Mbrojtësit e Dhëmbëve: Për të Mbrojtur Dhëmbët dhe Mishrat e Dhëmbëve

Mbrojtësi i dhëmbëve është një mjet dentar që përdoret për të mbuluar dhëmbët tuaj për t’i mbrojtur ata si dhe mishrat e dhëmbëve gjithashtu. Nëse një pacient vendos të porosisë mbrojtëse dhëmbësh të personalizuara për dhëmbët e tij ose e saj, atëherë kjo do të thotë se ai ose ajo do të përfitojë nga një mbrojtje më e mirë pasi ato përshtaten në mënyrë efektive me dhëmbët e tij ose të saj, në krahasim me një mbrojtës të dhëmbëve pa recetë.

Mbrojtësit e dhëmbëve së natës kanë aftësinë për të lehtësuar bruksizmin – kërcitjen e dhëmbëve. Megjithatë, si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit rekomandohet që të mbajnë mbrojtëse dhëmbësh gjatë sporteve me kontakt apo edhe aktiviteteve, si për shembull: çiklizmi.

Vazhdoni të lexoni dhe mësoni më shumë rreth mbrojtësve të dhëmbëve dhe përdorimit të tyre.

The “Nightguard” - is it effective?- Whites Road Dental Care

Çfarë është një Mbrojtës Dhëmbësh?

Mbrojtësit e dhëmbëve janë mjete dentare që përdoren për të mbuluar dhëmbët tuaj. Detyra e një mbrojtësi të dhëmbëve është të mbrojë dhëmbët, mishrat si dhe gjuhën tuaj në rast të një traume që mund të shkaktohet nga kërcitja e dhëmbëve ose lëndimet sportive.

Kujt mund t’i Nevojitet një Mbrojtës Dhëmbësh?

Si fëmijët ashtu edhe të rriturit mund të kenë nevojë për një mbrojtës dhëmbësh. Dentisti juaj mund të rekomandojë një mbrojtës të dhëmbëve për ju ose fëmijën tuaj, nëse:

 • Përjetoni kërcitje dhëmbësh ose të quajtur ndryshe bruksizëm.
 • Luani një sport me kontakt fizik, si: basketboll, futboll, lakros, hokej ose futboll anglez – që do të thotë një rrezik i shtuar i një goditjeje në fytyrë.
 • Merrni pjesë në sporte që nuk kanë asnjë kontakt fizik me njerëz të tjerë apo edhe aktivitete që kanë një rrezik të lartë të rënies ose pengimit, si patinazh në akull, gjimnastikë ose çiklizëm.

Cilat janë Llojet e Mbrojtësve të Dhëmbëve?

Kur dëgjoni për një mbrojtës dhëmbësh, duhet të dini se ekzistojnë vetëm dy kategori kryesore të tij:

 • Mbrojtësit e dhëmbëve që janë krijuar për të mbrojtur dhëmbët e njerëzve nga traumat që mund të shkaktohen nga sportet ose aktivitetet e tjera sportive, si dhe
 • Mbrojtësit e dhëmbëve që janë krijuar për pacientët që kanë bruksizëm ose ndryshe kërcitje dhëmbësh.

Këto lloj pajisjesh dentare shërbejnë për qëllime të ndryshme dhe gjithashtu do të duken ndryshe dhe do të kenë ndjesi të ndryshme. Për më tepër, ka mënyra të tjera të ndryshme që një pacient mund të marrë një mbrojtës dhëmbësh.

How To Remove Calcium Buildup On Night Guards - Pro Teeth Guard

Llojet e mbrojtësve të dhëmbëve janë si më poshtë:

I përshtatur me porosi

Një dentist do të përdorë një kallëp të dhëmbëve tuaj në mënyrë që të krijojë një mbrojtës të personalizuar të gojës që do t’i përshtatet dhëmbëve dhe gojës tuaj thjeshtë. Mbrojtësit e dhëmbëve të krijuara me porosi mund të kenë një çmim më të shtrenjtë, por ato ofrojnë përshtatjen dhe mbrojtjen më të mirë për çdo pacient. Një mbrojtës i personalizuar i dhëmbëve do të krijohet veçanërisht për nevojat tuaja personale për çfarëdolloj arsye. Qoftë për mbrojtje nga një traumë e papritur gjatë një gare sportive ose për përdorim natën në rast të kërcitjes së dhëmbëve. Një mbrojtës dhëmbësh i personalizuar i matur nga dentisti juaj është cilësia më e mirë e një mbrojtësi dhëmbësh dhe bën punën më të mirë në mbrojtjen e tyre dhe gjithashtu të gojës tuaj.

