A Janë të Përhershme Implantet Dentare

Zgjidhni implantet dentare që gjithmonë i keni ëndërruar nga City Dental Clinic

Zgavra e gojës sonë është një zonë e vëmendjes maksimale. Përveç që ka një tronditje të madhe vizuale kur takoni njerëz të rinj ose shoqëroheni, është një zonë që duhet trajtuar me butësi sepse një problem shëndetësor që rrjedh prej aty, mund të jetë katastrofik për zona të tjera të trupit tonë, për të mos përmendur sa shumë mund të jetë e dhimbshme.

Një shembull i kësaj është se nëse kemi një plagë të hapur në mishin e dhëmbëve dhe ajo infektohet, mund të ndikojë në zona të tjera të trupit tonë. Për shembull: do të shkaktojë rënien e temperaturës sonë dhe fillimin e dhimbjes së kokës.

Gjithashtu, nëse preket një dhëmb i vetëm, mund të krijohet një reaksion zinxhir që shkakton që të gjithë dhëmbët të dështojnë ose të ndjejnë të njëjtën dhimbje. Prandaj, është një problem serioz që duhet trajtuar menjëherë, veçanërisht kur një dhëmb humbet dhe është e nevojshme vendosja e një implanti.

Edhe pse duhet të kemi parasysh se para se të vendosni një implant dentar është me rëndësi të madhe që të mos e mbyllni mendjen ndaj mundësive të ndryshme dhe të shkoni vetëm për çmimin.

Gjëja e rëndësishme në këtë moment është të informoheni si duhet për të ditur se çfarë keni nevojë, si funksionon, çfarë ndodh kur e vendosni atë dhe merrni parasysh mendimin e dentistit tuaj për gjithçka që ai do të bëjë, duke pasur parasysh që ai është profesionist.

Para se të shkojmë tek dentisti, ne do t’ju japim një informacion bazë se çfarë janë implantet dentare, sa zgjasin dhe pse janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë oral.

Çfarë është një implant dentar?

Nëse shkoni te dentisti, ai ka të ngjarë të ketë këtë përgjigje për ju, shoqëruar me një imazh që i referohet temës. Ose, nëse vendosni të kërkoni në internet, do të vini re se implantet dentare janë të ngjashme me vidat që futen në kockën nofullore të zgavrës së gojës sonë. Kjo do të ndihmojë në rregullimin e dhëmbit të ri. Natyrisht, këto futen kur ka pasur një problem të mëparshëm me një pjesë të dhëmbëve dhe nuk kishte mundësi tjetër përveç heqjes së tij, siç është goditja ose sëmundja periodontale.

Implantet dentare nuk janë të përshtatshme për të gjithë.

Ndërsa ata janë një zgjidhje e shkëlqyer për problemin e dhëmbëve që mungojnë, jo të gjithë mund ta realizojnë atë. Kërkesa e vetme për implantet dentare është jo vetëm të mos kesh dhëmb, por duhet të marrësh parasysh pse ju mungon një dhëmb, si është kocka, si janë pozicionuar dhëmbët e tjerë dhe nëse ekziston rreziku i operacionit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të shkoni te një dentist i certifikuar i cili do të bëjë një vlerësim të duhur të gojës tuaj dhe do t’ju udhëheqë përmes të gjitha mundësive që janë në treg për sa i përket implanteve artificiale.

Ekzaminimi më i zakonshëm që ortodontët kryejnë për t’iu përgjigjur kërkesës tuaj për një implant dentar është për të parë nëse kocka nofullës ka hapësirë ​​të mjaftueshme për të mbështetur “vidën” e lartpërmendur. Në rast se kjo nuk është e mundur, mund të ketë mundësi më të lehta të implanteve dentare që mund të përshtaten me zgavrën e gojës tuaj pa rrezikuar pjesët e tjera të dhëmbëve.

caroline lm QA9fRIi6sFw unsplash

Sa zgjasin implantet dentare?

Kemi arritur në pyetjen tonë të artë! Dhe ne jemi të lumtur t’ju përgjigjemi, lexoni!
Çdo implant dentar mund të ketë një jetëgjatësi prej rreth 16-26 vjet në gojën tonë. Por ky nuk është një ligj i përgjithshëm. Numri i viteve që këto pajisje mund të zgjasin në gojën tonë varet shumë nga disa faktorë. Për shembull, materiali, kujdesi dhe qëllimi i implantit.

Një implant i përhershëm shërben për të qëndruar derisa kocka e nofullës të jetë zhdukur, me fjalë të tjera, mund të jetë për jetën. Këto janë bërë zakonisht nga titan, i cili është një material më i fortë dhe është i përsosur për procesin e osteointegrimit, dhe do të kenë nevojë vetëm për kontrolle të vazhdueshme çdo dy vjet, dhe higjienë të mirë dentare për ta mbajtur atë në gjendje të mirë.

