshme të procedurës. E gjithë kjo me çmimet më të mira të mundshme të dhëmbëve në Shqipëri.

Nëse shtëpia juaj ka nevojë për ortodonci familjare me cilësi të shkëlqyera pa pasur nevojë të shpenzoni të gjitha paratë tuaja, ne padyshim që jemi zgjedhja e duhur për ju.

Ju sigurojmë se me ortodoncinë do të keni një buzëqeshje perfekte dhe nuk do të shqetësoheni më për dhëmbët e dëmtuar.