Kurora Emax vs Kurora në Zirkon. Cila është më e mira?

Të dyja kurorat dentare janë bërë me materiale dhe karakteristika shumë të ndryshme nga njëra-tjetra, por kur vendosni se cila është më e mira për rastin tuaj dhe e vendosni atë në një trajtim, është thelbësore të merrni parasysh secilën nga specifikimet dhe problemet që mund ketë secili prej jush.

Zbuloni kurorat me cilesore me specifikimet perkatese.

Kurorat dentare janë thelbësore në lloje të ndryshme të teknikave dentare në mënyrë që të zgjidhen probleme të vogla orale si për shembull:

● Rivendosja e estetikës tek dhëmbët që janë prekur nga kariesi në një fazë shumë të avancuar.

Kariesi i dhëmbëve është pjesë e sëmundjeve më të zakonshme në nivel të përgjithshëm. Në fakt, mund të thuhet se deri në 70% të popullsisë kanë vuajtur nga prishja e dhëmbëve në një kohë të caktuar, veçanërisht të rriturit mbi 38 vjeç. Në këtë sëmundje ka një sasi të madhe të dëmtimit të smaltit të dhëmbit, gjë që bën që dhëmbi të bëhet i uritur dhe shumë i ndjeshëm ndaj prekjes, prandaj mund të ketë dhimbje të mëdha dhe madje edhe humbje të dhëmbëve.

Një nga zgjidhjet pas heqjes së kariesit të dhëmbëve, është aplikimi i një kurore dentare për të rikthyer estetikën dhe funksionalitetin në dhëmbin e dëmtuar. Në veçanti duhet theksuar se kariesi mund të hajë të gjithë dhëmbin dhe të lërë boshllëqe rreth zonës.

2

● Mbani një urë dentare në rast se keni humbur disa dhëmbë ose molarë.

Është e zakonshme që nëse ka hapësira boshe në gojën tonë pas heqjes ose rënies së një dhëmbi, mund të ndodhë që dhëmbët ngjitur të prishen për të mbushur boshllëkun, por kjo nuk është shumë estetike dhe e shëndetshme.

Kjo lloj zhvendosjeje mund të shkaktojë probleme të shumta në gojën tonë, të tilla si malokluzioni dentar, i cili përveçse i pakëndshëm mund të jetë mund të zhvillojë edhe një çrregullim të nyjeve temporo-mandibulare ose bruksizëm. Vendosja e urës dentare në një kurorë që ka një rezistencë të fortë mund të arrijë të ndryshojë kafshimin jo të rregullt dhe të lehtësojë funksionet e tjera. Përveç kësaj, natyrisht, ndihmon në anën estetike për të mos pasur dhëmbë të shtrembër.

● Ndihmon në teknikat e ndryshme të implantologjisë orale.

Në rast se humbni një ose pjesë të ndryshme dentare, një nga zgjidhjet më të përdorura janë implantet, dhe efikasiteti i tyre është fantastik në krahasim me llojet e tjera të trajtimit. Gjëja më e mirë është se përveçse janë estetike, ato janë gjithashtu funksionale.

Funksionaliteti i kurorës dentare vjen pasi implanti është vendosur me një vidhë, për të qenë në gjendje të kthejë një pamje krejt të ngjashme me një dhëmb natyral, dhe të jetë në gjendje të kryejë funksionet themelore të një dhëmbi.

Kurorat në zirkon

Le të fokusohemi në temën tonë kryesore dhe fillojmë me kurorën në zirkon. Kjo është një zgjidhje e shkëlqyeshme për njerëzit që duan t’i kthejnë dhëmbët në gjendjen dhe estetikën e tyre të zakonshme.

Dhe jo vetëm kaq. Në fakt, ato janë gjithashtu një material mjaft rezistent që i jep mbështetje ose përforcim shtesë dhëmbit në rast se ka pasur një keqformim ose ndonjë dëmtim që dobëson forcën e tij natyrore. Në fakt, mund të jetë gjithashtu një zëvendësues shumë funksional dhe pa probleme.

Falë kurorave dentare të zirkonit, pacientët tanë mund të rikuperojnë ato funksione që mungonin dhe mund të shmangin rrezikun e një dhëmbi.

Informohuni rreth mirembajtjes dhe vendosjes se kurorave.

(Duhet të theksohet se në rast të një dhëmbi të humbur ose nëse duhet të hiqet nga goja, është absolutisht e nevojshme të përforcohet zona me një kurorë dhëmbësh. Kjo teknikë nuk është më opsionale, vetëm nëse mjeku nuk thotë të kundërtën).

Përdorimi i këtij materiali të veçantë në fushën e stomatologjisë është disi i kohëve të fundit në krahasim me të tjerët si porcelani ose metali.

