Aparatet ortodontike metalike, gjithçka që duhet të dini.

Aparatet ortodontike metalike janë forma më e zakonshme e trajtimit ortodontik. Ato u drejtohen si fëmijëve ashtu edhe të rriturve. Për fëmijët, trajtimi zakonisht bëhet ndërmjet moshës 8 dhe 14 vjeç. Momenti i saktë në të cilin duhet të fillojë trajtimi përcaktohet gjithmonë nga dentisti i specializuar.

Përbëhen nga copa të vogla metali (grepa) që vendosen në sipërfaqen e përparme të secilit dhëmb. Ato lidhen me njëra-tjetrën me një tel të posaçëm ortodontik dhe me ndihmën e çdo lidhëse gome ose metali. Filli ushtron presion të butë, të vazhdueshëm vazhdueshëm mbi dhëmbët dhe i udhëheq ata të lëvizin dhe të vendosen në pozicionin e tyre të duhur. Kur trajtimi fillon ecurinë e tij, dentisti rregullon presionin derisa të arrihet rezultati i dëshiruar.

Aparatet ortodontike metalike janë krijuar nga materiali çelik-inox. Fatmirësisht, ato sot janë më të vogla, më ngjitur dhe më elegante se kurrë. Ato mund të bëhen edhe më të këndshme nga ana estetike me një larmi ngjyrash shiritash gome.

nje vajze duke bere me shenje drejt gojes ku ndodhen telat e dhembeve te vendosura nga city dental clinic

Cilat janë përfitimet e të pasurit një aparati ortodontik metalik?

Aparatet ortodontike metalike janë mekanizmi më i popullarizuar i trajtimit ortodontik për fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit. Ka shumë përparësi që mund të gjenden kur bëhet fjalë për to. Më poshtë do të listojmë disa prej tyre:

E thjeshtë dhe e lirë.

Kanë një metodë të thjeshtë rregullimi dhe janë gjithashtu një zgjedhje ekonomike veçanërisht për fëmijët.

Zgjidhje ideale.

Apartatet ortodontike metalike janë një zgjidhje ideale për fëmijët dhe adoleshentët. Kjo ndodh, sepse ata mund të argëtohen kur zgjedhin ngjyrat e rripave që pëlqejnë më shumë. Ngjyra mund të ndryshohet në çdo takim me dentistin tuaj.

E qëndrueshme.

Aparatet ortodontike metalike janë shumë rezistente. Nuk mund të dëmtohen ose të thyhen lehtë.

Lejojnë manipulimin e saktë klinik për dentistin tuaj.

Të përshtatshme.

Aparatet mund të jenë të përshtatshme për shumicën e problemeve ortodontike. 

Efektive.

Në varësi të rastit dhe problemit janë shumë efektive dhe kanë një rezultat të shpejtë dhe efikas.

Më të vogla dhe më diskrete.

Në ditët e sotme, mbajtëset metalike të sotme janë më të vogla dhe më diskrete se kurrë. Ky është një avantazh i mirë sepse në këtë rast, nuk keni nevojë të ndiheni në siklet për vendosjen e tyre.

Kostoja.

Metoda e aparatit ortodontik metalik është më e lira që ekziston në ditët e sotme.

ne kete foto tregohet nje aparut dhembesh nga city dental clinic

Si mund ta di nëse aparati ortodontik metalik është alternativa më e mirë për mua?

Shumica e njerëzve mendojnë se mbajtëset janë vetëm për arsye estetike, për t’ju dhënë buzëqeshjen perfekte. Kjo është një nga arsyet.

Gjëja kryesore është që dhëmbët e drejtë ndihmojnë në mënyrë efektive në përtypjen, të folurit dhe ruajtjen e shëndetit të zgavrës së gojës.

Nëse nuk trajtohen ose parandalohen, ata ka të ngjarë të kenë probleme serioze me dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Aparati ortodontik metalik mund të jetë zgjidhja më e mirë për ju nëse keni ndonjë nga problemet e mëposhtme:

  • Dhëmbë të mbivendosur ose të shtrembër.
  • Hapësira midis dhëmbëve.
  • Gërhitje.
  • Mbivendosje e buzës. 

