Kirurgjia Ortognatike, çfarë duhet të dini?

Kirurgjia Ortognatike është një zgjidhje për ata që kanë keqformime ose anomali në nofullën e poshtme apo të sipërme, ose të dyja. Është një procedurë e sigurt me një periudhë të vështirë postoperative.

Kirurgjia Ortognatike është një procedurë dentare që kryhet për të korrigjuar keqformimet ose deformimet dentare. Edhe pse shpesh nuk zbulohen me sy të lirë, këto anomali ndryshojnë strukturën e fytyrës së personit.

Është vlerësuar se rreth 5% e popullsisë botërore ka një lloj keqformimi dentar në nofullën e sipërme ose të poshtme. Kjo jo vetëm që ndikon në estetikë, por gjithashtu mund të dëmtojë përtypjen, gëlltitjen, frymëmarrjen dhe të folurin.

Pi7compressedwoman with marks drawn cosmetic treatment her jaw

Çfarë është kirurgjia Ortognatike?

Kirurgjia Ortognatike është një procedurë kirurgjikale e kryer nga specialistë për të korrigjuar pozicionin e nofullës së sipërme dhe të poshtme. Kur është jonormale, shkakton probleme funksionale si mbyllje e dobët, apnean e gjumit, vështirësi në tretje dhe vështirësi në përtypje.

Ky lloj operacioni lejon zgjidhjen e devijimeve skeletore të fytyrës (kockat e fytyrës) si dhe korrigjimin e asimetrive. Gjithashtu ju lejon të riparoni lezione të fytyrës ose defekte të lindura në këtë zonë.

Kirurgu maksilofacial do të jetë ai që do të kryejë procedurën. Përfshin një proces të gjatë përgatitor prej 12 deri në 18 muaj për të realizuar rreshtimin e dhëmbëve me mbajtëset. Gjatë kësaj kohe, një profesionist duhet të kryejë disa ekzaminime me rreze X dhe imazhe 3D për të zbuluar ndryshimet në strukturën maksilofaciale.

Ky operacion përfshin anestezi të përgjithshme dhe kërkon shtrimin në spital nga dy deri në katër ditë. Gjatë procedurës, kirurgu bën prerje në kocka dhe më pas i rregullon ato në një pozicion të ri duke përdorur pllaka, shirita gome, vida, etj.

Simptomat.

Probleme të zakonshme që mund të korrigjohen:

Prognatizëm (nofulla e sipërme ose e poshtme zgjatet qartë përpara, në krahasim me tjetrën).

 • Nofulla e pasme (nofulla e sipërme ose e poshtme është shumë prapa tjetrës).
 • Buzëqeshja e mishrave të dhëmbëve (buzëqeshja ekspozon shumë mishrat e dhëmbëve).
 • Kur buzëqeshni, dhëmbët e nofullës së sipërme nuk duken.
 • Kur fytyra relaksohet, buzët nuk mund të mbyllen.
 • Fytyrë e gjatë.
 • Fytyrë e shkurtër.
 • Gërhitja (dhëmbët e nofullës së sipërme nuk bashkohen me ato të nofullës së poshtme).
 • Asimetritë e fytyrës (ndryshimi në madhësi dhe formë të gjysmës së djathtë dhe të majtë të fytyrës).

Llojet e kirurgjisë Ortognatike.

Ekzistojnë tre lloje të kirurgjisë Ortognatike: pneumotoraks, nofulla e pasme, gogëllimi. Le të shohim ku konsiston secila prej tyre.

Kirurgjia Ortognatike e nofullës së sipërme.

Pi7compressedwoman dental chair dentist teaches proper care beauty treats her teeth

Kirurgjia Ortognatike e nofullës së sipërme përfshin vendosjen e nofullës në pozicionin e duhur. Qëllimi është rivendosja e harmonisë së fytyrës dhe mbi të gjitha funksionalitetit të kësaj kocke, e cila është çelësi i përtypjes, frymëmarrjes dhe të folurit.

Kirurgjia përfshin një prerje në nofullën e sipërme, një procedurë e njohur si Osteotomia Le Fort I. Lejon zgjatjen, shkurtimin, tërheqjen, avancimin ose rrotullimin e nofullës së sipërme. Pasi të jetë në pozicionin e duhur, kirurgu e rregullon atë në vend me pllaka titani. Kirurgjia Ortognatike e nofullës së sipërme zgjat rreth 40 minuta.

Kirurgji Ortognatike në nofull.

