Implante dentare kur nuk keni kockë mjaftueshëm

Implantet dentare konsiderohen si një nga zgjidhjet më të mira për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë. Megjithatë, pacienti duhet të plotësojë një sërë kërkesash që ky trajtim të kryhet me sukses. Një nga kriteret për implante dentare të suksesshme është të kesh një sasi të mjaftueshme kockash, në mënyrë që implantet të mbeten fikse dhe të shëndetshme në afat të gjatë.

Kjo na çon në pyetjen “A është e mundur të vendosësh implante dentare nëse ke pak kockë?”. Përgjigja e shkurtër është po. Njerëzit me humbje të rëndë kockore mund të marrin ende implante dentare nga një kirurg oral i kualifikuar. Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth mundësive të vendosjes së implanteve dentare për njerëzit me humbje kockore.

Foto që ilustron implantet dentare për pacientët që nuk kanë kockë mjaftueshëm.

Çfarë e shkakton humbjen e densitetit të kockave?

Arsyet për humbjen e dhëmbëve natyralë janë të shumtë, duke përfshirë kariesin e përhapur shumë ose të patrajtuar, sëmundjen periodontale, trauma ose çdo problem dentar tjetër që kërkon heqjen e dhëmbëve.

Disa nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së kockave, të njohura edhe si atrofi, përfshijnë:

Heqja e dhëmbëve

Heqja e dhëmbëve, për çfarëdo arsye, bën që kocka të zvogëlohet gradualisht. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të mos humbni kohë përpara se të vendosni implantet dentare pas heqjes së një dhëmbi. Sa më shpejt të vendosni implantet dentare, aq më mirë është për shëndetin e kockave tuaja, përndryshe situata mund të bëhet më e ndërlikuar.

Sëmundja periodontale

Periodontiti, ose sëmundja periodontale, është një sëmundje infektive-inflamatore që mund të shkatërrojë gradualisht indin kockor të dhëmbëve tuaj, nëse nuk trajtohet siç duhet. Rreziku që kocka e disponueshme për vendosjen e implanteve tuaja mund të jetë e pamjaftueshme rritet pasi dhëmbët humbasin për shkak të sëmundjes periodontale.

Foto që ilustron shkaqet e zvogëlimit të densitetit kockor të dhëmbëve.

Protezat dhe urat

Meqenëse protezat qëndrojnë në mishrat e dhëmbëve, ato mund të përshpejtojnë humbjen e kockave. Urat mbështeten në dhëmbët fqinjë të dhëmbit që mungon, konkretisht në të dy anët e zonës ku nuk ka dhëmb natyral. Humbja e kockave mund të ndodhë në këtë zonë pa dhëmbë.

Trauma

Një tjetër shkak për humbjen e kockave mund të jetë trauma që prek dhëmbin dhe nofullën. Pas traumës fillestare, zona përreth mund të dëmtohet dhe kjo mund të ndikojë negativisht në densitetin e kockës.

Infeksionet

Prishja e dhëmbëve mund të shkaktojë një infeksion të dhëmbit. Nëse nuk trajtohet herët, prishja e dhëmbëve mund të shkatërrojë një sasi të konsiderueshme kockash. Pas heqjes së dhëmbëve të prekur, mund të ketë mbetur pak kockë për të vendosur implantet dentare.

Si mund të vendos implante dentare me një sasi të vogël kockore?

Një specialist me përvojë dhe i kualifikuar do të marrë në konsideratë shumë faktorë përpara se të rekomandojë implantet dentare. Disa nga këta faktorë përfshijnë shkakun e humbjes së kockave të pacientit, sa dhëmbë duhet të zëvendësohen, sasinë e kockës që ka humbur dhe rajonin e nofullës në të cilën ka ndodhur humbja e kockave.

Lajmi i mirë është se teknikat në implantologjinë dentare kanë avancuar aq shumë sa që ka shumë zgjidhje efektive për njerëzit që nuk kanë kocka të mjaftueshme. Në përgjithësi, specialistët e shëndetit dentar do të shqyrtojnë dhe vlerësojnë çdo rast individualisht dhe më pas do të propozojnë një nga trajtimet e mëposhtme.

Graftet kockore

Përpara se të filloni trajtimin e implantit dentar, dentisti juaj do të kryejë një procedurë kirurgjikale për të rritur masën tuaj kockore. Në ditët e sotme përdoren materiale të cilat reduktojnë shanset që trupi t’i refuzojë ato. Cilësia e këtyre materialeve është aq e mirë sa transplanti mund të bëhet gjatë së njëjtës procedurë kirurgjikale, së bashku me vendosjen e implanteve dentare.