Është me ngjyrë të bardhë dhe për shkak të kësaj mund të ofrojë rezultate mjaft të natyrshme dhe efektive, për ata që duan të mbajnë dhëmbët pa asnjë ndryshim. Gjëja më e mirë është se nuk ka zonë metalike askund, gjë që e bën atë mjaft tërheqëse.

Falë këtyre karakteristikave të lartpërmendura, dentistët në të gjithë botën verbërisht rekomandojnë kurorat e zirkonit për të zëvendësuar ose përforcuar dhëmbët që janë në pamje të thjeshtë, sepse nuk vini re as trashësinë e tyre brenda dhëmbit.

Avantazhet e kurorave dentare të zirkonit

● Me sa duket, ato janë një nga llojet më estetike të kurorave që përdoren aktualisht.

● Një nga përfitimet më të pabesueshme është se ato janë 100% të bëra nga zirkoni, kështu që nuk ndryshojnë ngjyrën e tyre me kalimin e kohës.

● Nuk ka metal, kështu që është plotësisht e vlefshme për njerëzit që janë alergjikë ndaj tij dhe nuk u pëlqen ky lloj materiali në dhëmbët e tyre.
● Pacientët kanë aftësinë të vendosin hijen e ngjyrës që u nevojitet për dhëmbët e tyre.
● Kurorat e zirkonit nuk dëmtohen lehtë, në fakt ato mund të zgjasin shumë më gjatë se një kurorë metalike. Pjesa më e mirë është se ndryshojnë ngjyrë.
● Meqenëse i gjithë materiali nga i cili janë bërë këto kurora dentare është i bardhë, ato kanë përfitimin që pacientët që vuajnë nga tërheqja e mishrave të dhëmbëve nuk marrin kontrastin e shëmtuar që mund të ndodhë lehtë me kurorat prej metali/porcelani.
● Zirkoni është një nga materialet më natyralë të përdorura ndonjëherë në këtë lloj stomatologjie implantare. Kjo, do të thotë që pak njerëz do të ankohen për alergji ose siklet.

Në të vërtetë, një nga përfitimet më të mëdha të kurorave të zirkonit është materiali i tyre. Ato kanë të njëjtën forcë dhe rezistencë si një kurorë dentare metalike, por ende kanë të njëjtën delikatesë dhe estetikë si një dhëmb plotësisht natyral.

Informohuni rreth menyres se mirembajtjes pas vendosjes se kurores.

Disavantazhet E Kurorave Dentare Të Zirkonit

Çdo gjë pozitive duhet të ketë të paktën disa disavantazhe, dhe kjo nuk bën përjashtim për kurorat e zirkonit.
Disavantazhi i parë dhe, besojmë, i vetmi që ky material ka për ne, është kostoja e tij e lartë ekonomike, sepse nuk është një material i thjeshtë dhe lehtësisht i ndryhueshëm. Zirkoni ka nevojë për teknologji të avancuar që të mund të prodhohet dhe modifikohet sipas shijes dhe formës së dëshiruar nga pacienti. Prandaj, është e nevojshme të investohet në laboratorë të specializuar protetikë.
Përveç kësaj, kurorat dentare të zirkonit nuk kanë vërtet një disavantazh që mund të ulë standardet në të cilat është aktualisht. Edhe pse përdorimi i tyre kohët e mund të luajë kundër tyre pasi jo të gjithë ndihen të sigurt për të përdorur diçka të re dhe novatore, por kjo është vetëm çështje kohe.

Kurorat Emax

Kurorat Emax janë mjaft të lehta dhe të holla, prandaj ato janë ideale për të maskuar gabime të vogla ngjyrash në dhëmbët tanë ose në strukturën e tyre të përgjithshme. Materiali me të cilin janë bërë kurora Emax është një qeramikë e bërë nga qelqi silikat litium, dhe është përforcuar me një shtresë leuciti përmes një shtrese kristaline dhe qelqi. Prandaj, është plotësisht rezistente dhe unike, gjë që e bën këtë produkt një nga alternativat më të mira për t’u realizuar.
Edhe pse zakonisht vendosja e kurorave nuk është e dhimbshme, me kurorat Emax nuk ndjeni pothuajse asgjë. Ato janë kurora praktikisht të evoluara dhe po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në mesin e pacientëve që vijnë në klinikën tonë, në mënyrë specifike duke kërkuar këtë lloj kurorash.

5

Avantazhet e kurorave dentare Emax

Një nga avantazhet më të dukshme të këtij lloji të kurorave dentare është qëndrueshmëria e tyre falë materialeve me të cilat janë krijuar. Baza e saj disilikate e litiumit ndihmon në ristrukturimin e pjesës dentare pa pasur nevojë të shtyhet në dhëmb. Përveç kësaj, ato kanë një përfitim të madh dhe kjo është ngjyra e tyre transparente që u lejon atyre të shkojnë shumë mirë me dhëmbët e vërtetë, pa pasur shumë ndryshim në ngjyrë.

