9 Këshilla Për Të Kursyer Para Në Shërbimin Dentar Në Shqipëri

Kini parasysh këto këshilla nga CDC për të kursyer para në shërbimin dentar në Shqipëri

Njerëzit në mbarë botën ndajnë të njëjtën ndjesi: Të jesh kudo, përveç klinikës së dentistit. Aktualisht, shifrat tregojnë se 7 në çdo 15 të rritur nuk shkojnë te dentisti për takime të përsëritura apo për ndonjë sëmundje. Ende nuk e kuptojmë pse ka kaq shumë frikë për të shkuar në zyrën e dentistit, por mund të supozojmë se kjo mund të jetë për shkak të kostove të larta që disa nga kolegët tanë tregojnë zakonisht në trajtimet e tyre. Nëse po, lexoni dhe ne kemi zgjidhjen për ju.

Shqipëria është një nga vendet më të mira ku mund të bëni turizëm dentar në mënyrë ekonomike dhe të sigurt, por nëse edhe duke qenë në Shqipëri nuk dini si mund të ulni çmimet e konsultave tuaja dentare, ja disa këshilla që mund të bëni për të arrini buxhetin tuaj ideal.

● Krahasoni çmimet

Është shumë e zakonshme të rrëmbehemi nga rekomandimet e miqve tanë në lidhje me vendet specifike për të shkuar. E nëse ato kushtojnë shumë dhe nuk i përshtaten nevojave tona ekonomike, ne përfundojmë të kërkojmë për sugjerime të tjera. Por, duhet të ndalemi për një moment për të menduar dhe llogaritur se si mund ta ulim çmimin pak më shumë.

Është normale që në shumicën e rasteve pacientët të kenë sigurime dentare që mund të mbulojnë plotësisht koston ose të kenë një zbritje të madhe për ndërhyrjet e tyre dentare. Por, jo të gjithë jemi aq me fat. Dhe nëse nuk e keni parë mjaftueshëm nga afër, ne do t’ju themi: është normale që çmimet të ndryshojnë disi nga profesionisti në profesionist, kjo për arsye të ndryshme. Ju duhet vetëm të lëvizni disa hapa për të qenë në gjendje të merrni një çmim krejtësisht të ndryshëm nga ai që ju është ofruar fillimisht, dhe ju mund ta merrni këtë si një avantazh për të kursyer para.

1 5

Gjithashtu ka faqe interneti që janë të ngarkuara me shpërndarjen e informacionit për çdo vend dhe çmimet, dhe nëse nuk dëshironi të shkoni të paraqiteni personalisht, mund t’i porosisni online përmes faqes së internetit të klinikave të ndryshme dentare që jeni të interesuar për të marrë pjesë. Ju thjesht kërkoni me durim dhe do të gjeni dentistin tuaj ideal me çmimin më të mirë nga përpjekja juaj! Edhe nëse janë vetëm disa diferenca çmimesh, në fund të muajit ju sigurojmë se do të bëjë një ndryshim të madh në xhepin tuaj. Mos e humbisni rastin.

● Ekzaminoni planin tuaj të trajtimit

Nëse bëni në mënyrë individuale një kërkim të vogël dhe e dini saktësisht se çfarë keni dhe çfarë ju nevojitet (sigurisht, mbështetur nga informacione profesionale), do të jeni në gjendje të dini se çfarë plani specifik trajtimi ju nevojitet. Ka disa dentistë që përfitojnë nga klientët e tyre dhe duan të shtojnë trajtime shtesë që nuk u duhen vërtet në planin e trajtimit. Kështu që, ju rekomandojmë që vërtet t’i hidhni një sy asaj që ju ofron dentisti juaj dhe të përcaktoni nëse po shtojnë trajtime më tepër ose jo. Ky vëzhgim duhet të ndodhë nëse keni disi njohuri nga kjo fushë, sepse nuk duhet të gabojmë të sfidojmë profesionistin, duke qenë se është ai që ka studiuar për të. Është gjithmonë mirë të siguroheni.

