Dhëmbët e pjekurisë, Problemet, heqja, gjithcka duhet te dini

Dhëmbët e pjekurisë, gjithçka që duhet të dini për problemet dhe heqjet

Problemet e dhëmbëve janë një gjë e përsëritur në shoqëri për shkak të informacionit të dobët mbi higjienën e gojës, fakt që nuk mund të mohoet. Por ka raste kur duhet të shkojmë te dentisti për gjëra natyrore në gojën tonë, të cilat megjithëse mund të jenë të bezdisshme kanë nevojë për ndërhyrje. Midis tyre, ne shohim shpërthimin e dhëmbëve të pjekurisë. Dikush mund të pyesë veten, pse disa pjesë dentare sjellin kaq shumë probleme? Epo, vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë.

Çfarë janë dhëmbët e pjekurisë?

Dhëmbët e pjekurisë zakonisht fillojnë të dalin në moshën 17 ose 18 vjeç, deri në moshën 25 vjeç. Nëse nuk i keni lokalizuar ata që janë në gojën tuaj, mund të shikoni pjesën e pasme të dhëmbëve me një pasqyrë të vogël dhe do të shihni se ata po dalin ose nuk janë shfaqur akoma, do vini re ekzistencën e një vrimë gjigante në çdo cep të gojës tuaj. 

Ekziston një përqindje e popullsisë që nuk i ka zhvilluar kurrë këta molarë, ndërsa ka të tjerë që kanë zhvilluar të katërt dhëmbët e pjekurisë. Kirurgjia për heqjen e tyre nga zona e gojës do të varet nga zona dhe problemi i paraqitur nga secili pacient.

dhembet e pjekurise

Në disa raste, kur fillojnë të shfaqen, ata kanë tendencë të kenë disa simptoma në indet përreth që ne mund t’i njohim lehtësisht. Këto përfshijnë: dhimbje të vazhdueshme dhe inflamacion të indeve. Mund të marrim parasysh gjithashtu infeksionet dentare që mund të përfundojnë në prishjen e dhëmbëve, megjithëse nuk janë shumë të zakonshme për t’u parë. 

Ne, gjithashtu, duhet të konsiderojmë se nuk ka ndonjë moshë specifike, pasi ato mund të shfaqen edhe para moshës 17 vjeç dhe pas saj, dhe siç kemi thënë më parë, ekziston gjithashtu mundësia që ato të mos dalin.

Nuk është diçka e caktuar dhe as nuk ka një ligj të lindur, pasi të katër dhëmbët e pjekurisë mund të dalin, ose vetëm një, në një mënyrë o një tjetër. Për të njëjtën arsye, nuk ka një numër specifik në dhëmbët e njerëzve, pasi kjo mund të ndryshojë në sa dhëmbë pjekurie keni, nëse i hiqni ose nëse nuk janë shfaqur kurrë.

Një shembull i kësaj është që një i rritur 45-vjeçar mund të ketë një grup të plotë dhëmbësh dhe të pretendojë të ketë 32 dhëmbë të plotë, përfshirë katër molarë mbrapa. Por nëse ai ka hequr dhëmbë, ose nuk janë shfaqur ende, ai do të ketë gjithsej 28 dhëmbë. Kjo ndodh si në dhëmbët e të rriturve ashtu edhe në dhëmbët e adoleshentëve me molarë të hershëm.

Si të përgatiteni për nxjerrjen e dhëmbëve të pjekurisë

Për këtë, profesionisti shëndetësor ose dentisti tek i cili shkoni duhet t’ju shpjegojë procesin e përgatitjes në varësi të llojit të personit që jeni dhe shprehive tuaja. Një shembull i kësaj është që, nëse keni një varësi ndaj duhanit, ka të ngjarë të keni nevojë të lini duhanin. Kjo mund të çojë në një infeksion dentar ose sëmundje periodontale, dhe madje mund të rezultojë në një shërim edhe më të vonë se sa pritej.