Mbrojtës dhëmbësh që formohen në gojë me kafshimin

Ky lloj i mbrojtësve të dhëmbëve krijohet nga një material termoplastik të cilin mund ta formësoni në shtëpinë tuaj që të përshtaten në mënyrën perfekte me dhëmbët tuaj. Mbrojtësin e dhëmbëve mund ta zbusni duke e vendosur në ujë të nxehtë, por jo të vluar. Më pas, duhet të vendosni mbrojtësin e zbutur të dhëmbëve në gojë dhe të përdorni gishtat për ta shtypur atë mbi dhëmballët si dhe dhëmbët e përparmë. Kur ndjeni se mbrojtësi i dhëmbëve është në pozicionin e duhur, duhet ta kafshoni atë për rreth 20 sekonda. Më pas, mund ta hiqni pajisjen dhe ta vendosni nën ujë të ftohtë. Në vazhdimësi, ju mund të përsërisni hapat që përmendëm më sipër për të riformuar mbrojtësin e dhëmbëve që të përshtatet më mirë në dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve tuaj.

Mbrojtës të tjerë që formohen në gojë pa recetë

Mbrojtësit e formueshëm të dhëmbëve gjatë natës në shumë raste përfshijnë pjesë rrëshqitëse të cilat qëndrojnë midis dhëmbëve të pacientit ndërsa ai ose ajo fle.

Mbrojtësit që mbështeten në gojë – të gatshëm

Ky lloj i mbrojtësit të dhëmbëve me një madhësi të vetme (të gatshme) përgatitet dhe është i disponueshëm për përdorim në çdo kohë. Kjo ndodh si pasojë e faktit se ato nuk janë krijuar posaçërisht për dhëmbët e pacientit dhe për këtë arsye ato rrallë përshtaten mirë me dhëmbët. Madhësia dhe përshtatja e dobët e këtyre mbrojtësve të dhëmbëve mund ta bëjnë frymëmarrjen e njerëzve një proces të vështirë. Mbrojtësit e dhëmbëve sigurojnë mbrojtjen më të vogël të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve nga të gjitha llojet e mbrojtësve të dhëmbëve.

Ku Mund të Blejë Dikush një Mbrojtës Dhëmbësh?

Nëse dëshironi të blini një mbrojtëse dhëmbësh të personalizuara, atëherë duhet të dini se ato ofrohen vetëm nga një profesionist dentar. Megjithatë, ju mund të blini mbrojtëse të dhëmbëve në internet ose edhe në barnatore (farmaci) apo edhe në dyqane të mallrave sportive.

Cilat janë Përfitimet e Mbajtjes të një Mbrojtës të Dhëmbëve?

Riparimi dhe zëvendësimi i dhëmbëve që mungojnë mund të jetë një procedurë e shtrenjtë dhe e dhimbshme. Mbajtja e një mbrojtësi në dhëmbët tuaj gjatë procesit të një aktiviteti sportiv mund ta ndihmojë pacientin të shmangë:

 • Dhëmbët e thyer ose të humbur.
 • Dëmtimin e nervit të një dhëmbi.
 • Dëmtimin e indeve të buta në buzët, mishrat e dhëmbëve, gjuhën dhe brenda faqeve të pacientit.

Si të Kujdeseni për Një Mbrojtës të Dhëmbëve?

Mbrojtësit e dhëmbëve përmbajnë baktere të cilat merren nga goja e pacientit. Kjo është arsyeja pse pacientët duhet të sigurohen që të pastrojnë dhëmbët e tyre në mënyrë efektive përpara se të vendosin një mbrojtës dhëmbësh. Për të pastruar mbrojtësin e dhëmbëve, merrni parasysh këshillat e mëposhtme:

 • Mos e ekspozoni mbrojtësin e dhëmbëve ndaj nxehtësisë së lartë ose ujit të nxehtë. Nxehtësia mund të jetë përgjegjëse për shtrembërimin dhe ndryshimin e një forme.
 • Mbajeni mbrojtësen e dhëmbëve në një kuti plastike të fortë dhe të ajrosur kur nuk e përdorni ose kur udhëtoni në sportet dhe aktivitetet tuaja.
 • Shpëlajeni mbrojtësen e dhëmbëve në ujë të ftohtë dhe përdorni një furçë dhëmbësh së bashku me ujë dhe sapun për të pastruar mbrojtësen pas përdorimit të saj. Më pas, duhet ta lini mbrojtësin e dhëmbëve të thahet.
 • Kini parasysh që ta ruani mbrojtësin e dhëmbëve larg qenve dhe kafshëve të tjera shtëpiake.
Custom-made Mouthguard | Extra Protection | Thompson Dental

Sa është “Jetëgjatësia” e një Mbrojtësi të Dhëmbëve?