Gjithashtu, gjëja më e mirë për të bërë është të konsultoheni me dentistin tuaj dhe pasi mjeku t’ju ekzaminojë ai do t’ju njoftojë nëse mund të keni një aparat ortodontik metalik. Dentisti juaj do t’ju ofrojë opsionin më të mirë të mundshëm pasi të keni marrë parasysh të gjitha gjërat që ai kontrolloi në vizitë. 

Zgjedhja e një trajtimi ortodontik është një proces i rëndësishëm. Në këtë rast, duhet të jeni të sigurt që po merrni një program trajtimi të personalizuar dhe të individualizuar.

Si të zgjidhni aparatin ortodontik më të mirë për ju?

Është diçka që do ta vendosni me ortodontin ose dentistin tuaj. Ortodonti dhe dentisti janë ekspertët për të dalluar problemin që keni dhe nga opsionet që ekzistojnë, për të sugjeruar më të përshtatshmet për ju, duke renditur të mirat dhe të këqijat e secilës mundësi.

Parametrat që duhet të merren parasysh janë sigurisht kostoja, kohëzgjatja e trajtimit, rezultati i dëshiruar, nëse pajisja do të jetë e dukshme apo jo dhe sa e dhimbshme është procedura. Rëndësia që secili i jep secilit prej këtyre parametrave është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe duhet t’i jepet që në fillim ortodontit ose dentistit për të ndihmuar më në fund personin në fjalë si dhe për të zgjedhur lehtësisht dhe shpejt trajtimin që do ta bëjë atë 100% të lumtur.

Pi7compresseddoctor orthodontist shows how system braces teeth is arranged

Aparatet ortodontike metalike janë të dhimbshme?

Aparatet ortodontike metalike nuk janë aspak të dhimbshëm. E vetmja pengesë që mund të kenë është se ato janë përgjithësisht të pakëndshme. 

Ju nuk do të ndjeni asnjë dhimbje, as gjatë procesit të përshtatjes dhe as pas. Ajo që do të ndjeni është një shqetësim i lehtë në ditët e para, gjë që është krejtësisht normale. Ndërsa dhëmbët “mësohen” me presionin e lehtë që marrin, çdo shqetësim do të ulet. Nëse është e nevojshme, mund të merrni një qetësues të thjeshtë dhimbjeje.

Vështirësia që mund të haset në fillim nuk është dhimbja, por përshtatja me mekanizmin ortodontik. Ndjesia në ditët e para sigurisht që do të jetë e ndryshme nga më parë, veçanërisht kur hahet. Por me kalimin e kohës nuk do ketë asnjë vështirësi.

Sigurisht, mund ta përdorni dyllin e posaçëm që i vendosni pajisjes  në zonën ku mund të ndjeni acarim në faqe ose në mishrat e dhëmbëve.

Si të vendosni aparatin ortodontik metalik?

Përpara se të vendosen aparatet metalike nga dentisti juaj, dhëmbët zakonisht përgatiten duke vendosur mishrat ndarës midis dhëmbëve të pasmë për të krijuar hapësirën e nevojshme për hyrjen e unazave ortodontike.

Shqetësimi që shkaktojnë është sikur një copë ushqim të jetë futur mes dhëmbëve tanë dhe ne mësohemi shpejt me të.

Kur ortodonti do t’ju vendosë aparatin për herë të parë, nuk do të ndjeni asnjë dhimbje.

Nuk do të ndihet fare.

Ortodonti do t’i lajë dhëmbët tuaj me një pastë të veçantë dhe një furçë dhëmbësh për t’i mbajtur ata plotësisht të pastër.

Më pas me furçë do të vendosë në dhëmbët tuaj një lëng si llak, i cili është pak i ashpër dhe më pas do t’i shpëlajë mirë.

Një mbajtëse ngjitet në çdo dhëmb.

Ai do të vendosë unaza metalike. Gjatë vendosjes së unazave do të ndihet presion, por pa dhimbje.

Së fundi, ai do t’i lidhë së bashku me një tel.

Pi7compressedsmiling asian woman wearing orthodontic retainer dental care healthy teeth

Si të kujdeseni për aparatin ortodontik metalik që keni vendosur?