 

Në rastet më të zakonshme, operacioni kryhet nën anestezi lokale. Edhe pse është mjaft i lehtë, ai zëvendëson mishrat e dhëmbëve tuaj dhe parandalon nervat tuaja të veprojnë ndërsa dentisti është duke operuar. Ju me gjasë do të qëndroni zgjuar gjatë procesit, pasi, siç u përmend më lart, anestezia nuk është aq e fortë sa të bëjë që të bini në gjumë. 

Në rast se shkoni në një qendër mjekësore dhe dhëmbët tuaj të pjekurisë janë fundosur, pjesërisht të dalë ose shumë të komplikuar për tu hequr, për shkak të sëmundjes periodontale ose ndërlikimeve alternative, ata mund të përdorin anestezi të përgjithshme, e cila do t’ju bëjë të flini gjatë gjithë periudhës. Para se të kryhet ndërhyrja, dentisti do t’ju njoftojë se çfarë lloj anestezie do të përdoret tek ju.

 

Në rast se keni nevojë për anestezi të përgjithshme për të vazhduar me operacionin, dentisti do t’ju kërkojë të merrni pjesë në konsultë tek sa nuk keni konsumuar ushqim. Ngrënia e çdo lloj ushqimi para operacionit është e dëmshme për pacientin. Zakonisht periudha e mungesës së ushqyerjes është rreth shtatë orë para se të vazhdoni me operacionin.

 

Nëse ende keni dyshime për operacionin, takimi para operacionit është koha juaj  që të mund të siguroheni për gjithçka që përfshin dhe të pyesni për ndërhyrjen tuaj orale. Në të njëjtën kohë mund të pyesni për rekuperimin, çfarë lloji heqjeje do të keni, përfitimet, mundësitë, gjithçka që duhet të për të qenë të sigurt. Ju duhet të jeni të sigurt dhe të përgatitur për atë që do të vijë pas operacionit. Juve gjithashtu mund t’ju kërkohet të nënshkruani një formular pëlqimi operacioni për historinë tuaj mjekësore.

Si është operacioni i nxjerrjes së dhëmbëve të pjekurisë?

Në kohën e operacionit, asnjë profesionist nuk do të kujdeset për heqjen, në këtë rast do të jenë të pranishëm kirurgu oral dhe kirurgu maksilofacial. Ju do t’i takoni para operacionit sepse të dy janë ata që do të bien dakord nëse do të heqin dhëmbët e pjekurisë apo jo.

1
 
  • Si ndërlikime në kohën e shfaqjes, arsyeja më e zakonshme është skuqja e pjesshme ose sëmundja periodontale. Në shumicën e rasteve, operacioni fillon kur personi fillon të shfaqë simptomat e mësipërme. Si alternativë mund të zgjidhet të bëhet një rreze x e plotë e zonës orale për të vëzhguar më mirë dhëmbin, dhe për të vendosur nëse operacioni do të jetë i nevojshëm; si në mënyrë parandaluese ashtu edhe nëse çështja është tashmë e avancuar. 

  • Ne duhet të kujtojmë se, edhe nëse molarët nuk shkaktojnë kaq shumë probleme, nëse ekziston ndonjë problem dentar që mund të ndikojë në të, ai mund të rrezikojë shëndetin dhe strukturën e të gjithë dhëmbëve.

  • Nëse fillojmë të marrim parasysh kohëzgjatjen e ndërhyrjes, duhet të marrim parasysh faktorë të shumtë të jashtëm. Me anë të kësaj ne u referohemi prezantimeve të ndryshme që mund të arrijë dhëmbi. Ose u shfaq plotësisht, si një dhëmb i pjesshëm i pjekurisë, ose nëse po shkatërron strukturën e dhëmbit nga brenda gingivës.

1 2

Si është rekuperimi pas operacionit?

Si me çdo operacion, ky është një proces që kërkon shumë vëmendje sepse pavarësisht nga mënyra se si bëhet shërimi, do të jetë rezultati përfundimtar i të gjithë operacionit dentar.

