Kur janë të nevojshme implantet dentare?

Këshilla Të Vlefshme Dhe Trajtimet Më Të Mira Rreth Implanteve Dentare Nga CDC

Implantet dentare janë një pjesë themelore e degës implantologjike të stomatologjisë, pasi ato janë një nga trajtimet më të përdorura të këtij specialiteti dhe një nga më të nevojshmet për pacientët që vijnë në klinikën tonë, në kërkim të zgjidhjeve për probleme të ndryshme dentare.

Funksionet themelore të implanteve dentare janë përgjegjëse për zëvendësimin ose luajtjen e rolit të dhëmbëve natyralë në rast se ato kanë humbur, janë sëmurë ose kanë një lloj keqformimi dentar. Dhe përveç kësaj, ajo bëjnë që estetika e dhëmbëve të rikthehet në mënyrë që pacienti të ndihet më i sigurt për të shfaqur buzëqeshjen e tij.

Funksionet themelore te implanteve dhe rolii i tyre ne zevendesimin e dhembeve natyrale

Pse Duhet Të Aplikohen Implantet Dentare?

Një implant dentar mund të jetë një zgjidhje magjike për njerëzit që ndodhen në këtë lloj situate:

● Pacienti ka hapësira midis dhëmbëve që parandalojnë vendosjen e një proteze fikse.
● Nëse niveli i kockave në dhëmbin që mungon lejon vendosjen dhe fiksimin e implantit pa refuzimin e trupit.
● Pacientët me përvoja negative kur vendosin proteza të lëvizshme, ose që ndiejnë shqetësime personale kur i vendosin ato.
● Kur pacientit i kërkohet të mos shpojë dhëmbët themelorë për të vepruar si mbështetës.

Ka disa arsye pse një implant nuk duhet vendosur:

● Në pacientët që nuk mund të tolerojnë operacionin.
● Në pacientët që kanë konsumuar më parë ilaçe ose kanë një histori të sëmundjeve të dhëmbëve siç janë: cistet e nofullës, madje edhe tek njerëzit me keqformime shumë specifike.
● Nëse nuk ka hapësirë të mjaftueshme për vendosjen e një implanti.
● Nëse nuk ka kockë nofullore për të mbështetur implantin.
● Në të miturit që nuk kanë përfunduar zhvillimin e plotë të dhëmbëve të tyre.

Si Kryhet Vendosja E Implantit?

Tre faza kryesore janë të nevojshme për të kryer këtë trajtim:

Faza e parë është themelore dhe është ajo ku do të merrni pjesë në takimin e parë dentar me ortodontin tuaj, i cili do të bëjë një inspektim të plotë të problemit tuaj dhe gjithashtu mund të bëjë një ortopantomografi për të pasur një pamje më të thellë të gojës tuaj.
Në këtë fazë ata do të kontrollojnë sasinë e kockës ose cilësinë e kockës dhe gjasat për të qenë në gjendje të vendosin një implant pa mospërputhje.

2 3

Në rast se gjithçka shkon mirë dhe dentisti konsideron se është e mundur të vendosni një implant, do t’ju jepet mundësia të zgjidhni atë që ju përshtatet më së miri dhe do të diskutohet koha e operacionit si dhe dita. Është e qartë se do t’ju jepen specifikimet paraprake për atë ditë, dhe është mirë të mbani një higjienë të mirë dentare për të shmangur të papriturat.

Në fazën e dytë, e cila është dita e operacionit, ata së pari do të përdorin anestezi lokale për të qenë në gjendje të vendosin implantet pa ndonjë problem lëvizjeje nga ana juaj. Pas kësaj, ata do të vazhdojnë të përgatisin kockën dhe të vendosin implantin përmes teknikës së kërkuar nga lloji i implantit të zgjedhur. Pasi ta keni vidhosur, mishrat e dhëmbëve do të qepen dhe ju do të shkoni në fazën e zbehjes së anestezisë, për të shkuar në shtëpi.