Po, ne mund t’ju ​​japim një kurë të mrekullueshme për t’i bërë implantet tuaja dentare të zgjasin me vite, dhe quhet Higjiena Dentare. Higjiena e dhëmbëve është baza për jetëgjatësinë e çdo pajisjeje që vendoset në gojën tuaj, nëse nuk bëhet siç duhet, ju thjesht po i humbni paratë tuaja. Bakteret do të fshihen në zona të ndryshme të implantit dentar dhe ju mund të zhvilloni një sëmundje tjetër që do të bëjë që ju të humbni edhe dhëmbët e tjerë.

Dhe gjithashtu zhvilloni një sëmundje të implantit, të quajtur mukozit, e cila është kur indet e buta bëhen të përflakur dhe të dhimbshëm. Kini kujdes, kjo nuk është e gjitha. Meqenëse, ashtu si gingiviti, ai mund të përkeqësohet dhe të shkaktojë humbjen e masës së kockës së nofullës, gjë që do të bëjë që lozini të lirohet dhe ju gjithashtu do të përfundoni duke e humbur atë siç bëri me dhëmbin tuaj.

Edhe pse mund të marrim parasysh faktorë të tjerë që nuk kanë të bëjnë më me ne, siç janë sëmundjet e jashtme të tilla si diabeti ose kanceri. Dhe të tjera, që janë më të parandalueshme, siç është përdorimi i vazhdueshëm i cigareve ose alkoolit. Për më tepër, për të rritur jetën e tyre të dobishme ne nuk duhet t’i detyrojmë ata në stimuj shumë të fortë në vitin e parë të aplikimit.

Një nga implantet që nuk janë afatgjatë dhe që mund të funksionojnë edhe për ju janë kurorat dentare. Ata kanë një jetëgjatësi maksimale prej 15 vjetësh dhe aplikohen në dhëmbët që kanë humbur vëllimin ose janë thyer.

Edhe pse është një alternativë, funksionon njëlloj si një dhëmb normal dhe funksionaliteti i saj do të varet nga materiali që ju zgjidhni përdorni: Mos harroni se shëndeti juaj nuk bazohet vetëm në vendosjen e më të lirëve, nganjëherë na duhet të investojmë në më të shtrenjtë trajtimet për të fituar cilësinë më të mirë në treg.

Si realizohet vendosja e një implanti dentar?

Pavarësisht se është një trajtim i thjeshtë, ai ka shkencën dhe teknikat e veta për t’u ndjekur. Më poshtë, ne shpjegojmë hapat dentarë që duhet të kalojmë për të vendosur një implant në mënyrë korrekte:

Faza I:

Kjo fazë është konsultimi dentar në të cilin konfirmohet përdorimi i implanteve dentare. Në këtë kohë do të na duhet të kryejmë një studim të gojës së pacientit për të përjashtuar sëmundjet periodontale dhe gjendjen e kockës së nofullës për të marrë parasysh nëse është apo jo në përputhje me llojin e implantit.

Me shumë mundësi do t’ju duhet të bëni disa rreze x të zonës dentare për të planifikuar operacionin bazuar në to. Ata gjithashtu mund të kërkojnë imazhe 3D për të marrë një ide më të mirë të asaj që po ndodh në gojën tuaj dhe për të qenë në gjendje të shpjegoni në një mënyrë edhe më të detajuar.

Pas disa ditësh, dentisti do t’ju telefonojë për të specifikuar se çfarë duhet bërë dhe kur do të bëhet. Kjo kohë e pritjes përdoret për të planifikuar mirë ndërhyrjen dhe për të qenë në gjendje të konsultoheni me specialistë të tjerë që do të ndihmojnë në pozicionimin.

diana polekhina whxdlnOd6LE unsplash

Faza II:

Ky është momenti në të cilin mund të vazhdoni të ndërhyni në kockën e nofullës për të bërë implantin. Anestezia e përgjithshme përdoret dhe procedura bazohet në bërjen e një prerjeje mjaft të madhe për të ekspozuar kockën nofullore. Pas kësaj, dhe në varësi të nevojave të pacientit, ne do të vazhdojmë të bëjmë një ose më shumë vrima në sipërfaqen e kockës në mënyrë që vida të kalojë më lehtë.

Kur të përfundojë ky proces, prerja qepet shpejt dhe fort për të parandaluar hapjen e saj dhe shkaktimin e infeksioneve të padëshiruara që mund të dëmtojnë zhvillimin e implantit.