Ky operacion përfshin avancimin ose ngritjen e nofullës. Megjithatë, në rastin e fundit, ekziston rreziku i ngushtimit të rrugëve të frymëmarrjes, ndaj ndodh rrallë. Zhvillimi i nofullës së poshtme, nga ana tjetër, nuk ka rreziqe të konsiderueshme.

Zakonisht, kirurgjia Ortognatike mandibulare bëhet kur një person ka një nofull të vogël, të tërhequr. Kjo gjendje njihet si retrognathia ose klasa II dhe shpesh kontribuon në apnea e gjumit.

Gjatë operacionit, kirurgu pret secilën anë të nofullës. Kjo procedurë quhet osteotomia bilaterale sagitale. Ata më pas avancojnë kockën dhe e stabilizojnë atë në pozicionin e saj të ri duke përdorur pllaka titani. Koha e ndërhyrjes është afërsisht 30 minuta.

Kirurgji Ortognatike.

Kirurgjia Ortognatike është lloji më i zakonshëm i operacionit. Përfshin ripozicionimin e nofullës së sipërme dhe të poshtme. Qëllimi është të arrihet okluzioni korrekt dhe gjithashtu të sigurohet një harmoni më e madhe në fytyrë.

Mjekët e rekomandojnë për trajtimin e keqformimeve si kategoria II, kategoria III, kafshimi i hapur ose asimetria e fytyrës, ndër të tjera. Gjatë procedurës kombinohen veprimet e kirurgjisë Ortognatike të nofullës së sipërme dhe të poshtme. Operacioni zgjat nga 90 deri në 120 minuta.

Foto qe ilustron nje klinike dentare ne Shqiperi me instrumentet me moderne

 

Çfarë përfshin procesi i rikuperimit?

Periudha postoperative pas këtij lloji operacioni është e gjatë dhe kërkuese. Mund të zgjasë deri në nëntë muaj, gjatë të cilëve pacienti duhet të bëjë rregullime ushqimore, të shmangë konsumimin e alkoolit dhe të mbajë higjienë strikte orale, zakonisht duke përdorur solucione orale të klorheksidinës tri herë në ditë.

Pas operacionit, ekspertët zakonisht rekomandojnë një periudhë pushimi dy deri në tre javë. Do të ketë ënjtje në fytyrë, kështu që mjekët zakonisht rekomandojnë përdorimin e mjekrës mbrojtëse, ilaçe anti-inflamatore dhe aplikimin e paketave të ftohta në zonë.

Është mirë që të filloni menjëherë fizioterapinë për të rifituar lëvizjen normale. Zakonisht, në fillim është e nevojshme të ushqeheni me një tub shiringë. Pacienti më pas do të marrën ushqimin e bluar dhe lëngjet.

Mjekimi.

Tre faza të trajtimit:

Trajtimi ortodontik para operacionit.

Qëllimi i tij është rreshtimi i dhëmbëve, në mënyrë që të arrihet një konvergjencë e mirë dentare pas heqjes kirurgjikale të nofullave.

Kirurgjia.

Qëllimi është lëvizja kirurgjikale e nofullave, për t’i përshtatur ato në pozicionin e duhur, për të patur një rezultat funksional dhe estetikisht perfekt.

Trajtimi ortodontik pas operacionit.

Qëllimi janë korrigjimet e vogla të pozicioneve të dhëmbëve, për të siguruar konvergjencë të përsosur dentare dhe ruajtjen e rezultatit dhe progresit të bërë.

Komplikimet e kirurgjisë Ortognatike.

Pi7compresseddentist hand holding pen pointing x ray picture talking patient about medication surgery treatment

Kirurgjia Ortognatike është një procedurë e sigurt që rrallë shkakton komplikime. Edhe pse kanë një periudhë të vështirë postoperative, shumica e njerëzve arrijnë të kalojnë gjithçka me sukses.

Komplikimet kryesore janë si më poshtë:

 • Humbje gjaku. Rreth 30% e pacientëve kërkojnë transfuzion gjaku gjatë operacionit Ortognatik.
 • Kontaminimi. Infeksionet janë shumë të rralla. Për t’i parandaluar ato, pacienti merr antibiotikë intravenoz dhe oral gjatë rikuperimit.
 • Dëmtimi i nervit. Ekziston rreziku i dëmtimit të nervit të fytyrës gjatë operacionit Ortognatik.
 • Rikthim i nofullës. Shfaqet kur nofulla kthehet në pozicionin që ishte para operacionit. Kjo është shumë e rrallë.
 • Frakturë e nofullës së poshtme. Kjo ndodh vetëm në 2% të rasteve.