Jetëgjatësia e një mbrojtësi të dhëmbëve të krijuar me porosi varet nga frekuenca e përdorimit të saj dhe nga sa “konsumohet”. Megjithatë, një mbrojtës dhëmbësh mund të zgjasë disa vite me një pastrim të duhur dhe duke ruajtur kujdesin e duhur. Përkundër kësaj, një numër i madh njerëzish e shohin të nevojshme të zëvendësojnë mbrojtësin e dhëmbëve më shpesh sesa koha e duhur. Për më tepër, duhet të dini se është e nevojshme të merrni me vete mbrojtësin e dhëmbëve gjatë kontrolleve tuaja dentare, ku dentisti juaj mund ta kontrollojë atë për ndonjë çarje ose shenja të tjera konsumimi.

Nga ana tjetër, mbrojtëset e dhëmbëve pa recetë (të gatshme) nuk janë aq të qëndrueshme sa mbrojtëset e dhëmbëve me porosi. Mund të kërkohet zëvendësimi i tyre çdo disa muaj. Fëmijëve dhe adoleshentëve mund t’u kërkohet të zëvendësojnë më shpesh mbrojtëset e dhëmbëve për shkak të faktit se dhëmbët dhe goja e tyre rriten në mënyrë të vazhdueshme.

Mundet Dikush me Tela Dhëmbësh ose Implante Dentare të Mbajë Mbrojtës Dhëmbësh?

Mbrojtësit e dhëmbëve ndihmojnë në mbrojtjen e dhëmbëve të gjithsecilit, telave të dhëmbëve, implanteve dentare si dhe urave dentare nga çdo dëmtim i papritur ose nga konsumimi. Megjithatë, mbrojtëset e dhëmbëve të krijuara dhe të vendosura me porosi janë ato që funksionojnë më mirë për çdo pacient, sepse ato përshtaten me formën specifike të telave ose implanteve dentare.

Mouth guards: Dentistry's forgotten superstar | Dental Economics

Ekzistojnë Mbrojtëse të Dhëmbëve të Sipërme dhe të Poshtme?

Shumica e mbrojtësve të dhëmbëve që janë për përdorim sportiv përshtaten me dhëmbët e sipërm. Këto mbrojtëse dhëmbësh qëndrojnë më shumë se ata të poshtëm dhe kjo i vë në rrezik për ndikim. Për më tepër, nëse keni mbajtëse dhëmbësh dentare, dentisti juaj mund të rekomandojë gjithashtu një mbrojtës më të ulët të dhëmbëve.

Për të Përfunduar

Mbrojtësit e dhëmbëve nuk janë vetëm efikas për mbrojtjen e dhëmbëve tuaj, por shërbejnë edhe si jastëk për nofullën për të lehtësuar dhimbjen e muskujve. Megjithatë, nëse nuk vendosni të vizitoni një dentist profesionist, nuk mund të diagnostikoni ekzistencën e bruksizmit – kërcitjes së dhëmbëve. Është e vështirë të kuptohet që dhimbjet e kokës, ndjeshmëria e dhëmbëve apo edhe Sindroma e TMJ-së vijnë si pasojë e kërcitjes dhe shtrëngimit të dhëmbëve në gjumë. Përveç kësaj, dentisti patjetër do t’ju rekomandojë përdorimin e një mbrojtësi dhëmbësh të krijuar me porosi dhe është e pamundur ta merrni atë pa ndihmën e një specialisti të higjienës orale.

City Dental Clinic ofron një gamë të gjerë shërbimesh të kujdesit dentar, duke përfshirë shërbime të përgjithshme, restauruese, ortodontike si dhe kozmetike, ndër shumë të tjera. Stafi ynë i specializuar do t’ju këshillojë me zgjuarsi nëse keni nevojë për një mbrojtës të dhëmbëve dhe në të njëjtën kohë do të trajtojë çdo gjendje dentare që mund të keni. Na kontaktoni sot dhe caktoni një takim sa më shpejtë.

Tabela Përmbledhëse