Pas vendosjes së aparatit ortodontik metalik, do t’ju duhet të ndiqni disa rregulla për të siguruar rezultate efikase dhe për të mbrojtur mekanizmin. Në veçanti, është e nevojshme:

  • Nuk duhet të lini pas dore higjienën tuaj orale pa asnjë arsye. Mbajtëset ekspozohen lehtësisht kur bëhet fjalë për kapjen e mbetjeve ushqimore në dhëmbë. Gjithashtu rrit rrezikun e formimit të pllakave. 
  • Ju duhet të përdorni produkte të përshtatshme pastrimi, të tilla si fill dentar ose furça speciale – për të pastruar dhëmbët tuaj që kanë një mekanizëm ortodontik.
  • Ju duhet të ndiqni orarin e vizitave në zyrën tuaj dentare, i cili është përgatitur tashmë nga ortodonti juaj. Gjatë takimeve tuaja, ju do të keni një kontroll të nevojshëm mbi rrjedhën e trajtimit.
  • E fundit, por jo më pak e rëndësishme, ju duhet të shmangni disa nga zakonet tuaja, të tilla si kafshimi i ushqimeve të forta dhe rregullimi i planit tuaj të dietës. Aparati juaj mund të dëmtohet nga ushqimi shumë i fortë ose ngjitës.

Kërkoni mjek ortodont në Tiranë?

Nëse jeni duke kërkuar një vend për të vendosur aparatit ortodontik metalik në Tiranë, mund të na kontaktoni dhe të rezervoni një takim në +355 68 510 7070 ose të na dërgoni një email dhe të bëni çdo pyetje tjetër që mund të keni, info@cdc.com.al.

City Dental Clinic, ka pajisje moderne dhe përdor metodat më të avancuara. Përvoja jonë shumëvjeçare është garanci për rezultatin tuaj përfundimtar. 

Ne do të zgjedhim trajtimin më të mirë ortodontik për ju!

Pyetje të shpeshta.

Nëse kam boshllëqe në dhëmbë, mund të bëj trajtim ortodontik?

Kjo është për shkak të mungesës së dhëmbëve, kështu, në varësi të dhëmbëve që mungojnë, ortodonti mund të lëvizë ata ngjitur ose të mbushë boshllëkun me një urë ose një implant.

Në klinikën tonë, falë sinergjisë tonë me specialitete të tjera stomatologjike, ne mund t’ju sigurojmë në çdo rast një buzëqeshje të shëndetshme dhe të bukur!

Pi7compresseddoctor orthodontist shows how system braces teeth is arranged1

Si t’i laj dhëmbët kur aparati ortodontik është i vendosur?

Një nga çështjet më të rëndësishme që lind gjatë trajtimit ortodontik është higjiena e gojës dhe kujdesi dentar me vizitorë të rinj. Një kusht themelor i trajtimit ortodontik është që dhëmbët të mbeten të pastër gjatë gjithë kohëzgjatjes së tij.

Ju duhet të lani dhëmbët në mëngjes dhe në mbrëmje me teknikën e thjeshtë që do t’ju tregojë ortodonti juaj.

Sa kohë mund të bëj trajtim ortodontik?

Nuk ka kufizim kohor për trajtimin ortodontik. Ortodonti juaj rishikon gjithçka që nevojitet për të krijuar planin tuaj të personalizuar të trajtimit.

Mosha, megjithatë, nuk është një faktor kufizues.

Ortodoncia më përmirëson vetëm buzëqeshjen?

Ortodoncia përmirëson buzëqeshjen, por arsyeja kryesore e trajtimit është arritja e pozicionit ideal dhe mbyllja e dhëmbëve. Dhëmbët në pozicionin e gabuar çojnë në prishje të dhëmbëve, gingivit dhe sëmundjeve periodontale. Mbyllja jo e duhur mund të shkaktojë probleme me përtypjen dhe ndoshta dhimbje muskulore dhe siklet të nofullës. Trajtimi i suksesshëm ortodontik eliminon shumë nga këto probleme dhe parandalon dëmtimin e mëtejshëm të indeve dentare dhe periodontale, ndërsa në rastin e një anomalie skeletore përmirësohet profili dhe përmasat e fytyrës dhe rikthehet funksioni i duhur i gojës.

Tabela Përmbledhëse