Cigaret dhe Dhëmbët: Çfarë Duhet të Dini?

Pirja e duhanit është një nga zakonet më të dëmshme, si për shëndetin tonë të përgjithshëm, ashtu edhe për shëndetin tonë oral. Nikotina që përmban duhani është një substancë që shkakton relaksim dhe kënaqësi. Megjithatë shumica e produkteve të duhanit kanë një efekt negativ në shëndetin tonë.

smoking and dental health

Në veçanti, efektet e pirjes së duhanit në zgavrën e gojës janë të shumta dhe serioze, pasi zgavra e gojës është porta e hyrjes së duhanit në trupin tonë. Pirja e duhanit, sipas disa studimeve, është shoqëruar me një sërë çrregullimesh orale. Disa prej tyre janë të pafajshëm dhe të tjerë madje na rrezikojnë jetën.

Pirja e duhanit është një zakon i dëmshëm me efekte të panumërta negative në shëndetin e organizmit. Një prej tyre është dëmtimi që u shkakton dhëmbëve. Më poshtë renditen prishjet e dhëmbëve që shkaktohen nga pirja e duhanit.

Çfarë i Shkakton Duhani Dhëmbëve Tuaj?

Tymi i duhanit dëmton dhëmbët tuaj në disa mënyra. Cigaret kufizojnë aftësinë e gojës tuaj për të luftuar infeksionet, gjë që ju bën të prekshëm ndaj baktereve që prodhohen nga pirja e duhanit. Kur goja juaj nuk mund të rezistojë atëherë, si rezultat rritet pllaka dhe bakteret.

Çngjyrosja e Dhëmbëve

Gjithashtu, edhe pirja e 2 cigareve në ditë do të çojë në çngjyrosjen e dhëmbëve, vetëm me një ritëm pak më të ngadaltë sesa nëse pini më shumë duhan, sipas ekspertëve. Dhëmbët e verdhë ose të njollosur janë një nga shenjat më të dukshme se dikush është duhanpirës.

Pavarësisht se sa mirë i lani dhe pastroni dhëmbët, njollat nuk mund të hiqen dhe dhëmbët tuaj do të mbeten ende të verdhë. Dhëmbët e verdhë gjithashtu na bëjnë të dukemi më të mëdhenj se sa jemi në të vërtetë dhe kjo është diçka që askush nuk e dëshiron. Trajtimet për zbardhimin e dhëmbëve mund të ndihmojnë në ngadalësimin e këtij procesi, por nëse vazhdoni të pini duhan, është e pamundur ta ndaloni ose ta ktheni atë plotësisht.

child tooth decay

Kariesi dhe Humbja

Dëmtimi në dhëmbët tuaj nuk është gjithmonë i dukshëm në shikim të parë, por pirja e duhanit afatgjatë do të shkaktojë prishje graduale të dhëmbëve tuaj. Profesionistët shpjegojnë: Kur pini duhan, furnizimi i mishrave të dhëmbëve me oksigjen është i kufizuar, kështu që nervat nuk marrin mjaftueshëm gjak për të qëndruar të shëndetshëm. Zona të mëdha mund të shfaqen midis dhëmbëve dhe rreth vijës së mishrave të dhëmbëve mund të shfaqen të dëmtuara.

Jo vetëm që nuk është tërheqës, por gjithashtu shpesh mund të çojë në infeksione orale me ushqimin të bllokuar ndërmjet dhëmbëve tuaj. Kjo do të bëjë që kavitetet të rriten dhe struktura e dhëmbit të dobësohet. Në rastet më të këqija, dhëmbi në kohën e duhur ose do të bjerë ose do të duhet të hiqet. “Nëse arrini deri në pikën e humbjes së dhëmbëve dhe kariesit, kjo do të çojë në shenja të mëtejshme të plakjes dhe padyshim që do të nevojiten procedura më të shtrenjta dentare për t’u kryer”.

Sëmundja Periodontale

Sëmundja periodontale, e cila njihet edhe si sëmundje e mishrave të dhëmbëve, është një infeksion bakterial i gojës që me kalimin e kohës shkakton dëmtime në mishrat dhe dhëmbët e pacientit.

Shenjat e para shfaqen me gjakderdhje gjatë përdorimit të fillit dentar dhe larjes së dhëmbëve. Ndërsa sëmundja periodontale përparon, mishrat e dhëmbëve fillojnë të duken të zvogëluara – dhe kjo është një tjetër shenjë përfundimtare e dhëmbëve të duhanpirësit.

Është e arritshme për të rikthyer efektin e sëmundjes periodontale nëse diagnostikohet herët, kështu që nëse jeni duhanpirës dhe e përjetoni këto shenja, ndërprerja e duhanit si dhe takimi me një dentist është një hap thelbësor.

Halitoza

Halitoza

Halitoza, ose ndryshe e quajtur era e keqe e gojës, mund të jetë shkak i pirjes së duhanit, përtypjes së duhanit si dhe përdorimit të llojeve të tjera të duhanit. Kjo ndodh sepse në thelb goja juaj humb oksigjenin e pastër dhe në të njëjtën kohë mbulon pjesën e brendshme të gojës së bashku me kimikate dhe një aromë që shumica e njerëzve që nuk ndihet e këndshme për njerëzit që nuk pine duhan.

