Është më mirë të përdorni fillin para apo pas larjes së dhëmbëve?

Përdoreni fillin në këtë mënyrë për të pasur mishin e dhëmbëve gjithmonë të shëndetshëm

Ndërsa jemi plotësisht të vetëdijshëm se përdorimi i fillit dentar gjatë ditës dhe veçanërisht para gjumit është thelbësor. Ka ende polemika se kur ta përdorim, para ose pas larjes së dhëmbëve. A ja keni bërë ndonjëherë vetes këtë pyetje? Nga klinika jonë ne do të vlerësojmë këto mundësi dhe do t’ju japim një vendim në mënyrë që të merrni mënyrën më të mirë për ta bërë pastrimin tuaj më të suksesshëm. Vazhdoni të lexoni!

Cila është rëndësia e përdorimit të fillit dentar në rutinën tonë të përditshme?

Filli dentar nuk ka një përbërje shumë të komplikuar. Në fakt, materialet me të cilat prodhohet më së shpeshti janë: fletë plastike shumë e hollë ose najlon. Funksioni i tij kryesor është heqja e mbeturinave të ushqimit dhe pllakës dentare që grumbullohet midis dhëmbëve. Përdoret duke e futur atë në hapësirën midis dhëmbëve dhe molarëve tanë ndërsa fërkojmë lehtë në mënyrë që mbetjet të dalin nga goja jonë dhe të mund të hiqen më lehtë.

Është thelbësore së bashku me furçën e dhëmbëve për të luftuar bakteret dhe infeksionet pranë mishrave të dhëmbëve të cilat mund të ndikojnë në jetën tonë me dhimbje të panevojshme.
Rëndësia e saj qëndron në ndikimin dhe funksionalitetin e saj kur bëhet fjalë për pastrimin.

Edhe pse furça e dhëmbëve dhe pasta e dhëmbëve janë ato kryesore, kjo nuk do të thotë që mjetet dytësore duhet të lihen jashtë rutinës sonë, veçanërisht pasi ato nuk janë dytësore, ato thjesht plotësojnë furçën e dhëmbëve pasi nuk ka kapacitet të mjaftueshëm për të pastruar gojën vetë.

Përfitimet e fillit dentar dhe përdorimi i tij i vazhdueshëm.

Megjithëse ne tashmë e dimë se ata kanë një funksion kryesor që është heqja e mbetjeve të ushqimit midis dhëmbëve tanë, ata kanë lloje të tjera të funksioneve që ne lehtë mund t’i përmendim, duke përfshirë:

female patient flossing her teeth

Eliminimi i pllakës bakteriale dentare.

Nëse nuk e dini se çfarë është pllaka dentare dhe përkeqësimin që mund të shkaktojë tek dhëmbët tanë, ne do t’ju ​​shpjegojmë në një mënyrë të thjeshtë; pllaka bakteriale është një shtresë e vogël e baktereve me ngjyrë të bardhë dhe që grumbullohet kryesisht midis dhëmbëve dhe nga jashtë, duke i dhënë asaj një pamje të jashtme të tmerrshme.

Megjithëse nuk është shqetësuese në fillim, është diçka që nuk duhet ta mbajmë në gojën tonë për një kohë të gjatë sepse përbërësit kryesorë të saj janë ushqimi i prishur dhe sheqernat që nuk mund të treten, kështu që ato janë mjaft gërryese për smaltin e dhëmbëve dhe lehtë mund t’i dekalcifikojë ata.

Çfarë do të thotë dekalcifikacion? Do të thotë që shtresa e sigurisë e dhëmbëve tuaj, në këtë rast smalti, do të dëmtohet dhe kjo do të bëjë që dhëmbët tuaj të njollosen dhe mund të zhvillojnë lloje të tjera të sëmundjeve degjenerative.

Mban rrezikun e prishjes së dhëmbëve në një nivel të ulët.

Prishja e dhëmbëve nuk është asgjë më shumë se një vrimë në smaltin e dhëmbit tonë që është e bezdisshme dhe shkakton dhimbje të vazhdueshme. Kjo mund të ndodhë me kalimin e kohës, por edhe kështu, nëse keni shumë pllakë të ndërtuar, jeni më të prirur të vuani vazhdimisht prej saj.

Edhe nëse hiqni gurin e jashtëm me një furçë dhëmbësh, ai lehtë mund të bllokohet midis qosheve të dhëmbëve tuaj. Për këtë, ne do të përdorim fillin tonë të dhëmbëve, i cili do të sigurohet që nuk ka gjurmë guri në to dhe kariesi nuk mund të zhvillohet.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme ta përdorni! Përdorimi i tij të paktën një herë në ditë është i mjaftueshëm për të zvogëluar mundësinë e vuajtjes nga prishja e dhëmbëve deri në 30%.

Parandalon sëmundjet periodontale.

Një nga sëmundjet për të cilat njerëzit vijnë vazhdimisht në klinikën tonë është gingiviti, i cili prek vetëm mishrat dhe indet e buta të gojës dhe shkakton inflamacion të madh në gojë dhe gjakderdhje të vazhdueshme kur lani dhëmbët.