Vlen të përmendet se në periudhën pas ndërhyrjes do t’ju jepen udhëzime specifike se si të trajtoni dhëmbët tuaj për të shmangur infeksionet, keqpërfshirjet ose problemet në përgjithësi.
Pastaj, faza e tretë konsiston në muajt e parë të rimëkëmbjes dhe vendosjen e protezës, ku pasi të ketë kaluar kjo periudhë kohore, do të thirreni përsëri në klinikë për të vëzhguar se si përparoi implanti dhe nëse ai vërtet mund të përshtatet me dhëmb pa ndonjë shqetësim. Nëse nuk ka probleme dhe gjithçka është integruar mirë, proteza do të duhet të vendoset.

Për të qenë në gjendje ta bëni këtë, së pari duhet të merren matje specifike të dhëmbit në mënyrë që të bëhet proteza bazuar në atë që pacienti ka nevojë, dhe këto matje do të dërgohen në laborator në mënyrë që ata të mund të realizojnë masën e protezës.
Sapo dentisti të ketë protezën në duar, do të thirreni përsëri për të konfirmuar që monstra është bërë mirë dhe për ta verifikuar përmes një rreze x.

Hapi i fundit do të jetë një vizitë tjetër ku proteza do të vendoset në implant. Në momentin e konfirmimit se është rregulluar mirë përmes një radiografie shtesë, dhe se vrima ku futet vidha e protezës dhe implanti është vulosur në mënyrë perfekte, do të jeni gati.
Duhet të theksohet se nëse është e mundur, është mirë të shkoni për vizita të rregullta për të konfirmuar që gjithçka po shkon mirë me dhëmbët tuaj dhe gjithashtu të bëni pastrime dentare dy herë në vit, për t’u siguruar që dhëmbët tuaj kanë higjienë të mirë dentare.

Llojet E Implanteve Dentare

Zbuloni llojet e implanteve dentare

Implantet endo-kockore ose oseointegruese

Në këtë lloj të implanteve, ekzistojnë tre kategori të ndryshme:

Implante dentare me vidhë

Këto janë ato që ne zakonisht përdorim në klinikën tonë falë rezultatit estetik që japin dhe forcës së tyre, pasi ato janë zakonisht një nga ato që zgjasin më gjatë në dhëmbët tanë.

Implantet cilindrike të dhëmbëve

Ato janë pak të përdorura por vërtet të dobishme falë perforimeve të tyre të brendshme që bëjnë që kocka nofullore të zhvillohet në mënyrë korrekte, kështu që ata kanë një fiksim më të mirë të implantit.

Implantet dentare të teheve

Ato përdoren rrallë sepse nuk kanë rezultate të suksesshme dhe nuk sigurojnë që implanti të jetë i integruar mirë në kockën e nofullës. Nuk janë më të mirat në rast se pjesa e dhëmbëve ka rënë plotësisht.

Implantet Dentare Në Varësi Të Materialit

Implantet dentare të zirkonit

Një nga më të mirat që mund të gjejmë në treg, dhe është se zirkoni është një nga materialet më rezistente për të bërë implantet dentare, përveç rezultateve të tij të shkëlqyera estetike dhe qëndrueshmërisë së madhe.

Ato janë edhe më të pastra, pasi është e vështirë për bakteret të formohen në implant nëse janë bërë nga zirkoni, dhe gjithashtu tolerojnë në mënyrë të përsosur korrozionin acid. Ato gjithashtu nuk shkaktojnë shqetësim kur përtypni lloje të ndryshme ushqimi në temperatura të ndryshme dhe janë ideale për njerëzit që janë alergjikë ndaj materialeve të tilla si metali.

Mesoni rreth implanteve dentare te zirkonit

Implantet dentare të titanit

Është një lloj materiali që përdoret gjerësisht sepse ato janë ato tradicionale që kanë qenë gjithmonë atje për të na ndihmuar. Titani është një metal që ka një ngjyrë mjaft të ngjashme me çelikun edhe pse duket pak më i butë.