2 4

Në rast se keni sigurim, sigurohuni që i gjithë trajtimi të mbulohet prej tij. Në rast se mundësitë ekonomike janë mjaft të kufizuara për momentin, përpiquni të kuroni problemet të mëdha para atyre të vogla. Një zgavër? Themelore. Zbardhja e dhembeve? Ndoshta jo aq thelbësore, dhe mund të kurseni pak më shumë para deri herën tjetër që do të kryeni trajtimet e tjera që keni planifikuar.

Është gjithashtu e rëndësishme që për t’i dhënë përparësi trajtimeve nga më të rëndësishmet tek më pak të tilla, të kontrolloni me dentistin tuaj për të parë se çfarë do të ndodhë në një periudhë afat shkurtër dhe afatgjatë, nëse hiqni dorë nga një trajtim që aktualisht nuk mund ta përballoni. Kjo do t’ju ndihmojë gjithashtu të përqendroheni dhe të jeni në gjendje të merrni vendime më të mira, që do t’ju bëjnë të mos rrezikoni shëndetin tuaj individual. 

● Oferta speciale

Edhe pse nuk përfitoni nga kjo gjatë gjithë kohës, ndonjëherë dentistët do të bëjnë oferta të vogla speciale për të sjellë njerëz të rinj në klinikë, në mënyrë që ata të mund të bëhen klientë të përsëritur.

Shumica e këtyre promovimeve përpiqen të fokusohen kryesisht në kujdesin parandalues dentar dhe gjithashtu synojnë njerëzit që nuk kanë sigurim shëndetësor. Zakonisht realizohen reklama para klinikave, madje mund t’i shohim në televizion ose në gazeta. Por, ekziston gjithashtu mundësia që nëse doni të shfrytëzoni një shans, të telefononi drejtpërdrejt klinikën dhe të pyesni nëse ka ndonjë ofertë të vlefshme që ata ende nuk i kanë vënë në dispozicion të publikut. Mund të habiteni kur të zbuloni se ka.

3 5

Duhet theksuar se kjo pikë është më së shumti për pacientët të cilët nuk kanë nevojë për shumë gjëra, zakonisht një konsultë ose një pastrim të vogël, sepse është shumë e vështirë të marrësh promovime për operacione ose procedura që kanë nevojë për diçka më të gjerë, si për shembull aparate për të parandaluar bruksizmin.

● Kupona

Përdorimi i kuponëve është mjaft standard në ditët e sotme, si kuponët virtualë ashtu edhe ato të gazetave, dhe ashtu siç mund t’i shfrytëzojmë ato për ushqim dhe produkte dhe shërbime të tjera të nevojshme, mund ta bëjmë këtë edhe me kujdesin dentar.

Në gazetat lokale, broshurat, reklamat e klasifikuara ose në internet, mund të gjeni lloje të ndryshme kuponësh. Dhe nëse jeni mjaftueshëm me fat, mund të jeni në gjendje të merrni një që ju jep një zbritje në një klinikë dentare.

4 5

Kjo është thjesht një këshillë e rastësishme. Përsëri theksojmë se, këto shërbime ndoshta nuk janë të disponueshme në operacione ose trajtime më komplekse që kërkojnë rishikime të gjera dhe një studim shumë më të thellë të problemit.

Gjithashtu këshillohet që në rast se ju ka pëlqyer shërbimi me atë dentist, të qëndroni si klient i rregullt, sepse zakonisht klinikat që bëjnë këtë lloj promovimesh u mungojnë disi pacientëve dhe kanë nevojë për një bazë më solide, për të vazhduar ofrimin e shërbimeve të tyre.

● Kujdesi parandalues

Nuk ka asgjë më të mirë për të shmangur shpenzimin e tepërt të parave te dentisti, sesa të shmangni sëmundjet që do t’ju bëjnë të vendosni shumë më tepër para se zakonisht.
Është e vërtetë që është krejtësisht e nevojshme të investohet herë pas here në një pastrim dhe kontroll, por asnjëra nga këto nuk krahasohet me shpenzimet aktuale të sëmundjes periodontale. Higjiena në shtëpi duhet të jetë perfekte për të shmangur këto probleme, si tuajat ashtu edhe ata përreth jush.