Faza III:

Pasi të ketë kaluar java numër një e trajtimit, qepja e mbetur në mishrat e dhëmbëve duhet të shërohet kryesisht, kështu që qepjet ka të ngjarë të hiqen nga dentisti.
Dhe kjo është kur fillon procesi i osseointegrimit, në të cilin duhet të presim disa muaj para se të mund të përdorim nofullën tonë normalisht. Ky zhvillim është planifikuar në mënyrë që kocka të bashkohet me vidën dhe papriturat mund të shmangen sepse operacioni është ende i freskët.

Faza IV:

Këtu përfundon faza e osointegrimit pas rreth 3 muajsh zhvillimi. Dentisti do të duhet të vendosë një pajisje tjetër brenda zgavrës së gojës, të quajtur mbështetës. Është absolutisht e rëndësishme të përfundohet kjo fazë. Në fakt ne mund ta konsiderojmë atë si një faktor përcaktues për suksesin e operacionit.

Ne e dimë se çfarë po mendoni, dhe po! Ne do të duhet të hyjmë përsëri në sallën e operacionit për të kryer këtë trajtim. Përsëri ne do të hapim plagën që është qepur tashmë, dhe do të ekspozojmë implantin në pozicionin e saktë të shtyllës.

matthew poetker nWZs SnBDmg unsplash

Faza V:

Pas disa javësh me mbështetësen brenda implantit, do të vazhdojmë të vendosim protezën artificiale përfundimtare e cila do të përfundojë operacionet. Për këtë, dentisti do të duhet të marrë shumë masë nga zgavra e gojës së pacientit për t’i dërguar ato në një laborator që do të ketë për detyrë të hartojë disa kurora të shkallëzuara të dhëmbëve, të cilat simulojnë dhëmbin që mungon në rreshtin tonë dentar si në ngjyrë ashtu edhe në strukturën e tij dhe qëndrueshmëri, në mënyrë që të mos përplaset me pjesën tjetër.

Duhet të theksohet se edhe nëse implanti juaj dentar është i lëvizshëm, ju duhet të kaloni këtë proces të montimit dhe masës së gojës tuaj në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë në mënyrë korrekte përsa i përket rastit tuaj të veçantë.

Mënyra e duhur për të pastruar implantet dentare.

Ne tashmë e dimë se është thelbësore të mbajmë zgavrën e gojës të pastër gjatë përdorimit të implanteve, por a e dini mënyrën e duhur për t’i pastruar ato? Mos u shqetësoni, ne do t’ju shpjegojmë pak më shumë se si ta bëni atë. Vazhdoni të lexoni!

Ekziston një shans më i madh që njerëzit që kanë implant dentar të mbajnë një sasi më të madhe të mbeturinave të ushqimit midis dhëmbëve të tyre, veçanërisht njerëzit që kanë kurora dhëmbësh. Kjo është për shkak të humbjes së dhëmbit kryesor, pasi gingiva mund të kontraktojë indet e tij të buta dhe për këtë arsye ekziston një hendek i vogël midis kurorës dentare dhe indit të mishit të dhëmbëve.

Prandaj, nuk është vetëm një ide, që higjiena e dhëmbëve është e përpiktë në këto raste. Meqenëse është e nevojshme në mënyrë që të mos ketë shqetësime në të ardhmen me sëmundje të mundshme.
Meqenëse kemi një protezë të re në gojën tonë dhe është e ndryshme nga ajo që jemi mësuar të përdorim, do të na duhet ta bëjmë atë në një mënyrë specifike dhe me produkte të dizajnuara për këta persona. Lexoni dhe ne do t’ju prezantojmë me ta:

Furça ndërproksimale.

Këto furça dhëmbësh të veçanta, të quajtura edhe furça interdentale, janë më të vogla në madhësi sesa furçat e zakonshme të dhëmbëve që kemi përdorur gjatë gjithë jetës sonë. Është një ndihmë e rëndësishme për njerëzit që kanë implant, sepse u lejon atyre të hyjnë në zonat më të ngushta të gojës sonë pa pasur probleme falë kokës së saj në formë cilindri.

Ujitës dentar.

Një përbërës tjetër i nevojshëm për të përfunduar higjienën dentare të implantit tonë është ujitësi dentar, ndoshta ju e keni përdorur atë tashmë nga ortodonti. Ai përbëhet nga një avion me ujë nën presion që ka për detyrë të lajë qoshet e gojës.

Edhe pse mund të duket e padobishme, nëse e dini si ta përdorni, është vërtet efektive për implantin tonë pasi eliminon mbetjet e ushqimit nga xhepat periodontal dhe gjithashtu pastron pjesën e poshtme të gojës, duke eliminuar plotësisht bakteret.