Është mirë për shkak të ngurtësisë së tij dhe sepse është i përshtatshëm për dhëmbin, por nuk është më i miri nëse po kërkojmë një përfundim shumë më estetik.

Implantet Dentare Në Varësi Të Teknikës Së Vendosjes Së Tyre

Implantet dentare me ngarkesë të menjëhershme

Ato janë vërtet të dobishme pasi nuk ka nevojë për një operacion të gjerë ose për të bërë një prerje të mishrave të dhëmbëve për të qenë në gjendje ta vendosni atë. Përveç kësaj, implanti dhe kurora duhet të vendosen në të njëjtën kohë, kështu që dy operacione nuk janë të nevojshme.

Sidoqoftë, me këtë teknikë është shumë e rëndësishme që të ketë një sasi të konsiderueshme të kockave, pasi mund të ketë probleme të përshtatjes nëse nuk është kështu.

Nuk është teknika më e mirë nëse ka pasur një sëmundje të mëparshme siç është gingiviti ose periodontiti, pasi mund të ketë një reduktim të konsiderueshëm të kockave që nuk do të lejojë që operacioni të vazhdojë me operacionin.

Implant dentar me dy faza:

Është më i zakonshmi dhe ai që ne zakonisht kryejmë në klinikën tonë. Kjo teknikë përbëhet nga dy faza, ku së pari vendoset implanti dentar dhe më pas vendoset proteza, mbështetësja ose kurora.

Për këtë, duhen disa muaj në mes të dy ndërhyrjeve, sepse së pari duhet të konfirmojmë që kocka është përshtatur në mënyrë perfekte me implantin, i cili do të jetë baza e protezës.

Si Të Kujdesemi Për Implantet Dentare?

Në fakt duke pasur implante nuk ka ndonjë ndryshim të ekzagjeruar në pastrimin e dhëmbëve, pasi ai duhet të jetë gjithmonë aq i përsosur sa mundemi dhe duhet të vini tek specialisti ynë herë pas here për t’u siguruar që ne po e realitzojmë atë siç duhet. Me kujdes të mirë të implantit, ne mund ta bëjmë atë të zgjasë 20 vjet pa pasur nevojë për ndryshim.

Informohuni rreth kujdesit te implanteve dentare

Ndërsa implanti po zëvendëson dhëmbin tonë, ai gjithmonë do të ketë të njëjtën rutinë higjienike si të tjerët. Por, nëse nuk kemi shëndet shumë të mirë të dhëmbëve, është koha për ta përmirësuar atë. Idealja është që të shmangni formimin e pllakës së gurëve dhe bakteriale në implant, dhe të bëni pak më shumë kujdes me furçën, në zonën ku e kemi vendosur, sepse mund të ketë hapësira të vogla që janë të vështira për t’u arritur dhe ku baktere të dëmshme mund të ruhen.

Nëse dëshironi të përmirësoni pastrimin tuaj të dhëmbëve, përdorni furça interproksimale për të lehtësuar detyrën e pastrimit të hapësirave të vogla midis të gjithë dhëmbëve. Ne gjithashtu rekomandojmë përdorimin e shpeshtë të fillit dentar, si dhe ujitësin dentar që është më i specializuar për implantet dhe protezat, pasi ka përmasa që mund të rregullohen sipas nevojave tuaja dentare.

Pavarësisht nëse keni një implant apo jo, është e rëndësishme që të ndiqni një rutinë të mirë të higjienës dentare. Është e rëndësishme të mbani mend se nëse nuk e bëni, lëkura nën implantin tuaj lehtë mund të përfshihet shumë shpejt nga infeksioni dhe ju mund të humbni aftësinë për të vendosur një tjetër implant. Prandaj, do t’ju duhet të kujdeseni mirë për të.