Sëmundja e Mishrave të Dhëmbëve

Duhanpirësit kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të mishrave të dhëmbëve sesa jo duhanpirësit. Rreziku zhvillohet me çdo cigare që pini.

Pse po ndodh kjo? Kjo ndodh sepse pirja e duhanit zvogëlon aftësinë e gojës për të luftuar çdo bakter, gjë që lejon që ajo të grumbullohet në dhëmbë dhe përfundimisht të arrijë në mishrat e dhëmbëve. Nëse nuk trajtohen, mishrat e dhëmbëve mund të largohen dhe të ndahen nga dhëmbët dhe si përfundim të shkaktojnë dobësim të strukturave themelore të kockave. Forma më e rëndë e kësaj është periodontiti, ku kockat dhe dhëmbët që i mbajnë në vendin e duhur të tyre degradojnë dhe është ajo që shkakton rënien ose heqjen e dhëmbëve.

Humbja e dhëmbëve është pasojë e duhanpirësve të rëndë, sepse goja e tyre kërkon shumë kohë pa trajtim.

1200px Dental Caries Cavity 2

Dëmtimi i Kockave

Nëse sëmundja e mishrave të dhëmbëve nuk kontrollohet dhe trajtohet siç duhet, infeksioni do të përhapet dhe do të shkaktojë dëmtim të kockave. Infeksioni do të lëvizë më thellë në indet e mishrave të dhëmbëve dhe më pas në strukturat e kockave themelore, ku përfundimisht do të fillojë të shkaktojë këputjen e tij.

Profesionistët vërejnë: Ndonjëherë, në raste më të avancuara, mirëmbajtja kirurgjikale bëhet një domosdoshmëri. Kjo mund të ketë diversitete shkatërruese në strukturën e nofullës suaj dhe tiparet e përgjithshme të fytyrës tuaj. Humbja e kockave shkakton dobësi, një pamje të këputur dhe kërkon shumë më tepër ndërhyrje dhe rindërtim.

Mishra të Shkëputura nga Dhëmbët

Nikotina çon në acarim në indet e mishrave të dhëmbëve, gjë që e bën atë të tërhiqet nga dhëmbët tuaj dhe përfundimisht të ekspozojë më shumë zona të pambrojtura të dhëmbit tuaj. Duhani pa tym, si përtypja e duhanit (çamçakëz), është kryesisht e dëmshme, sepse ngjitet drejtpërdrejt në mishrat e dhëmbëve, duke shkaktuar çngjyrosjen e dhëmbëve me përmbajtjen e konsiderueshme të nikotinës.

Kanceri Oral

Lloj më e rëndë e kancerit që lidhet me pirjen e duhanit është kanceri i gojës. Në përputhje me Fondacionin e Kancerit Oral, afërsisht 50,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara diagnostikohen çdo vit me kancer oral dhe vlerësohet gjithashtu se 80% e tyre janë duhanpirës. Rreziku i zhvillimit të kancerit oral gjatë pirjes së duhanit lidhet me konsumimin e rëndë të alkoolit.

Kanceri oral shfaqet si një njollë e bardhë ose e kuqe në gojë, e cila vjen së bashku me paaftësinë e të mësuarit ose rëniet, mpirjen në nofull dhe dhimbjen në vesh. Ndërsa ka padiskutim shkaqe të tjera për këto simptoma, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë thotë se kushdo që i shfaq këto simptoma për më shumë se dy javë duhet të vizitojë një mjek. Sa më herët të zbulohet kanceri, aq më adekuat do të jetë trajtimi.

Tharja e Gojës dhe Prishja e Dhëmbëve

Është vërtetuar se një duhanpirës ka më shumë prishje të dhëmbëve sesa një jo duhanpirës. Nikotina pakëson rrjedhën e pështymës tuaj, si dhe goja e thatë si rezultat do t’ju bëjë më të prirur që të jeni të ndjeshëm në çdo dhimbje nga prishja, sepse pështyma është pastrues natyral i dhëmbëve të trupit tuaj.

smile whiter crawford jarvis family dental shreveport 1080x675 1

Zgjidhja Më e Mirë Për Ju

Një dentist mund t’ju ofrojë një plan trajtimi për t’ju ndihmuar me problemet që lidhen me duhanin, edhe pse mënyra e vetme për të hequr qafe problemet tuaja është të lini duhanin. Çështjet dentare janë vetëm një nga pjesët e shumta të trupit tuaj që mund të preken nga pirja e duhanit. Lënia e duhanit do të rezultojë në një jetë më të shëndetshme për vitet në vijim.

Prandaj, roli i dentistit është shumë i rëndësishëm në parandalimin, diagnostikimin e hershëm dhe trajtimin e problemeve tuaja të shëndetit oral. Dentisti duhet të informojë pacientin për efektet e dëmshme të pirjes së duhanit në shëndetin e tij / saj oral dhe ta nxisë atë që të reduktojë duhanin ose nëse është e mundur edhe ta ndalojë atë.

Gjëja më e përshtatshme për ju është të siguroni një takim me ekipin tonë profesional, sa më shpejt të jetë e mundur.

Tabela Përmbledhëse