Ka një rregullator presioni që i përshtatet gojës tuaj dhe ka shumë marka në treg, kështu që ju keni disa mundësi për të zgjedhur atë që i përshtatet ekonomisë dhe nevojave tuaja.

Pyetje më të shpeshta rreth implanteve dentare.

Edhe nëse e kemi shpjeguar mirë këtë temë, ajo është gjithmonë e rëndësishme dhe gjithmonë do të jetë kënaqësi t’u përgjigjemi dyshimeve të klientëve tanë, kështu që ne do të lejojmë një hapësirë ​​të vogël në artikullin tonë sot për t’iu përgjigjur:

Çfarë nevojitet para fillimit të trajtimit?

Gjëja e parë do të ishte të shkoni në një konsultë dentare me specialistin tuaj të besuar, pastaj të kryeni ekzaminimet. Siç përmendëm më parë, ata janë thelbësore për të njohur gjendjen e kockave tuaja. Këto mund të jenë ose rreze x ose imazhe 3D ose një lloj tjetër procedure.
Përveç kësaj, duhet bërë një test okluzioni për të ditur cilësinë e kafshimit të pacientit dhe si është kocka nofullës për sa i përket forcës, e cila do të jetë shumë e rëndësishme në shërimin e dhëmbëve.

Çfarë ndodh nëse diçka nuk shkon mirë në kontrollet e kryera?

Në rast se dentisti gjen një infeksion ose një lloj tjetër sëmundjeje në mishrat e dhëmbëve ose nofullës, ju duhet të veproni ndryshe. Për shembull, nëse ka shumë gurë që mund të dëmtojnë trajtimin, duhet të bëhet një pastrim i plotë. Në rast të një plage të infektuar, udhëzohen antibiotikë, ose në rast të periodontitit ose gingivitit, fillimisht bëhet trajtimi i përcaktuar dhe më pas kryhet implanti dentar.

Për asgjë në botë është e mundur të vazhdohet me një operacion të kësaj rëndësie me një gingivë të sëmurë, pasi ne mund të rrezikojmë që kocka e nofullës të ketë zvogëluar masën e saj, prandaj nuk do të mbështesë implantin dhe lloje të tjera shqetësimesh që mund të prekë shëndetin e pacientit.

Nëse nuk mund të kem implant, çfarë ndodh?

Ka një mijë e një trajtime që mund të aplikohen për lloje të ndryshme njerëzish dhe raste. Për shembull, nëse nuk është e mundur të vendosni një implant dentar, një urë mund të aplikohet lehtësisht. Ndërsa nuk është aq perfekt sa implanti dentar, ai përmbush funksionin e tij në mënyrë të rregullt.

Ekziston vetëm një lloj implanti?

Plotësisht e rreme. Dhe përtej kësaj, është e rëndësishme të mbani mend se jo të gjitha llojet janë të së njëjtës cilësi, prandaj është e rëndësishme që t’i kërkojmë dentistit tonë informacion të plotë për të zgjedhur atë që i përshtatet më së miri anës sonë ekonomike dhe sasisë së cilësisë që na nevojitet. Padyshim që, sa më shumë të investoni, aq më mirë.
Mos u mbështetni në oferta ose promovime. Këto lloje të gjërave janë zakonisht me cilësi të dobët dhe materiale shumë të lira që nuk do të kontribuojnë në shëndetin tuaj të dhëmbëve në asnjë mënyrë.

Do të ndikojë në estetikën time të fytyrës?

Aspak! Implantet janë të padukshme. Në fakt, dhëmbët protezë që janë krijuar për t’u futur në zonë janë sa më të ngjashëm me dhëmbët e përgjithshëm të gojës sonë. E gjithë kjo në mënyrë që ata të mos përplasen dhe të ndiheni të sigurt në buzëqeshjen tuaj!

Implantet ngjajnë me dhëmbët natyralë?

Edhe pse ato duken shumë të ngjashme me dhëmbët natyralë, struktura nuk është e njëjtë dhe ndjenja është e ndryshme kur mësoheni me të. Mos harroni se është një copë artificiale që do të hyjë në gojën tuaj dhe edhe pse mund të shërbejë si dhëmb, nuk do të jetë kurrë 100% natyrale. Sidoqoftë, nuk duhet t’ju shqetësojë ose të shkaktojë ndonjë lloj dhimbjeje, sepse nëse jo, ekziston një problem i implantit.

Kaq shumë për sot! Shpresojmë që informacioni që kemi dhënë këtu të ketë qenë shumë i dobishëm. Nëse ju mungon një dhëmb dhe keni nevojë ta rikuperoni me çdo kusht, mbani mend se ne ofrojmë shërbimet tona në Tiranë. Dyert tona do të jenë gjithmonë të hapura për ju!

Tabela Përmbledhëse