Tabela Përmbledhëse

Pyetje te shpeshta

6 2

Ashtu si çdo pajisje implantologjike, ekzistojnë ndarje specifike në implantet dentare që kanë një funksion specifik, në mënyrë që gjithçka të funksionojë siç duhet. Ndër pjesët e implantit mund të vëzhgojmë:

Trupi

Ne mund ta përgjithësojmë implantin me këtë fjalë, por me të vërtetë i referohet zonës së vidhës, e cila duhet të hyjë brenda kockës në mënyrë që të futet në gojë dhe të mos dalë jashtë. Është themeli bazë i implantit, pasi është ai që e mban atë nga lëkundja dhe shërben si bazë për të gjithë procedurën që vjen pas.

Mbështetësja

Pjesa e mesme, siç thotë emri i saj, është një lloj baze që është përgjegjëse për të mbajtur trupin e implantit së bashku me kurorën, për t’u bashkuar me ta dhe për të siguruar që këto të mos lëkunden.

Kurora

Është ajo që do të na japë estetikën dentare të të gjithë procedurës, pasi është imitim i pjesës dentare. Është pjesa e dukshme e implantit tonë, dhe është gjithashtu përgjegjëse për disa pjesë funksionale të tij.

Ky është një gabim i zakonshëm, dhe është arsyeja pse pacientët investojnë në një alternativë më të lirë që në fund do t’i bëjë ata të kthehen në klinikë. Çdo implant ka aftësitë e veta dhe normalisht do të ketë nivele të ndryshme të cilësisë. 

Ne në klinikën tonë përpiqemi të punojmë me materialet më të mira edhe nëse ato janë implantet tradicionale, në mënyrë që të mos na duhet t’i nënshtrojmë pacientët tanë në probleme të vazhdueshme me implantet dentare.

Për shembull, ne nuk mund të krahasojmë një implant zirkoni ose Emax me një implant metalik ose prej porcelani. Ka dallime të mëdha që duhen respektuar, dhe në fund të ditës pacienti do të vendosë se cili i përshtatet më së miri.

Profesionistët tanë do t’ju tregojnë një dietë të mahnitshme për të ndjekur pasi të keni instaluar All on Four në Tiranë, Shqipëri. Ushqimet do të jenë kryesisht të buta dhe të lëngshme, të cilat jo vetëm që do të mbajnë implantin të paprekur në fillim, por do të jenë gjithashtu të shëndetshëm për shëndetin tuaj oral dhe të përgjithshëm.

Ka vërtet një ndryshim në avantazhet që japin implantet dentare, sepse pavarësisht opsioneve të tjera të përmendura, ato mbeten të forta, janë të rehatshme, janë të qëndrueshme, duken estetike dhe nuk e shqetësojnë pacientin gjatë qëndrimit të tyre, gjë që mund të jetë edhe më shumë se 15 vjet.
Por le të mos heqim disa nga avantazhet që kanë edhe llojet e tjera të alternativave. Për shembull, protezat fikse në implantet nuk kanë nevojë të hiqen, të cilat janë ato që përdoren zakonisht. Por ka edhe proteza të lëvizshme që gjithashtu mund të jenë të rehatshme dhe të ngjashme me dhëmbët normalë. Por, ato mund të hiqen nga goja dhe duhet të pastrohen një herë në ditë për të shmangur ndotjen e dhëmbëve tanë. Gjithshtu është më ekonomike sesa të veshësh një implant fiks.
Nëse flasim për ura fikse, nuk mund të përmendim shumë përfitime mbi implantet dentare. Ato janë proteza që formohen me kurora dhe aplikohen në rrënjën origjinale të dhëmbit, dhe megjithëse mund të duken të ngjashme me dhëmbët, ato mund të jenë disi të rënda dhe të pakëndshme për t’u veshur, madje në disa raste mund të dëmtojnë dhëmbët ngjitur. Por, kjo përcaktohet në varësi të pacientit.
Nëse vendosim një urë vetëm dhe nuk shoqërohet me një implant, mund të vendosim më shumë peshë tek dhëmbët që janë hequr dhe mund të ndiejmë presione të pakëndshme. Përveç kësaj, një disavantazh tjetër është se ju duhet të bluani dhëmbët ngjitur të urës për të shmangur fërkimin, dhe kjo mund të përfundojë të jetë shumë e pakëndshme, ndërsa me implantet nuk keni nevojë të bëni ndryshime tek dhëmbët fqinjë, dhe nuk do të ndjeni siklet.