● Kurorat Emax u kanë siguruar pacientëve tanë rezultate të shkëlqyera estetike pa dështuar në funksionalitetin e tyre. Në fakt, përmes studimeve të shumta me specialistë të ndryshëm është vërtetuar se ky lloj materiali është shumë pak i prirur të pësojë ndonjë çarje ose thyerje përmes traumave.

● Nuk ka lidhjet metalike në bazat e tij, kështu që, nuk do të ketë një ndryshim ngjyrash në dhëmb për shkak të metalit. Përveç kësaj, është i përshtatshëm për njerëzit me alergji ndaj këtij materiali.

● Ato kanë rezultate shumë të besueshme afatgjata, që zgjasin deri në 15 vjet, nëse mbahen të pastra dhe me të paktën një kontroll vjetor.

● Nuk është një procedurë agresive si llojet e tjera të kurorave, të cilat janë të dhimbshme për t’u aplikuar, dhe përveç kësaj, ato kanë një kosto të arsyeshme, pavarësisht nga cilësia e tyre fantastike.

● Nuk janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve të vazhdueshme të temperaturës. Gjithashtu, nuk ndikojnë në kohën e ngrënies për sa i përket funksionalitetit ose shijes. Mbetet e qëndrueshme dhe nuk shkakton alergji në gojë.

● Ato nuk kanë nevojë për një përgatitje të mëparshme në dhëmbë për tu aplikuar ose në rast nevoje, është vërtet minimale në krahasim me vendosjen e kurorave prej metali ose porcelani.

Dhe gjëja më e mirë është se, kur vendosen, ato as që bien në sy. Ato janë të njëjta me një dhëmb normal, dhe nuk kanë efekte anësore shumë të bezdisshme. Madje, edhe në shumicën e rasteve kur nevojitet aplikimi i tyre, nuk ka efekte anësore.

Disavantazhet e kurorave dentare Emax

Në veçanti, kjo procedurë nuk ka një disavantazh që është shumë i dukshëm ose që ul cilësinë e saj, vetëm se ato kanë një kosto disi të lartë në krahasim me një kurorë dentare prej metali dhe porcelani. Kjo, për faktin se nevojiten një laborator specifik dhe profesionistë për të bërë një kurorë dentare Emax që i përshtatet specifikimeve të nevojshme për pacientin.

Qeramika e disilikatit të litiumit është një material me cilësi shumë të lartë, kështu që është disi e shtrenjtë për ta marrë dhe modifikuar atë. Por, nëse nuk keni probleme me pjesën e çmimit, dhe dentisti ju lejon të përdorni kurora dentare Emax, atëherë mund të themi se nuk ka disavantazhe, edhe pse kjo varet nga pacienti.

Cila Është Më e Mira Për Mua?

Ne nuk mund t’ju japim një përgjigje të përgjithshme, sepse çdo material ka nevojë për sitatuatën në të cilin ndodheni, për të vendosur se cila kurorë është më e mira për ju. Është e vërtetë se këto lloje të materialeve po bëhen gjithnjë e më popullore dhe po zëvendësojnë ato të vjetra prej metali, ndër të tjera, ato qeramike. Por, secila prej tyre ka një funksion ndryshe, dhe çdo rast duhet të analizohet për të zgjedhur, dhe gjithashtu duhen parë preferencat e pacientit.

Zbuloni perfitimet nga kurorat e zirkonit.

Për shembull, ne mund ta vërejmë që:

Kurorat e zirkonit përdoren gjithnjë e më shumë për përfitimet e tyre funksionale dhe estetike, përveç faktit se është një material mjaft rezistent dhe i adaptueshëm ndaj karakteristikave të ndryshme të dhëmbëve. Përveç biokompatibilitetit të saj me gojën tonë, duhet theksuar se ajo është e përshtatshme për lloje të ndryshme procedurash.

Kurorat qelqi-qeramike dhe litium disilikate janë superiore në aspektin estetik, pasi ato kanë një fuqi më të madhe të përshtatjes estetike sesa llojet e tjera të kurorave dentare. Ato duken shumë më mirë në trajtimet që nuk janë aq të rëndësishme në funksionalitet por, të rënda në estetikë. Gjithashtu, kanë një rezistencë të madhe që i bën ato ideale për zëvendësimin e dhëmbëve.

Të dyja janë të përshtatshme për lloje të ndryshme dhëmbësh, edhe pse jo për të gjithë. Prandaj, si fillim duhet të analizohet situata, dhe për këtë është e nevojshme të shkoni fillimisht tek dentisti për të marrë këndvështrimin e tij profesional, i cili do të përcaktojë situatën në të cilën ndodheni. Në terma të përgjithshëm, aktualisht, nuk mund të themi se cila është më e mirë, sepse përfitimet e tyre janë praktikisht të barabarta. Në këtë pikë, është çështje preferencash.

Tabela e Përmbajtjes