Hapi i parë pas operacionit është të jeni të shoqëruar derisa qetësuesi të tretet natyrshëm. Pas kësaj, 24 orët e mbetura janë vendimtare, pasi do të shohim ndërlikime të shumta dhe një kurë specifike për të mos infektuar zonën. 

Pengesa kryesore është gjakderdhja e mishit të dhëmbëve, e cila do të jetë konstante në orët e para pas largimit nga operacioni. Për ta ndaluar, do të duhet të përdorim një garzë sterile dhe ta ndryshojmë atë çdo orë, në mënyrë që gjaku i mpiksur të mos infektojë plagën.

Do të shohim gjithashtu episode të ënjtjes së tepërt në indet që rrethojnë dhëmbin. Stomatologu mund të rekomandojë një anti-inflamator ose një antibiotik për të qetësuar dhimbjen, ose nëse duam ta bëjmë atë më natyrshëm, vendosja e paketave të akullit në zonën e faqeve është gjithashtu mjaft efektive. 

Duhet të theksohet se në rast se na është përshkruar një ilaç, nuk mund ta tejkalojmë ose ulim dozën edhe nëse kemi efekte anësore të tilla si përgjumje, edhe pse në rast dyshimi gjithmonë mund të konsultoheni përsëri me specialistin.

Në disa raste, është e nevojshme të zvogëlohet marrja e disa ushqimeve, të tilla si produktet e qumështit. Por kjo varet nga rasti i secilit pacient. Megjithëse është e vërtetë që në 24 orët kryesore, asnjë ushqim me temperaturë të lartë nuk mund të konsumohet, nevojitet vetëm ushqim i butë. Kjo është për të kontrolluar temperaturën e zonës dhe që rikuperimi ose vulosja të jetë më e shpejtë. 

Duhani dhe alkooli gjithashtu nuk mund të konsumohet. Ushqimet me temperaturë të ulët janë ideale për këtë lloj të procedurave, pasi ato kanë të njëjtin efekt si një kompresë e ftohtë në faqe. Ndër ushqimet që mund të konsumohen janë lëngjet natyrore të frutave pa sheqer.

1 1

Për të zvogëluar gjakderdhjen, mund të aplikohet në gojë një përzierje e ujit të kripur të përzier mire. Shpërlajeni gojën çdo 4 orë. Kjo do të ndihmojë shërimin të ndodhë më shpejt, megjithëse është normale që të ketë djegë pak për shkak të plagëve të hapura që kemi në zonën e gojës. Gjithashtu na ndihmon të mbajmë zonën të dezinfektuar duke parandaluar hyrjen e baktereve të dëmshëm në zonën e operuar.

Është thelbësore të bëhet pushim pas operacionit, pasi lëvizja e ekzagjeruar mund të zgjasë gjakderdhjen dhe madje ta përkeqësojë atë. Gjithashtu, trupi juaj ka të ngjarë të ndihet i rëndë pasi t’i nënshtrohet anestezisë.

Efektet anësore të heqjes së dhëmbëve të pjekurisë

Ndërsa kjo procedurë ka qenë prej kohësh mjaft e sigurt dhe e besueshme për tu zbatuar, gjithmonë duhet të ketë një normë gabimi. Është e qartë se ka gjëra për t’u marrë parasysh para se të vazhdoni me operacionin oral, për të cilat kërkohet pëlqimi juaj para se të kryeni operacionin, pasi mund të ketë efekte anësore ose ndonjë shqetësim shtesë.

Ndër efektet anësore që mund të vëzhgojmë me një shikim dhe në shumicën e rasteve (qartë, ato janë të përkohshme), janë ndjesi të marramendjes kryesisht për shkak të daljes së anestezisë nga trupi, ënjtje e përgjithshme e të gjithë zonës orale, madje edhe mavijosje të brendshme në faqe, dhe dhimbje për disa javë. Ato do të ulen qartë në intensitet, meqënëse pjesa më e keqe është në 5 ditët e para pas operacionit.