Mos harroni se larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë për dy minuta çdo herë është e rëndësishme për të hequr gurët dhe grumbullimin e baktereve që mund të grumbullohen lehtësisht midis dhëmbëve. Ne rekomandojmë gjithashtu përdorimin e fill-it dentar, i cili do të lehtësojë shumë detyrën për të hequr gjurmët e vogla të ushqimit që mbeten midis dhëmbëve tanë, kur hamë fruta ose ushqime me shumë fibra, të cilat mund të ngecin lehtësisht në zonë.

5 5

Duhet të theksohet se një dietë e ekuilibruar është gjithashtu thelbësore për një shëndet të përsosur oral. Zakonisht jemi mësuar të hamë shumë ushqime të përpunuara që përmbajnë shumë karbohidrate të zbrazëta dhe shumë sheqerna që janë të dëmshme si për dhëmbët, ashtu edhe për trupin tonë në përgjithësi, dhe që ndihmojnë bakteret të shumohen më shpejt midis mishrave të dhëmbëve. Këto çojnë në krijimin e kaviteteve ose tartarit dentar, të cilat janë të vështira për tu hequr.

Edhe nëse konsumojmë shumë, mund të kemi një dietë të varfër në atë që na nevojitet: vitamina dhe minerale. Për shembull, mungesa e kalciumit në dietë është shumë e zakonshme. Kjo do të bëjë që dhëmbët tanë të përkeqësohen shumë më shpejt dhe krijon mundësinë e zhvillimit më të lehtë të sëmundjeve periodontale, siç është gingiviti, ose që dhëmbët tuaj të thyhen shumë lehtë.

Nëse dëshironi të përmirësoni dietën tuaj për t’u dukur më mirë dhe për të pasur dhëmbë shumë më të shëndetshëm, mund të përqendroheni në shtimin e perimeve me gjethe jeshile, produkteve të qumështit, djathit, mollëve, karotave dhe selinos.
Gjithashtu, vitamina shtesë që mund t’i merrni në kapsula ose përmes ushqimit. Do t’ju duhet veçanërisht vitamina C, të cilën mund ta merrni lehtësisht nga frutat si: portokalli dhe mandarina.
Dhe siç e kemi përmendur, përforconi të gjitha këto me një vizitë çdo tre muaj tek dentisti tuaj për të kontrolluar gjendjen e dhëmbëve. E dimë që duhet të kurseni para, por parandalimi është i pari dhe ju gjithmonë keni nevojë për ndihmën e një profesionisti për të udhëhequr procesin; të dini se si të inspektoni mirë dhëmbët tuaj për të përcaktuar nëse keni apo jo probleme që mund t’ju kushtojnë edhe më shtrenjtë në të ardhmen.

● Shkollat dentare

Institucionet dentare shpesh ofrojnë shërbime dentare me çmime shumë të ulëta dhe ju mund t’i merrni ato falas në varësi të institucionit ku jeni. Ndonjëherë ata madje japin kontribute bamirësie për komunitetin, duke ofruar kujdes pa kosto.

Problemi me këtë është se, ata janë studentë që po ju trajtojnë. Ata nuk janë profesionistë të trajnuar plotësisht. Ata po praktikojnë me ju për të përsosur teknikat e tyre, në mënyrë që të ofrojnë një shërbim profesional në të ardhmen. Pra, praktikisht do të ishit një subjekt testimi me të cilin ata do të praktikojnë për të parë nëse teknikat e tyre funksionojnë mirë apo jo.