Kjo me të vërtetë nuk është diçka që mund të merret lehtë, sepse nëse mungon një dhëmb mund të ketë probleme serioze në të gjithë aparatin e gojës.

Kryesisht, mungesa e një dhëmbi në strukturën tonë të gojës mund të komplikojë funksionin e përtypjes së ushqimit tonë dhe do të krijojë fërkime të vazhdueshme midis pjesëve të ushqimit dhe dhëmbit tonë; diçka shumë e pakëndshme dhe që mund të na bëjë të përdorim një pjesë të gojës më shumë se tjetrën; mbingarkimi i artikulacionit dhe veshja e dhëmbëve në mënyrë të pabarabartë. Përveç kësaj, mbeturinat e ushqimit mund të bllokohen në zonë dhe mund të shkaktojnë akumulimin e baktereve atje, duke shkaktuar sëmundje të ndryshme periodontale që më pas mund të prekin dhëmbët e tjerë rreth atij që mungon.

Ekziston gjithashtu aftësia që dhëmbët përreth të përpiqen të mbushin atë hapësirë, kështu që ata do të fillojnë të përkulen dhe të shkaktojnë malokluzion, i cili mund të shkojë keq si nga ana estetike ashtu edhe për sa i përket shëndetit të gojës sonë në përgjithësi.

Përsëri, kjo mund të bëjë që bakteret të grumbullohen, pasi dhëmbët kanë bërë një migrim të hapësirave të tyre, duke lënë hapësira të tjera bosh dhe duke shkaktuar mbajtje të vogël të ushqimit që nuk do të hiqet me një furçë të thjeshtë, dhe që mund të shkaktojë kavitete ose lloje të tjera sëmundjesh.

Gjëja më e mirë për të bërë është të zëvendësojmë dhëmbin tonë sapo të bjerë, në rast se është një nga dhëmbët e përhershëm. Ju mund të zgjidhni nga alternativa të shumta për të mbushur këtë vrimë dhe për të shmangur migrimin e dhëmbëve që do të sjellë vetëm grumbullimin e gurëve, masave të baktereve, madje edhe zhvillimin e gingivitit. Jini të zgjuar dhe veproni në kohë me këshilluesin tuaj më të afërt të shëndetit oral.

Nëse dëshironi, mund të vini në ambientet tona. Na kontaktoni përmes faqes sonë të internetit ose na kërkoni në klinikën tonë. Ju sigurojmë se do të dimë si të kujdesemi për ju, në mënyrën e duhur.

Ne nuk mund t’ju them vërtet një kufi moshe në të cilin është e ndaluar të vendosni një implant dentar, sepse edhe në një pacient 80 vjeç është plotësisht e mundur të aplikoni teknikat përkatëse të implantologjisë. Por gjithsesi kjo do të përcaktohet nga dentisti përmes një takimi mjekësor me ju, dhe gjithashtu do të këshilloheni se çfarë lloj implanti mund të jetë i dobishëm për ju në varësi të rastit tuaj.

Pjesët tona dentare nuk janë vetëm për estetikë, ato kanë funksione specifike për të përmbushur, dhe për këtë ato duhet të jenë në kushte optimale. Nëse na mungon ndonjë pjesë dentare mund të kemi vështirësi në përtypje, dhe përmes kësaj do të shkaktohen dhimbje dhe infeksione. Mos hezitoni të na kontaktoni! Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me implantet dentare, ne do të dimë si t’ju drejtojmë dhe t’ju përgjigjemi në mënyrë që të keni higjienën e duhur dentare.

Ne jemi duke pritur thirrjen tuaj!