Foto që tregon dentistin duke punuar me pacientin për implantet dentare kur nuk ka mjaftueshëm kockë.

Rritja e masës kockore të nofullës përmes grafteve kockore mund të bëhet në 3 mënyra:

Transplanti i kockave duke përdorur kockën tuaj

Kjo procedurë njihet edhe si shartim autogjen i kockave. Përdorimi i indeve të gjalla nga i njëjti pacient përgjithësisht konsiderohet si burimi më i mirë për graftet e kockave. Zakonisht, kirurgu juaj do të marrë një pjesë të kockës nga mjekra ose pjesët e pasme të nofullës suaj ose edhe nga ijet, për ta përdorur më pas për transplantin e kockave.

Transplanti i kockave duke përdorur kockat e kafshëve

Kjo procedurë e shartimit të kockave njihet si ksenotransplantim. Më së shpeshti përdoret kocka nga bagëtia. Megjithatë, ky lloj kocke kërkon më shumë kohë për t’u integruar, pasi vjen nga një specie tjetër.

Transplanti i kockave me kockë sintetike

Materialet sintetike, të quajtura biomateriale, kanë bërë të mundur edhe shartimin e kockave. Këto materiale sintetike veprojnë si skela për të mbështetur qelizat e formimit të kockave, të cilat më pas do të rriten rreth tyre. Këto materiale quhen edhe materiale osteopërçuese.

Foto që tregon implantet zigomatike për pacientët me pak kockë.

Implante pa kocka (implantet e mbështetura në nofull)

Ky trajtim është zakonisht një alternativë më e shpejtë dhe më komode krahasuar me transplantin e kockave. Edhe pasi të kenë përjetuar humbje të madhe kockore, disa pacientë do të kenë ende një sasi kocke ku të vendosin implantet dentare. Këto trajtime përfshijnë disa teknika të ndryshme, njëra prej të cilave janë implantet zigomatike.

Implantet zigomatike janë një lloj implanti dentar që mund të vendoset në një rajon të ndryshëm të strukturës kockore të pacientit. Në rastet kur humbja e kockave është aq e rëndë saqë është e pamundur të zbatohet metoda konvencionale e vendosjes së implanteve dentare direkt në kockën poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, implantet zigomatike thjesht i vendosin implantet në një vend tjetër në nofull.

Ndërsa graftet kockore synojnë të rikthejnë masën e strukturës kockore që mungon, në mënyrë që të vendosen implantet dentare, teknika e implanteve zigomatike i vendos implantet në një zonë të nofullës ku ka mjaft kockë. Për këtë arsye, ndryshe nga graftet kockore, implantet zigomatike nuk kërkojnë një sërë operacionesh shtesë për t’u përfunduar.

Klinikën e duhur për implantet dentare ne Shqiperi

Si të zgjidhni klinikën e duhur për implantet dentare kur keni pak kockë?

Nevojat dentare të çdo personi janë të ndryshme, pasi të gjithë përballen me probleme të ndryshme. Për njerëzit që kanë pësuar humbjen e një ose më shumë dhëmbëve implantet dentare janë zgjidhja më e mirë për të rikthyer buzëqeshjen dhe funksionalitetin e dhëmbëve, edhe nëse pacienti ka pak kockë.

Megjithatë, është e rëndësishme të kini parasysh se teknikat e nevojshme për të trajtuar këtë lloj rasti janë të ndërlikuara. Prandaj, është e rëndësishme që të zgjidhni një kirurg me përvojë dhe me trajnimin e duhur të specializuar.

Specialistët tanë të kujdesit dentar në City Dental Clinic ofrojnë pajisjet dhe teknikat më të avancuara në implantologjinë dentare. Profesionistët tanë të trajnuar kanë një ekspertizë të gjerë në ofrimin e një sërë implantesh dentare dhe përdorimin e teknikave më të mira për implante dentare të suksesshme, edhe në rastet kur pacienti vuan nga një humbje e madhe e sasisë kockore.

Kirurgët tanë dentarë do të sigurohen që të vlerësojnë gjendjen tuaj dhe të zbulojnë se cili trajtim i përshtatet më mirë nevojave tuaja. Shëndeti juaj dentar është i sigurt në duart e profesionistëve tanë të stomatologjisë, të cilët garantojnë një zgjidhje të kënaqshme për problemin tuaj.

Tabela Përmbledhëse