6 3

Përpara se të hyni në këto faqe ju duhet të firmosni letrat e pëlqimit për t’u siguruar që po e bëni këtë me dëshirën tuaj, dhe se çfarëdo që të ndodhë gjatë procesit, instituti nuk është përgjegjës, në varësi të asaj që është bërë. Megjithatë, mos u shqetësoni. Ky proces kryhet nën mbikëqyrjen e një ortodonti të kualifikuar dhe të diplomuar, i cili do të jetë në këtë rast mësuesi, ai që do të kujdeset që gjithçka të shkojë mirë dhe të mos ketë probleme të mëdha.

Është një mënyrë mjaft e lirë për të marrë ndihmë dentare bazë në rast se vërtet nuk mund të investoni në diçka më të mirë. Thjesht jini të përgatitur mendërisht për të shpenzuar mjaft kohë duke u ulur në karrige, pasi është normale që ata të të kërkojnë më shumë kohë në kryerjen e procedurave, duke qenë se janë studentë, ende jo profesionistë.

● Ditë dentare falas

Në data të caktuara, dentistët në një klinikë dentare bien dakord të ofrojnë shërbime falas për komunitetin. Këto mund të kenë arsye të ndryshme. Ndër arsye të tjera individuale që do të ketë çdo dentist për të tërhequr më shumë klientë, përmendim: për të qenë më empatik ndaj komunitetit, për të ndihmuar ata që nuk kanë mundësi të paguajnë për një konsultë, Por, çështja është se, në këto ngjarje ju nuk paguani për shërbimet bazë siç janë vizitat, dhe kjo do të jetë një përfitim për ju. Edhe pse, është e rëndësishme të mos përfitoni nga kjo gjatë gjithë kohës dhe të kërkoni ndihmë të thellë. Por, mund të jetë një ndihmë e rastësishme.

7 1

E vetmja gjë negative e këtyre ofertave është se nëse nuk kanë një numër të caktuar klientësh. Ato tërheqin shumë njerëz që janë gjithashtu të interesuar të kërkojnë alternativa shumë më të lira. Prandaj, me shumë mundësi do të përfundoni duke pritur pas një rradhe të gjatë nëse nuk arrini herët ose nëse nuk e keni rezervuar takimin tuaj në kohë. Madje, ju rrezikoni që ata të mos ju shohin fare. Pra, duhet të jeni tepër të vëmendshëm për të qenë një nga ata me fat.

● Planet e pagesave

Në disa pjesë të praktikave të Shqipërisë, ka stomatologë të veçantë që marrin në konsideratë klientin dhe mund të ofrojnë plane të ndryshme pagese për personat që kanë vështirësi të përballojnë këto lloj trajtimesh në çast. Është shumë bukur sepse shumica e tyre nuk kanë interesa të jashtme dhe të lejojnë ta paguash pak nga pak. Megjithatë, është e rëndësishme të mos tradhtoni besimin e specialistit.

Është e qartë se kjo nuk e zvogëlon sasinë e trajtimit, por ju lejon ta merrni dhe ta paguani pak nga pak në varësi të aftësive tuaja. Ka plane pagese ditore, javore, dyjavore dhe mujore.

● Mendimi për shëndetin para estetikës

Kjo është një nga këshillat më të mira që mund t’ju japim në ditët e sotme. Dhe po, ne e dimë se estetika është e rëndësishme dhe se të gjithë duan të kenë një buzëqeshje perfekte dhe dhëmbë idealë. Por, duhet të jemi realistë dhe ndonjëherë kur paratë nuk mjaftojnë për të përballuar këto lukse, është më mirë t’i mbajmë prioritetet tona të drejta. Për shembull, ne nuk mund të zgjedhim zbardhjen e dhëmbëve në vend të trajtimit të gingivitit. Përveç kësaj, dentisti ndoshta nuk do të pranojë ta bëjë këtë sepse dhëmbët tuaj janë të sëmurë.

8

Dhe kështu jo vetëm me trajtimet dentare. Ju mund të shpenzoni shumë në jetën tuaj të përditshme, dhe për këtë arsye nuk ju lejohet të kurseni për trajtime dentare.

Tabela Përmbledhëse