Kirurgjia Ortognatike, një mënyrë për të rritur vetëvlerësimin.

Në shumicën e rasteve, trajtimi ortodontik kërkohet para dhe pas operacionit Ortognatik. Kjo lejon stabilitetin e kockave dhe mbylljen e qëndrueshme. Prandaj, kirurgu dhe ortodonti duhet të punojnë si ekip.

Ky lloj operacioni korrigjon problemet funksionale të shkaktuara nga pozicionimi i dobët i nofullës së sipërme, nofullës së poshtme ose të dyja. Gjithashtu përmirëson pamjen e fytyrës. Kjo është diçka që nuk duhet nënvlerësuar, pasi në shumë raste, ndikon në vetëvlerësimin e një personi.

Përfitimet e operacionit.

Kirurgjia nxit shumë përfitime në jetën e pacientit, si p.sh:

Ky operacion ndihmon në zgjerimin e rrugëve të frymëmarrjes dhe gjithashtu një mbyllje më të mirë të buzëve, duke lejuar frymëmarrje më të mirë.

Eksperti thekson edhe përmirësimin e sistemit gastrointestinal, sepse me operacion pacienti mund të përtypë më mirë ushqimin, duke lehtësuar tretjen në stomak.

Përmirësoni vetëvlerësimin, pasi me operacion ka një përmirësim estetik të buzëqeshjes dhe zonës së fytyrës.

Qëllimi i kirurgjisë Ortognatike.

Kirurgjia Ortognatike ka evoluar në mënyrë të konsiderueshme gjatë dekadave të fundit. Qëllimi është korrigjimi i anomalive skeletore të fytyrës, në mënyrë që të mbyllen siç duhet dhëmbët e dy nofullave dhe të paturit harmoni në fytyrë. Përfitimet e kirurgjisë Ortognatike janë: përmirësimi i përtypjes, të folurit, frymëmarrjes dhe estetikës së fytyrës. Efekti i menjëhershëm i këtij trajtimi është shumë i madh si në vetëvlerësimin e pacientit ashtu edhe në shëndetin e tij të përgjithshëm.

Kërkoni një dentist në Tiranë?

Pi7compressedartificial jaw dentist s office 1

City Dental Clinic ka një përvojë shumëvjeçare në fushën e trajtimeve dhe ndërhyrjeve dentare. 

Nëse keni nevojë për kirurgji Ortognatike dhe nuk mund të vendosni se cili është vendi më i mirë për ju, ju sigurojmë se në klinikën tonë do të shërbeheni me cilësinë më të mirë dhe çmimet më të përballueshme në Tiranë, Shqipëri. 

Na kontaktoni sot në +355 68 510 7070 ose na dërgoni email në info@cdc.com.al. Mund të flisni me një nga punëdhënësit tanë, të bëni pyetje të mëtejshme dhe të merrni informacion më të gjerë.

Pyetje të shpeshta.

Cilat janë masat paraprake që duhet të merren para ndërhyrjes?

Duhet theksuar se pacienti i nënshtrohet të gjitha ekzaminimeve para operacionit për t’u siguruar që ai është në gjendje të mirë për procedurën. Para operacionit, pacienti duhet të ketë bërë tashmë analizat e mëposhtme: analizat e gjakut, urinës, zemrës dhe me rreze X të fytyrës, harqeve dentare dhe gjoksit.

Pacienti duhet të shtrohet në spital tre orë para operacionit dhe të mos ushqehet për të paktën tetë orë.

Sa vjeç duhet të jem për të kryer këtë ndërhyrje?

Kirurgjia kërkon që pacienti të ketë arritur pjekurinë. Kjo ndërhyrje mund të përshkruhet vetëm në raste ekstreme.

Cilat kategori përjashtohen nga kjo ndërhyrje?

Thuhet se pacientët me kancer dhe sëmundje të rënda sistemike nuk mund t’i nënshtrohen kësaj ndërhyrje. Shtohet se procedura nuk është e përshtatshme për pacientët me metabolizëm kockor të dëmtuar, pacientët me aftësi të kufizuara mendore (për shkak të periudhës postoperative nuk mund t’i përvetësojnë rekomandimet, etj.), çrregullime të rënda të gjakut, diabeti, sëmundje të rënda të zemrës, rrezatim dhe pacientë që i janë nënshtruar kimioterapisë.

Tabela Përmbledhëse