Nëse nuk trajtohet, mund të evoluojë në një sëmundje më të fortë të quajtur Periodontiti, nga këtu pjesët e tjera të trupit preken sepse ka një efekt më të madh inflamator sesa gingiviti, dhe në fakt mund të jetë përgjegjës për humbjen totale të pjesëve të pariparueshme të dhëmbëve; kështu që mund të dënojë njerëzit që të mbajnë ortodontikë gjatë gjithë jetës.

Mbajtja e vazhdueshme e larjes dhe përdorimi i fillit dentar mund t’i mbajë këto sëmundje larg gojës sonë. Mund të shtojmë edhe disa teknika të tjera të tilla si një pastrim i detajuar çdo 5 muaj, i cili na lejon të heqim plotësisht gurin oral dhe t’i mbajmë mishrat e dhëmbëve në kushte të mira.

close up brunette half naked woman with perfect skin nude make up using floss isolated beige pastel wall

Filli dentar pas larjes së dhëmbëve, cilat janë përfitimet?

Në ditët e sotme, njerëzit e shohin këtë si opsionin më të mundshëm kur bëhet fjalë për pastrimin e dhëmbëve me fill. Avantazhi i përdorimit të kësaj teknike në mënyrë të përhershme është se ajo përfundon atë që nuk mund të bënte larja, e cila është heqja e pllakës së mbetur midis dhëmbëve për të dhënë një përfundim më të pastër.

Duke përdorur fillin dentar të fundit, ne mund të lejojmë një seancë më të plotë të higjienës dhe akoma ta lejojmë atë të kryejë funksionin e tij të heqjes së pllakës së mbetur midis dhëmbëve. Por pastrimi i dhëmbëve para larjes gjithashtu ka përfitimet e tij. Vazhdoni të lexoni!

Përdorimi i fillit dentar para larjes së dhëmbëve, cilat janë përfitimet?

Përdorimi i fillit dentar mund të jetë një teknikë e shkëlqyer për të fituar betejën kundër pllakës dentare, pasi lejon një pastrim të parë të thellë që më pas mund të përfundojë me furçën e dhëmbëve.

Përveç kësaj, ajo gjithashtu mund të ketë më shumë efekt sesa opsioni ynë i mëparshëm për sa i përket depërtimit të fluorit (një përbërës kryesor kundër pllakës) në gropat më të thella të dhëmbëve tanë; pasi ne së pari do të hiqnim mbeturinat e dhëmbëve dhe më pas mund të lejojmë që furça e dhëmbëve të hyjë në këto zona dhe të marrë atë që ka mbetur.

Përveç kësaj, nëse i japim përdorimit të fillit dentar, nuk ka mundësi të harrojmë lehtë përdorimin e tij, sepse do të ishte fillimi i rutinës, dhe ne kemi shumë më pak të ngjarë të harrojmë të lajmë dhëmbët.

Përveç kësaj, era e keqe e gojës mund të eliminohet në mënyrë më efektive nga goja, e cila gjithashtu mund të dalë nëse ju filloni të pastroni fillin. A keni menduar ndonjëherë për të? Tani keni diçka për të marrë parasysh sot para gjumit!

Para a pas, cila është më e rëndësishme?

Megjithëse, siç kemi vërejtur tashmë, avantazhet e të dyja palëve janë mjaft të mira dhe të gjitha teoritë kanë argumentet e tyre. Gjëja e rëndësishme është të siguroheni që ta përdorni dhe të mos e harroni atë në asnjë nga rutinat tuaja dentare, pasi është thelbësore.

Këshilla e vetme që do t’ju ​​japim është ta përdorni gjithmonë në mbrëmje para se të flini, sepse do t’ju ​​ndihmojë të hiqni të gjitha mbeturinat e ditës që janë grumbulluar mes dhëmbëve dhe do të jeni në gjendje të flini me një gojë plotësisht të pastër.

Për më tepër, ju mund të pyesni dentistin tuaj se çfarë marke fije rekomandon ai, kështu që gjithmonë mund të keni parasysh se cilat funksionojnë për llojin tuaj të dhëmbëve dhe cilat jo.

happy women care about oral hygiene

City Dental Clinic si mundësia më e mirë.

Në rast se informacioni nuk është i qartë dhe keni nevojë për më shumë informacion në lidhje me të, klinika jonë e vendosur në Tiranë, do të jetë gjithmonë e hapur për ju dhe familjen tuaj.

Dhe jo vetëm për këtë! Nëse jo për konsultimet mujore dentare, dhe çdo lloj operacioni që ju nevojitet, ne gjithashtu jemi të specializuar në ortodontikë si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët.

Ne kemi profesionistët më të mirë në vendin tonë. Mos prisni deri në momentin e fundit për t’i dhënë përparësi shëndetit tuaj! Ne kemi më shumë se pesë vjet punë për ju dhe ju ofrojmë kujdesin më të mirë për gojën tuaj.

Tabela Përmbledhëse