Komplikimet e nxjerrjes së dhëmbit të pjekurisë

Këto janë shumë të ndryshme nga efektet anësore të operacionit, pasi kjo lloj situate ndodh vetëm përmes një ndërlikimi në operacionin ose trajtimin pas tij. Megjithëse 80% e njerëzve nuk preken nga nxjerrja e dhëmbit të pjekurisë, një situatë e papritur mund të shkaktohet tek çdo person në cilindo nga faktorët e përfshirë në kryerjen e operacionit. Mund të shkaktohet nga një dhëmb i pjekurisë i padalë ose thjesht nga një lëvizje e gabuar nga një dentist.

Ata mund të përfshijnë këto ndërlikime:

  • Infeksione dentare të patrajtuara ose sëmundje të mishit të dhëmbëve.
  • Dëmtimi aksidentalisht i strukturës së dhëmbëve të tjerë ose kockave të nofullës.
  • Dhimbje e padurueshme për shkak të alveolitit të thatë: Me këtë nënkuptojmë kur një mpiksje gjaku nuk ngjitet në vendin e tij dhe ekspozon zonën e trajtuar më parë, e cila ekspozon nervat dhe dëmton tërë mishin e dhëmbëve. Gjithashtu, vonon shumë shërimin.
  • Spazmat e pavullnetshme dhe paralizat në zonën e jashtme të gojës ndryshojnë shijen e ushqimit: Ky problem lidhet me një përfaqësim të dobët të nervave. Duhet të theksohet se kjo mund të jetë gjithashtu e përhershme.
  • Paraliza e nofullës: Ekziston një mundësi e vogël që në javët e para të mos mund të hapni gojën, por kjo nuk ka shumë të ngjarë dhe zakonisht nuk është e përhershme.
  •  

Nëse dhëmbët tuaj të mençurisë janë hequr dhe dyshoni për një infeksion të mundshëm, duhet të keni parasysh që simptomat e mundshme të një sëmundje infektive variojnë nga dhimbja e padurueshme pas disa ditësh, si në zonën e nofullës ashtu edhe në pjesën e pasme të kokës. Mund të përhapet gjithashtu në pjesë të ndryshme të kokës, si dhe ethe më shumë se 30 gradë. 

Rreziku varet nga secili person. Jo të gjithë kanë të njëjtin sistem imunitar, të njëjtat zakone, etj. Pra, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar në terma të përgjithshëm, nëse jeni një person i shëndetshëm. Në çdo rast, mund të pyesni specialistin tuaj të besuar se cilat janë rreziqet e mundshme që mund të vërehen tek ju në kohën e një operacioni të dhëmbit të pjekurisë.

Tabela Përmbledhëse

Pyetje të shpeshta

Ndonjëherë heqja e një dhëmbi mund të shkaktojë dhimbje, gjakderdhje ose efekte të tjera anësore. Pa ndihmën profesionale mund të jetë e rrezikshme. Kjo është arsyeja pse CDC City Dental Clinic ofron shërbime profesionale për të hequr dhëmbin tuaj të pjekurisë dhe të ndjeheni të sigurt në çdo kohë.

Në shumicën e rasteve është e nevojshme të hiqet dhëmbi i pjekurisë kur ndodhin ndryshime në ato zona specifike. Këto ndryshime më së shpeshti përfshijnë dhimbje, infeksione, ind të butë, cista apo diçka tjetër. Gjithmonë këshillohuni me ekspertë për ndihmë profesionale.

Nxjerrja e dhëmbëve të pjekurisë mund të jetë e dhimbshme nëse nuk trajtohet nga profesionistët. Kjo është arsyeja pse në CDC City Dental Clinic ne garantojmë një procedurë të heqjes së dhëmbëve pa dhimbje, për t’ju bërë të ndiheni të sigurt, dhe të gatshëm në çdo kohë për të ndaluar shqetësimin.